[威士忌17] 飲威士忌抗疫? 還是平常心看待比較好

933 回覆
21 Like 4 Dislike
純口味問題,我寧願要全sherry都唔要過桶
sweet+complex+fruity 最正#wet
may be with a hit of vanilla
啲女仔應該幾鍾意響
花香 又甜 輕鬆飲幾好
係貴
多納18我因貨就價舉個易access 既例子,如果你講緊好出眾既咁我舉過另一個例子,talisker 1981 20yo
唔夠你所講既二十一年,但大家所要求既sherry, complex, balance 有齊晒,尾段既maple syrup簡直不得了

依枝你又點睇?
鍾意花香好多sctoch都做到啦
如果女仔應該鍾意balvenie, rosebank, ancnoc 呢啲
Laga feis ile 2014得19年 但係我覺得好好飲 係咪我仲係太新手 唔識飲
Ancnoc不了
我寧願飲Glenlivet bourbon
可能未飲過靚Ancnoc
ancnoc都唔啱我,係我試過佢果種清清地嘅口感
聞落有浸fruity 青蘋果味,係好啱啲妹妹飲
glenlivet ob野打撚死都唔會再飲
啱啱出道果陣中伏中左好多次
有啲Glenlivet ib bourbon 出乎意料地好飲
水果炸彈
但當然要睇邊個人包桶
Ob18 其實唔差,當然談唔上有幾出色
我只係想指出純雪莉要21年先夠依句太武斷啫,欠缺理論同現實支持。

時間絕對係重要,但係咪用21年做一個指標真係有待商榷
你如果咁講就有道理,但你做左依個research 未?
未既話個論述就係未驗證,喺依個新手post個人覺得唔太恰當,容易將威士忌變為玄學。
Legandary bottle Laphroaig 1967 Samaroli 15年sherry

https://scotchwhisky.com/magazine/legendary-bottlings/27642/laphroaig-1967-samaroli/

想講價錢同年份關係不大

20年樓下既sherry 都多legendary bottle
講平少少 macallan 10 cask strength red label 都萬一二蚊
又係唔過21年

講番轉頭啦...

我覺得剩講sherry cask 同幾多年先夠 實在關係不大
就普款而言
反而睇既係雪莉桶潤桶時間長短同埋
用既桶型係refill sherry 定1st fill sherry cask 都會影響到食桶既時間既長短
Yes, 影響出品既因素唔可能單到歸類為年代長短 而係要就住一枝酒好/唔好而去發掘點解有依個結果,否則就好易跌落年份迷思:高年份好飲過低年份。
支那前幾年威界未成熟就有依種迷思,不斷追高年份深色,不屑於飲低年份,近一兩年已經好左少少
sherry cask whisky 飲過有d 桶 過30年都幾overmatured
有時有d 廿尾都咁
我反而覺得女仔鍾意飲peat多d.
身邊好多沒咩飲威既男唔得peat味,但女個接受率高好多
Highland park大家有冇咩評價
新手入坑
依個真
身邊女性朋友一飲laga16 t10就停唔到口
有幾個第一次飲ardbeg就覺得好好飲
仲要係Corryvreckan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞