身處鑽石公主號,你問我答

5001 回覆
2600 Like 54 Dislike
樓上講左,有接觸果D,1800船員,全部陰性。

請分清楚政府同醫療技術人員,對準政權,唔係做到仆街嘅 lab technician 。
咁你肯唔肯定左14日入面冇接觸過其它帶病毒人士
又係唔係肯定到今日陰性 聽日都一定陰性?
係就既話個病毒就唔會傳播到咁
同埋你話香港岩岩有既技術普及左未?快速測試又係唔係100%準確?
而家擺明就係話政府有錯啦 咁樣咁快放人走
唉,呢D新發疫情,所知嘅一路會變或更正,要各地唔同專家譣証,希望 for once 鐘南山錯左,唔係仲仆街,全世界攪炒。
新發疫情呀大佬,冇人敢話肯定㗎,科學上要「肯定」時間係以月或年計,病毒唔會等,所以 epidemic response 通常都係一踏實施一路研究,衹可以基於 best guess,有新發現再 adjust,冇計。
咁就要隔壁14日都唔做 由得潛在既病毒週圍走?
ok 想攬炒係冇問題
我其實都幾期待社區爆發
船上冇隔離真唔岩,我都好驚,可能間船公司冇咁多資源,例如從來冇做過 room service ,真一額汗。
社區已經爆發緊。
點會冇資源 日本又可以咁做
因為政府要去配合嫁嗎 衛生署又咩都唔做 垃撚圾
而家政府做既就係唔理 然後放人
唔關日本事,係船公司。公主號公司有好多 trained staff ,Yokohama 係大港,佢再上多D員工唔出奇,我坐過一次出現 norovirus ,佢大消毒之外仲上多好撚多員工,效率好高。
好多傳媒喺度捕住
保重呀!
船上有個台灣職業魔術師叫陳日昇,試吓問佢識唔識逃脫術,寧願逃到一個荒島隔離,好過留係架船度等叫名.......
果咋船員接觸完d患者過晒14日
有咩病都發晒出黎架喇
但個肺花咗...... 可能......
樓豬
大家撐住啊
唔好比心理壓力鬱到病
咁另一個問題 點知乘客入面既人有冇隱性病毒
咁唔夠人政府應唔應該介入呀
我都想知
我都覺得係

依家話潛伏期可以長到24日啦
呢個真係another story
點解要扣起隻船係因為隻船十幾日前載過患者
如果你認為隻船下一批客有其他患者的話而家響海行緊既所有船都有咁既機會
你阿媽個仔 → 你阿仔個媽
準備出書未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞