[威士忌17] 飲威士忌抗疫? 還是平常心看待比較好

933 回覆
21 Like 4 Dislike
其實好多都好多過桶好酒

隻隻字都睇得明,但唔明點解,姐係呢幾個牌子出好多好既過桶酒?
新手想入門,唔想入口太啃,易入口d
有fd推介glenfiddich 12 or clynelish 14
想問下2枝風味大唔大分別?邊枝岩新手入門多d

同埋如果加水溝淡d黎飲 係咪普通蒸餾水/礦泉水就ok?
e.g. clynelish12 依枝46%,d人話溝到~35%會好d,咁點樣知加幾多水好?

最後一條,有咩whisky黃店實體or網上都ok
你提嗰啲都係普飲款, 都可以試。2選1會偏好cly14

乜水都得, 除非你味覺敏感。
加幾滴因人而異, 普遍係5x~6x%先要加, 除非你好頂唔順酒精。

前幾頁有提malt cask係黃
clynelish 12 唔洗加水已經好好
黃店既話頁頭其實已有
我係絕對認同有bottle ageing 嘅存在,有人一飲舊酒唔理好醜就將tn 形容為好有“OBE” (old bottle effect),但係我覺得並唔係咁簡單嘅一回事。
首先bottle ageing 係一個過程,而bottle ageing 嘅結果是好是壞只能主觀地以味道去描述,有趣位係地球上冇人能夠同時side by side 一枝冇bottle ageing 嘅「舊酒」同一枝有若干年bottle ageing 嘅舊酒,因為邏輯上係講唔過去嘅
至於OBE 我個人認為一定是負面的描述,普遍用於指出舊酒常見的砂石例如金屬銹味(水喉水),澀及soapy等等。簡單講如果A酒理應係90分嘅話,如果同batch/同cask另一枝(A2)有OBE 出現理應低過90分,斷唔會話OBE 係一個正面描述。
"Improved by bottle ageing" 我個人係相信嘅,雖然係一個近乎Schrodinger's Cat 嘅想法;但係"Improved by OBE" 則永遠不會出現
長知識了,可唔可以講多少少個味道有乜分別?

同埋巴打可唔可以提供你試過既例子比對下,我即時諗到就係 m18 1988 同m18 1990 parallel,最接近既法例前後年份,但兩枝都比較貴

我諗你既意思講70年代vintage 或以前 有種既新鮮水果味既sherry cask whisky?

如果係既話,依類味道係因為sherry 桶製造既方法70年代或以前同依家有所不同先會咁,Paxarette 依個我就未點聽過
其實我不主張主推一間,
畢竟成個威界都幾黃
除左傳統辦館
其實好多都會偏黃
想問巴打呢類杯邊度有得買?
whiskynow o個時曾經有人大叫
光復香港,時代革命
都大把人和應
好多地方都有
例如The good spirit
其實我都覺得香港威界都真係好黃
分享站前幾晚不斷+1 +1幾開心
可唔可以LIST OUT 幾間黃店比大家選擇下?
的確係部份廠既桶都幾well-planned去做d過桶, 好似glenmorangie 同springbank咁 有d單桶作品過左成十幾年桶。 glenmorangie最近飲過支ob廿幾年單桶作品, 都真係幾重wine cask influence

但大部份廠其實age到 廿幾三十年都已經好少再過桶,畢竟本身個桶個狀態好好既話, 點會再過桶呢。。。?
如果講最近最失望既過桶作品, talisker 40 都算係其中一個
我帶過頭叫一次
勁驚自己會柒
其實大部份威店都係黃
唔好去辦館買其實都穩陣
順帶一提 casky d威靈頓牛幾好食

自己發掘下
去唔同鋪頭fb睇下就會知
有幾間知啲狗中招都開酒比折
仲有好多鋪頭老細私人account都好精彩
唔好叫人list out鋪頭得罪人
加密冇所謂啦
唔想比錢藍威店
前排casky先比狗搞 狂比低review

d狗玩衰d日日查牌都死

依家d日子做bar真係唔好過
第一頁酒list
頭四間Bar都黃底
可惜ginger執左 好多回憶
黃店你追幾頁就會知
順手當睇大佬教書 知識係好值錢
佢地肯咁樣公開講自己心得同冷知識你執到
開係狗屋附近都咁玩命
真勇武
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞