身處鑽石公主號,你問我答

5001 回覆
2600 Like 54 Dislike
「郵輪上有260名港人,本港入境處接獲求助,今日再派員到當地,為有需要的港人運送所需藥物及提供協助。」

新聞話有成260個得三幾個上水其實算少
不過加埋之前確診 得3名香港人 祝各位大步㩜過
其實早幾日都係咁,只不過係media個位影唔到所以佢地無出到街

一起身見到咁多白車就知咩事
我親戚已經有至少十一個人喺船上,六十幾歲到歲幾都有

So far冇人有事,好彩。
係唔係有成5, 6個小朋友一齊
咁真係希望船上嘅大家都要平安
樓主
而家有冇邊個失蹤咗
有兩對父母,最少有五個小朋友
我只係坐過皇家加勒比,個廁所細到轉身都難
我都坐過一次,ok 但冇下次。
我嗰次係無大陸人情況下登船,都覺得麻麻地
太多人,好似返左大學canteen爭位食飯咁
反而想試下歐洲河船,好似個feel正好多
我都係
架船至少有4個巴打係上面
然後好似有1個定2個巴打父母係船上
之後有巴打話有親戚係船上
沒記錯仲有巴打有同事係船上

分分鐘成船既香港人都同連登仔有關
Take care
巴打悶到hihi未
歐洲河船未試過,第時。公主號去過好幾到,次次都保持水準,雖然近年D伙食已經有少少大眾化,都可以接受。

令我最佩服反而係有次 norovirus ,佢地反應一流,食 buffet 有專人監視强制洗手加酒精消毒, buffet 唔准自己攞,沙律分成一份份,你一起身就立即消毒張枱,試過我都未食完轉頭俾佢收哂消毒埋。有症狀强制留房,日日公布疫情,叫人洗手洗手再洗手,又增加好多員工消毒,幾日已經差唔多冇新個案。

另外一次船上唔見隻表,好貴果種,仲要自己弱智,都唔知幾時邊到唔見,諗住 molamola ,即管問下,居然有清潔工拾到交比櫃枱等人 claim。

所以有時唔係衹睇價錢,管理真好重要。
Bob叔 有講過仲有片 係勁恐怖
移動支那
要記住,班客有咩疫症都係一水船後就落船走人,但我哋啲員工就要留喺船上同病毒困獸鬥,所以如果可以contain,都會喺同一水船盡力搞掂佢,否則執手尾都係我哋自己。

執房啲同事不嬲都好誠實,因為佢哋care啲cash tips多過你隻貴重物品。留意返,如果真係滿意佢哋服務,記住要現金貼士,因為入單只會入咗落個大pool,畀上層食晒。
Turn out 係公眾地方跌左。
今日又多六十人瀨野了
員工平時訓練有素,一試就知。睇「世界號」咁冇意識,真有事直仆街。
唔好意思瞓咗冇上來幾日, 而家先知咁多巴絲响船上, 大家都要保重
我都係
bob叔有搭過 睇下啱唔啱自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞