身處鑽石公主號,你問我答

5001 回覆
2600 Like 54 Dislike
架船好似移動生化武器咁
邊個掂親都有事
樓主應該就中
係咪有港人媽媽中左?
應該係樓主媽媽
多謝咁多位巴絲繼續留意我地同埋你地既鼓勵

今日船上既network仍然唔係好穩定,只得下晝好少少,依家update返少少資訊:

今日情人節船上既嘢食上都有少少驚喜,船長係大概黃昏既廣播亦都祝福所有人。亦感謝全世各地人仕同媒體對我地既關注,仲有Social Media上既祝福。

另外,亦都收到好多禮物(唔計香港正苦嗰份,得同房屋企人有,我無收到),相信係外界既捐贈加船公司既安排

補充返雙番西巴打講堅每房一部電話(iphone 6S, 32GB),已經插入電話咭。無理解錯部電話係日本政府聯同Softbank合作提供,目的係畀我地可以任何時候透過APP (LINE) 直接聯絡厚生勞動省,提出醫療上既求助/疑問,查詢藥物資訊等。呢個(LINE) 功能係2019年發生災害時已使用過,但今次係首次連同電話一齊提供畀(受影響既人士?)。

朝早同夜晚都有落雨,景色都比較差
頂住
多謝你地每日上黎update
見到啲禮物覺得幾有愛
希望你地平平安安落船
頂住!香港人一定冇事
Thanks for updating

不過,冇套?

日本政府
好放人
繼續加油
原來森美父母都係船度

森美、陳貝兒及林溥來等錄影《全民開講齊抗疫》,森美解釋手指因噴上酒精消毒搓手液而乾裂,故戴上手套保護,減少手指接觸酒精的機會。他又指最擔心父母的安全,皆因兩老正身處停泊在橫濱的「鑽石公主號郵輪」上。他說:「他們是初一登船,初頭以為沒事,還可以自由活動,豈料船上愈來愈多人發燒及確診新型肺炎,大家都要入房隔離,他們又是住在冇窗的低層房間,這些天只靠短訊及照片每日報告情況,幸好他們都沒有出現病徵,而確診的港人亦非父母的同行朋友。」

森美表示如無意外,父母將於下周三完成14日隔離,船上的補給食物、口罩及酒精等亦充足,只是未能外出活動,其間只曾獲准「放風」十多分鐘。他說:「父母原本沒告訴我是在該郵輪,怕我擔心,阿哥講我才知道,我有叮囑他們在房內多做運動,增強抵抗力,希望他們能盡快回港。(有人要求政府包機接船上港人回港?)船上有數百個港人,大家都有不同要求,有人想離船隔離,有人想政府幫他們回港,我覺得只要父母安全,盡快離開郵輪,在哪裡隔離也可以。」

https://hd.stheadline.com/life/ent/realtime/1701559/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E5%A8%9B%E6%A8%82-%E6%BB%AF%E7%95%99%E6%A8%AA%E6%BF%B1-%E7%88%B6%E6%AF%8D%E8%A2%AB%E5%9B%B0%E9%91%BD%E7%9F%B3%E5%85%AC%E4%B8%BB%E8%99%9F-%E6%A3%AE%E7%BE%8E%E6%93%94%E5%BF%83%E5%85%A9%E8%80%81%E5%AE%89%E5%85%A8
好有愛(香港政府嗰份除外)
咁多位巴絲要小心身體平安落船返香港
樓主有無溝到女?
可能父親節同母親節先派套意義會大啲
你好得意
情人節心形朱古力 有愛
又一次要讚下船公司 好warm
連登係反送中開始之後真係臥虎藏龍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞