身處鑽石公主號,你問我答

5001 回覆
2600 Like 54 Dislike
船上wifi用衛星上網,一定要控制bandwidth,冇計。
Yes 不可抗
冇啊
仲要有得揀
差唔多
雖然冇乜消耗
度度都唔同。阿拉斯加航線普遍係退休人士多,有錢啲,肯去spa花費。中國航線啲陸客鐘意買名牌,shop嗰邊賺到笑。澳洲航線就鐘意劈酒,啲錢使晒去啲吧度。

當然四五千蚊係極端例子,平時我估佢哋有兩三千美金貼士一個月。不過咁,佢哋制度上好pyramid scheme,啲supervisor抽水、manager又抽,抽最大份係Maître D'Hotel餐房總管,佢分分鐘萬幾二萬一個月,美金。做細嘅,工時長又辛苦,真係血汗錢嚟。
可能係隔離飯香啫
啲牛都好“鞋” 似普通既飛機餐 填飽個肚就算
都係有徴狀同(確診呀伯)有密切接觸既先要做病毒測試 況且仲有潛伏期 其實真係好高危

揾班本身都係隔離對象既人serve返要隔離既人
可能之後有既
不過好大工程
依家似係日本政府掉返晒個波畀船公司 照顧乘客既基本需要 淨係畀補給
好彩睇落伙食唔錯同可以上網,
樓主加油呀
船上最賺錢消費應該係賭>shop>spa
酒,有啲公司有drink package,最貴果款包埋酒,圍返平好多
如果架船啲客個個都唔賭錢唔買野唔做spa,真係執得都似
依14日正正係咁 真正零消費,但架船每分每秒都燒緊錢
btw, 如果做back office,或者少機會對客既位,咁人工係咪相對waiter果類會多番好多,起碼做到同waiter收到tip後差唔多人工
都係嗰句,度度客路都唔同。Princess賭錢有設每日上限,怕乘客賭到破產賠唔起錢。平均賺錢最多嘅其實係Shorex (旅遊)同酒水。賭場賺錢通常係多中國人嘅時候
唔一定㗎。我做後台工作,唔算front facing,冇貼士冇小費嗰啲額外收入,每個月人工固定,但係好多時候比accommodation或酒吧bar staff仲低。當然,我哋做entertainment嘅,多數夜晚先忙,hea好多,又唔可以咁比較。
GYM ROOM有冇開?
怕乘客賭到破產賠唔起錢
依個服務咁貼心
人道同法律理由,唔會由佢stranded自生自滅,到時要送機票貼錢送瘟神,仲蝕呀。
其實點解高級員工先可以去付費餐廳?
會唔會有人識果個付費餐廳既員工就可以入去食埋唔使比錢

好奇點解會係船上工作呢?人工仲低過front facing真係冇動力留係到
瘟神
有錢賭果時船公司當佢係財神,輸哂冇錢就當瘟神

同埋船上拍賣會係咪真係好好賺,bob叔話啲垃圾晝好多鬼買
依個post幾好睇 知多左好多有關遊輪的野
在船上的巴絲會平平安安架
我依家好似追小說咁得閒就入嚟睇
望下樓主生活成點,順便八卦下遊輪嘅幕後

祝所有係船上嘅人都平平安安
樓主,好佩服你嘅樂觀態度!
我係學生,已經兩個禮拜冇出過街,雖然情況同你地唔同,我本身就好毒好少出街,喺屋企又有得煮下野食打下機咁,但係兩個禮拜唔難過嘅,加油!
希望你地都可以健康平安!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞