身處鑽石公主號,你問我答

5001 回覆
2600 Like 54 Dislike
也謝謝你常向我們分享船上所派發的物資及膳食情況,令我們暸解船上嘅情況更多!

加油!加油!

每日home office都會睇下依個 post update 下你哋近況
等緊大家平安健康咁返嚟香港
每日定時有人拍門 被早睡早起

返到香港 最想食嘅第一餐係咩?
上面有講,請爬文
會唔會繼續留喺船上重安全
香港乜柒都要搶
樓豬洗衫嗰啲方唔方便?
有嘢食 有電視睇 咪當休息下
香港人好少可有呢啲機會
兩個月唔返工 搵工都會問問問
睇左了,各位加油,頂住啊
各位喺郵輪上嘅巴/絲打, 今日有無得放風啊? 香港呢兩日又熱又落雨, 但大交合話聽日跌到落10度.....又到考驗最短時間用電熱水爐沖涼嘅時間lu
喺驚安買過MIJ 而家都仲用緊
樓主收到?

2月14日情人節當天日本電信商Softbank提供了2000台的iPhone,送到目前被隔離的鑽石公主號上,船上每個船艙與員工宿舍都會分配到1支iPhone,目的是要讓被隔離的人都能夠透過內建的軟體直接獲得最新醫療資訊。

Line合作開發特殊App 包含心理諮商

從2月8日開始鑽石公主號就停泊在橫濱港,並進行長達14天的隔離措施,因為封閉的環境讓船上的確診病例增加到了218例未來透過發送的iPhone內建軟體可以直接連線到厚生勞動省的專屬網頁,與醫師溝通並提供醫療諮詢,也能訂購藥物,甚至也透過裡面的心理諮詢服務解決長期隔離所造成的心理影響。

目前這2000支iPhone全部由日本政府出資購買,送給被隔離檢疫的所有船上旅客與人員。根據Line高階主管Twitter所透露的照片看起來,這2000支iPhone應該是iPhone 6S。

https://www.cool3c.com/article/151718
每朝個人都好煩燥
想食豆腐火腩飯呢度啲飯真係比較難食
有啊
佢主要就係同厚生省傾計
仲可以當hotspot放個順啲既wifi
船上唔知會唔會二次感染先係比較難搞
如果話隔離完一定冇事就話姐
心情唔同
反而呢面暖返啲
頭先放風15度
巴打咁你有無用部機約時間做test 啊, 可能快D 安排D 人幫你test 喎~
我反而會掛住港式奶茶加沙嗲牛麵, 仲有塊牛油多士
日本厚生勞動大臣加藤勝信(Katsuno Kato)15日在記者會中宣布,「鑽石公主號」再添67例確診病例,其中38人無症狀,郵輪累積感染人數達285人。

クルーズ船で新たに67人感染確認https://t.co/AVsDvz6F6e

原文網址: 快訊/鑽石公主號再添67例確診!其中38人無症狀 全船累積285例 | ETtoday國際新聞 | ETtoday新聞雲 手機版 | ETtoday MobileWeb https://www.ettoday.net/news/20200215/1646451.htm#ixzz6E0jr5WW6
Follow us: @ETtodaynet on Twitter | ETtoday on Facebook
我今日追左一次做test
船長今日都有講而家已經係全力做緊檢查
所以點都係要等
頭先宣布會幫高危人士做test先
但講到明做test需要3日先知結果
所以最早落到船既乘客都要二十幾號先會落到船
呢啲都掛
可能因為有杯麵食止到下鋪食麵癮所以冇咁強烈
再多67人呀
又多67人
巴打要保重
cls 多67個...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞