[武術台丨以口代手丨名家講座]內家拳體系講座

589 回覆
69 Like 6 Dislike
約出黎隻揪ok?等我真武道創始人會一會你

星期六幾點?
佢話 詠春提倡朝形 好多人以為中線對住人就係朝形 如果兩面都係中線對中線 其實大家都無着數 佢會叫做撞形

比較理想情況係走左右 尤其是對高佬 自己中線對到人 但人地中線對唔到你

正如我上面所講, 中線對中線呢個概念, 係槍法度黎, 係無錯既。 但係落到拳腳, 就唔係好work。 我個人都係比較鍾意係側邊入。

側入比較好
重點係走步

大家都係詠春既話好難側入,boxing又唔夠人敏捷

點會難入,當你用胯走步同出拳就會快好多,咁就好易入

請教吓咩叫胯走步

星期六幾點?

我九秒內可以打出一百拳,呢六年黎實戰咗二千次,你sure你要打?

星期六幾點?

我九秒內可以打出一百拳,呢六年黎實戰咗二千次,你sure你要打?

我叫noboadyhere
佢話 詠春提倡朝形 好多人以為中線對住人就係朝形 如果兩面都係中線對中線 其實大家都無着數 佢會叫做撞形

比較理想情況係走左右 尤其是對高佬 自己中線對到人 但人地中線對唔到你

正如我上面所講, 中線對中線呢個概念, 係槍法度黎, 係無錯既。 但係落到拳腳, 就唔係好work。 我個人都係比較鍾意係側邊入。

側入比較好
重點係走步

大家都係詠春既話好難側入,boxing又唔夠人敏捷

點會難入,當你用胯走步同出拳就會快好多,咁就好易入

請教吓咩叫胯走步

轉盆骨帶動飯腳

星期六幾點?

我叫noboadyhere

樓主有無考慮整個打電話問功夫?

你認真?

星期六幾點?

一百拳有冇一拳打得中人先
下一篇文應該講訓練方法
下一篇文應該講訓練方法

留名跟進
係咪約岀黎打?
係咪約岀黎打?

咁想打做乜

你鍾意咪來搵我
係咪約岀黎打?

咁想打做乜

你鍾意咪來搵我

點搵?
係咪約岀黎打?

咁想打做乜

你鍾意咪來搵我

點搵?

前面有telegram
係度約啦
係度約啦

巴打學乜?
無時間寫
無時間寫

寫左一半,希望今晚交到功課
無時間寫

寫左一半,希望今晚交到功課

等緊
原來除左中國哲學,
你仲有練武

學左7年

其實武術比日比人神秘化,搞到原本係人都明既道理變到好複雜,其實無必要

咁枝野會大大加長學習既時間,而且係無必要

最慘既係d所謂既老師傅又鍾意將d中國哲學加落去武術到,更加搞到不知所謂。

大佬人地係想跟你學點打架,唔係心靈空虛。 心靈空虛就自己去睇書啦,練乜野拳

即係話該教拳就教拳,該學哲學就哲學。問題就係唔好用哲學套名相落去武術到,搞到唔3唔4咁,我真係無眼睇

你呢次就講得啱
日本人同中國人練功夫, 最大既分別就係日本人以武入哲, 中國人以哲入武。
日本人將武術當哲學, 練武=鍊人。 中國人就將哲學練當功夫練,三叉八卦一大堆,亂套入武術, 講到天花龍鳳, 講下就當練左。

今次真係理論大放題

你認真?

係度約啦

巴打學乜?

唔講,驚自爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞