身處鑽石公主號,你問我答

5001 回覆
2600 Like 54 Dislike
遊輪啲通風係中央定個別?如果中央,全船必定含家產
邊個用粉筆寫字
樓豬同你同房嗰個屋企人都係長輩定兄弟姊妹呀?
你估佢唔L到,其實Star Cruises係全世界最大嘅郵輪公司,不過係因為佢有好多cargo ships。佢係做好多陸客,但係佢唔係大陸公司嚟,係馬來西亞。

Princess係under Carnival Corporation,旗下仲有Cunard(Queen Mary, Queen Elizabeth, Queen Victoria嗰幾隻,中高級嘢),Seaborne(所謂嘅六星船;Princess大約係四星),P&O,Holland America同埋自家Carnival(北美廉價cruise),成百幾隻船去cater唔同客路。

RCL一早開發咗東亞市場,一直都有香港做turnaround嘅航線,所以應該會多啲大陸/香港crew。之前提嗰個女仔都轉咗去RCL做。

船上工作,根本就係行船,不過你未必係做航行相關嘅工作之嘛。幻想佢係一座floating hotel/mini city。
真心問,中央的話,其實隔離黎係咪都冇晒用
想問樓主琴日香港新聞聽到訪問個女仔係唔係你黎
暫時睇嚟,中央通風系統冇問題,因為呢隻病毒重身,向下發展未會經空氣傳播。中央通風系統有基本過濾,口水鼻涕嗰啲基本上唔會大範圍散播。
中央好似好危險
題外話我朋友上年12月中答左加勒比新船, 去vietnam, 佢話係超多大陸佬, 個個搶住玩搶住食, 自助餐D野拎勁多食兩下就唔要, 諗番好在佢無奶到野
唉見到連登仔有咁既遭遇好心up
Sor冇追Po 樓主幾歲 有冇野要交低
其實尋日中招果d
係之前個香港確診者接觸過 (即係同香港確診者行程有重疊)
定係香港確診者落船之後 d病毒仲留係隻船 其他人中招?

如果係後者 咁咪好大鑊?
同serve我個waiter傾過,佢係菲律賓人,一依家張contract 9個月,舊年11月開始
會唔會同其他巴打相認
新聞話個3個香港人同個80歲大陸佬有落船一齊參加bus tour
樓主驚唔驚
即係80歲大陸佬係同樓主一齊上船既?同一批客?
你先未訓醒 我咪講左我睇錯
你張開你對眼睇清楚啦
一般菲律賓藉嘅contract都偏長,因為計過條數唔使飛咁多係會抵啲;同時,好多菲律賓人都有做耐啲搵多啲嘅心態,所以一個願打一個願捱。

亦因為咁,所以好多人被exploit,所以先至有MLC2006嘅出現,保障返員工嘅權益,但慢慢執行,都要去到2012/13年先見到Princess adapt。

不過話說回來,傳聞做accommodation/waiter好搵錢,旺季/行啱水船可以一個星期賺四五千蚊美金純貼士⋯不過佢哋底薪好低。

應該係?大陸佬到香港就落船
佢地反鎖你度門?
個waiter同我講佢97年開始係Star Cruise 做,大概USD750
之後轉去日本船有USD1100,依家係Princess再多一倍以上
 即係80歲大陸佬+樓主+19才子係同一時間上船
不過80歲大陸佬+19才子落左船先?
樓主就繼續係船上?

咁才子都好危險
即係果3個香港人中左招?
之後係香港站冇落船再繼續玩?
應該係最少有3個?4個?
你知唔係知咩叫天敵,咩叫溫床?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞