身處鑽石公主號,你問我答

5001 回覆
2600 Like 54 Dislike
無知一問

1)上岸以思係可以過關?
2)唔係得三個關咩?
佢冇鎖我門,但應該係有staff見到就會叫你入房
保護自己呀
係咪新聞講來講去都係同一架郵輪黎? 就係樓主嗰㗎?

依家郵輪本身係香港去日本咁樣?
而家三餐吃咩多?
冇,應該係檢查左200幾人,
好似話有幾十個有發燒,10個confirmed (已送左去醫院)
強制, 有得揀邊個會留
尋日有
唔知會唔會每日都探
你睇清楚

保重啊
樓主可唔可以講下每日嘅流程? 依加係架郵輪到第幾日?
仲有啲移左民好多年既香港人
係幾離地
原本尋日落船
Rip
話唔定十日後大部分香港已經中左, 變死城, 樓主反而安全
架遊輪喺日本點望到大嶼山呀師兄
原來有兩隻,一隻已停泊香港
Dream world 有機會既
新型冠狀病毒疫情持續,曾接載確診病人的郵輪「世界夢號」今早抵達本港,停泊於啟德郵輪碼頭。衞生署發言人說,衞生防護中心港口衞生科的職員已登上郵輪,陸續為所有乘客及船員作衞生檢疫工作。

「世界夢號」棣屬於星夢郵輪,公司表示,「世界夢號」本月2日由本港出發,船上有1800名旅客,其中1600人亦即近9成都是香港人。

公司的通告指,前日收到中國部門通知,3名曾經參加上月19日至24日越南航程的內地旅客,確診感染新型冠狀病毒,「世界夢號」所有旅客昨日不能於高雄港下船,提早於今早9時啟航返港,同時取消原定今日從香港出發的4晚前往那霸的行程。針對航程變更。星夢郵輪將為受影響旅客提供退款及安排接駁巴士,由啟德郵輪碼頭前往九龍灣港鐵站及藍田港鐵站。

由於現時處於確診者14天的病毒潛伏期,郵輪已暫停接收內地旅客,所有登船旅客及船員均有提交健康聲明並接受體溫篩查,並已隔離曾與確診旅客有接觸的船員及封鎖確診旅客入住的客房。
泊咗香港?
師兄你呢隻係確診咗嗰隻?
我預計到會千篇一律
唔快
樓主保重
香港落船嗰幾百個呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞