身處鑽石公主號,你問我答

5001 回覆
2600 Like 54 Dislike
樓主還好嗎?
樓主
東張西望果個係咪你黎
電視講完星夢,再講樓主果隻,真係差好遠
星夢仲安排自助餐
https://www.youtube.com/watch?v=vqtQUBh-RAU

班客自己估係食buffet果時中招
老老實實星夢應該無咩事
依批人同之前確診既人都已經隔左一批
所以班人繼續嚮船上面食喝玩樂梗
但樓主果架講梗獨立隔離都日日有雙位數確診
真係被困之餘仲要得個驚字
香港人唔好淪為社區爆發傳播者或受害者!

[保命] 香港人,星期一一齊射波!
https://lih.kg/1868032
樓主,上黎報下平安,我哋好擔心你
樓主,食左飯未

等緊你張晚餐相
Sor 今日有啲攰
我唔逐個師兄師姐覆喇
今晚晚餐
冇食到三文魚
為左增強抵抗力整左杯特飲
同樓主揀既一樣
幾豐富
希望你安全渡過呢14日
3文魚咁正都唔食
樓主點解咁攰
小心身體
樓主 捱住啊 就算斷糧都好
有補給果然正好多
其實你地個蛋糕睇落幾好味
要小心 勤洗手 保持衞生
你放心啦
佢架船係日本一定唔會斷糧
香港個架就好難講
要平安回來 等你一齊光復香港
誤會嚟。嗰61個case係之前有接觸過patient 0同有徵狀嘅273個case裏面做咗幾日lab work確認的,雖然分段報告,但已經出數驗完。

淨返嗰(2700pax + 1100crew) - 273 咁多人係冇病徵/冇申報病徵,厚生省斷定無需檢疫。既然冇檢疫,又點會「日日有雙位數確診」?

要擔心,都應該擔心冇檢疫嘅人裏面有冇穩形感染者冇發出病徵。
樓主要平安 要注意衛生
但 61/273 成 22% 真好勁,仲未計遲D變確診,又未經過好多代傳播。 所以袁國勇話 AR 20%,1.4M中招係冇誇大,死亡率 CFR 保守1%就香港會死一萬四千唔係講笑。

當然,呢個係 unmitigated 即係乜都冇做去減慢,好似武漢咁,但减到一半都7000人死,即係數以萬計重症要住院,醫療系統點承受?

香港政府咁柒,我地要靠自己,冇咩事唔好出街,洗手洗手帶口罩,照顧身邊D人,齊上齊落呀!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞