身處鑽石公主號,你問我答

5001 回覆
2600 Like 54 Dislike
3個確診香港人就唔肯定有無bus tour,不過澳洲既news有報兩個確診既澳洲人有參加bus tour
截止4號係抽咗仲係船上273位既sample去驗 當然會包括同才子同期登船既客 亦依家已經出咗結果既就係有20位確診
班狗官夠識廣東話啦我都唔會當佢地係香港人
係船上果3個定4個巴打有沒事呀
好複雜
咁而家仲係船上面果批人 有冇人確診?
今日公佈確診既10個應該係今日先帶佢上岸

即係話船上仲有人係等緊病毒測試既結果 如果佢地確診就將會被帶離船
希望啦...因為個熟人第一餐無左 兩點幾先第一餐
睇新聞又多十個中左.. 希你地都順利14日後落船
P&O Australia好似做得幾好,因為澳洲人勁鐘意上船劈酒。Costa印象中有亞洲航線,但我唔太清楚,我諗呢啲資料好容易Google到?我懶一下了。

我做嘅department比較hea(Entertainment/Production即係後台),但一般嚟講係偏辛苦,執房啲crew有時一做十三四個鐘。精神壓力都大,因為除咗main job,大家都有個隱形safety duty,冇事冇幹冇問題,一有緊急狀況,成船乘客安全就喺我哋手上。有啲人,例如我,會好上心,都驚㗎。如果面對好似今次咁嘅事,一邊要負責任,一邊要保護自己,都幾係嘢。不過話說回來,我哋最緊張其實係火警,郵輪火警會好L大鑊。

薪金一般偏低,因為喺居住、travel同食物上叫做幫補咗,但近年係開始想改善。但老實講,未太老,公司出糧,我哋做緊自己鐘意做嘅工作,又可以遊埠,我個人冇乜投訴。

講開拍劇,03年Star Princess被CCTVB徵用拍咗套十萬噸情緣,不過我諗大家唔知到06年隻船燒咗半邊,影響咗成行對火警嘅awareness同重新檢討防火措施,例如所有露台都要有滅火花灑等。
船員應該好唔得閒,辛苦了乘客要忍耐了。佢哋一般負責room service嘅galley好少同好細,忽然要主廚房搞埋room service,應該好le hea下。希望大家唔好太難受啦
3000幾人全部轉晒room services都幾煩
仲要有限資源。不過今日應該會補給。
鐵行呢啲外國船真係,如果有幸去長途都真係幾爽

郵輪怕火燭我諗起伊利沙伯皇后號不過好多人心目中郵輪都係驚冰山同大浪多啲,鐵達尼號同海神號遇險記

我成日覺得做呢行好似幾神秘,但係有好似幾好玩咁。咁睇好似都幾多香港人有做呢行
追到live

樓主 祝平安
嘩咁第一名患者咪超級播毒者

一個拖20個
唔會唔係佢啦

佢個女係新移民嚟嘅

成家都係武漢人扮香港人
其實唔知個位80歲係嚮船上奶野定點
佢1月10日嚮深圳返香港 1月30先開始發燒
咁果10個應該係同樓主同一批上船?
即係80歲阿伯已經落左船, 其他人係佢落船之後上船都中
各位巴絲一定無事
確診應該落咗船去咗醫院啦
佢個女係新移民嚟㗎

成家都係武漢人
船長廣播:
多左十個人確診,今日會送去醫院
上網會提速
同日本檢疫溝通緊,可能可以分批出甲板行下,今日會派口罩去房間
話尋日運餐有阻滯,致歉
有冇船友再補充
有機會係傳染左比員工

員工再傳染比第二批客

嗰個扮香港嘅武漢人真係害人不淺
真心成架船既人都好撚慘
唔好駛咁出收到日本4G就好好多
一定要補給,而家應該清晒雪櫃所有野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞