身處鑽石公主號,你問我答

5001 回覆
2600 Like 54 Dislike
手足加油
今朝聽到港台有個自稱坐過好多次郵輪嘅人話
郵輪廁所嘅抽氣扇好勁,搞到濕度好低
隻船停咗咁多日,可能地面去水位嘅隔氣已經乾哂,跟住變成點大家知
嗰個人話,要搵方法叫郵輪公司注意,要確保水位嘅隔氣有水
尤其如果廁所有臭味,就有可能真係乾哂
巴絲打 早晨
〔駐日特派員林翠儀、記者林惠琴、吳亮儀/綜合報導〕日本厚生勞動省表示,鑽石公主號昨日又新增四十四個武漢肺炎確診病例,包括四十三名旅客及一名船組員,其中廿九人是日本人,船上確診病例已達二一八例。

日本放送協會(NHK)報導,日本政府厚生勞動省決定,將優先讓鑽石公主號船上八十歲以上、有高血壓等慢性疾病及待在沒有窗戶房型的旅客,能夠先檢測,提前下船。鑽石公主號船上約三千七百人中,已有二一八人確診武漢肺炎,旅客及船組員十九日前,都須待在船上隔離。

外交部台灣日本關係協會秘書長郭仲熙昨表示,我國有多少旅客符合相關條件,尚無確切數字,接下來會再與日方聯繫、盤點,密切與日方協調中,日方對隔離時間也仍在研議中。據了解,鑽石公主號上,我國籍八十歲以上乘客約有兩、三位,七十歲以上有六到七人,但是否有條件讓部分乘客先下船,甚至我國有多少人符合下船資格,都仍未被日方告知。
樓主有無小小唔舒服呀?
日本政府終於頒布「有條件的下船令」。80歲以上長者、或是有慢性病,以及無窗房型遊客
樓主,一定有經屎渠傳渠先咁多人奶野

廁所抽氣關左佢,廁所板要長蓋,地台去水位要定期加水,唔係沖涼個陣搵野封住佢
無窗有得走先
辛苦哂牆紙嘅朋友
辛苦哂樓主
祝大家身體健康
咁多位巴絲打早晨,見到大家都好關心冷氣,抽風去水等問題:

首先同大家講返,冷氣同抽氣我地係無得熄咗佢,最多係冷氣可以靠凍/熱 (無得較開關,同埋我無試過較熱風)。

Captain連日既announcement表示好多乘客都擔心中央冷氣既影響,但captain再三強調房內係100%從外面抽入既鮮風。

至於馬桶方面,之前都有巴打講解過運作原理,呢方面我唔係咁熟,大家可以爬返文,但我相信套系統係好安全。馬桶附近係會有提示冚好蓋先好沖水(應該所有郵輪都有提示)。另外,廁所地下係無去水口,只有浴缸(企缸)會有去水口。所以應該唔會存在會乾/有臭味。
It isn't small comparing to most of the cabins
我唔太鍾意食甜嘢,甜品都唔會餐餐食同埋食咗咁多日船上既甜單開始厭……同樣既蛋糕底,pat cream既味都係同一個base

btw, 呢幾日都開始有派杯麵,不過唔會肚餓到要食埋杯麵所以無掂過,食多啲生果好過

樓主 今日情況點啊?
樓主頂住呀
船上冇人有戴口罩? 點解咁多人感染
一早奶左 係未驗哂
司令:唔會,肯定中國呢條唔會。
樓主加油!
船上廁所係用特强負壓吸力,先一定要放底廁所蓋先能運作,第二係吸得好勁同時有少量水沖/吸走,吸果時大力同大聲到如果冇關門會驚醒你同房,係冇可能有野會倒轉頭入番洗手間,另外廁所冇可調校抽氣系統,應該係用 passive 循環,由房內冷氣口入,廁所天花出。

利申 坐過公主船好多次,架架一樣,從來冇聞到自己或人地廁所味。亦同意地台冇去水口。
有 bathtub 係套房啦。
郵輪未必係用U型渠
大家唔好用地上個套去睇
同解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞