[武術台丨以口代手丨名家講座]內家拳體系講座

589 回覆
69 Like 6 Dislike

啪啪聲
當然此等絕世神功是基於其師傅之不敗神話之上;故此,最簡單不敗之方式就是不接受一切的挑戰,沒有技擊就沒有失敗。

好正
當然此等絕世神功是基於其師傅之不敗神話之上;故此,最簡單不敗之方式就是不接受一切的挑戰,沒有技擊就沒有失敗。

好正

事實係咁荒謬
點睇

"武術係殺人技"
"西洋拳搏擊 中國拳技擊"
樓上巴打講詠春線用係槍先啱其實錯唔哂

我見好多詠春巴打回應中線理論 但好似一樣武器都冇提過 唔係好夠全面 有啲位要學左武器先明

簡單講詠春兩大武器刀棍

八斬刀 詠春最強 基本上原意suppose 你用兩把刀可以了結所有野 每把刀同一時間係攻係防
當你學左刀法 詠春既世界係會唔同哂 最直接睇得出就係 你唔會見到有人拎住兩把刀坐二字馬正身片人
學完刀返去小念頭 打樁就會知 點解成日叫你練基本野 點解叫你角度距離要準確
用標指速度係理論上人地勾拳出到一半係要佢盲左 小念頭每隻手同一時間係攻係防 成套拳中線理論係 用最少輻度 獲得最大既回報

講多句 詠春係一定唔會好似拍戲咁擺對手出黎 最好你唔知我識武功添

六點半棍 巴打睇得透 其實玩落就知 根本唔係棍 佢係槍 唔係話佢好似槍咁篤死人 而係佢真係一支槍 殺人實戰係會加槍頭 六點半棍招式好少 比普通棍長 練左六點半返去尋橋就會知點解要係咁扭fing 淨係拎棍都有排練 要拎著槓桿重點既位唔係容易 圈篤要圈得細同快 返返去日字拳就會知點解我又沖拳你又沖拳 我個拳打到你個拳打唔到

詠春理論唔完善因爲缺乏完善既科學同內家配合 點解話半內家因爲真係未內家得哂 有內家既本質 但冇內家既訓練 啲馬轉勁姿勢差少少就會lost左好多 但係講快 真係唔能夠否認 佢係最快 (梁朝偉套葉問 有個女人challenge 過圈先係最近距離呢樣都相當有趣 不過唔深入講住)

btw 俾槍指左咪又係要奶袋底

我見好多詠春巴打回應中線理論 但好似一樣武器都冇提過 唔係好夠全面 有啲位要學左武器先明

簡單講詠春兩大武器刀棍

八斬刀 詠春最強 基本上原意suppose 你用兩把刀可以了結所有野 每把刀同一時間係攻係防
當你學左刀法 詠春既世界係會唔同哂 最直接睇得出就係 你唔會見到有人拎住兩把刀坐二字馬正身片人
學完刀返去小念頭 打樁就會知 點解成日叫你練基本野 點解叫你角度距離要準確
用標指速度係理論上人地勾拳出到一半係要佢盲左 小念頭每隻手同一時間係攻係防 成套拳中線理論係 用最少輻度 獲得最大既回報

講多句 詠春係一定唔會好似拍戲咁擺對手出黎 最好你唔知我識武功添

六點半棍 巴打睇得透 其實玩落就知 根本唔係棍 佢係槍 唔係話佢好似槍咁篤死人 而係佢真係一支槍 殺人實戰係會加槍頭 六點半棍招式好少 比普通棍長 練左六點半返去尋橋就會知點解要係咁扭fing 淨係拎棍都有排練 要拎著槓桿重點既位唔係容易 圈篤要圈得細同快 返返去日字拳就會知點解我又沖拳你又沖拳 我個拳打到你個拳打唔到

詠春理論唔完善因爲缺乏完善既科學同內家配合 點解話半內家因爲真係未內家得哂 有內家既本質 但冇內家既訓練 啲馬轉勁姿勢差少少就會lost左好多 但係講快 真係唔能夠否認 佢係最快 (梁朝偉套葉問 有個女人challenge 過圈先係最近距離呢樣都相當有趣 不過唔深入講住)

巴打可唔可以講多D,學野
但我自己玩耐左
就唔追求攻擊性,好唔好打,我比你活得更長更健康,反而係我贏左.
反而追求向氣嘅方面.
純粹我自己嘅方向.

烏龜夠長命啦
Op唔出文啦
Op唔出文啦
做緊功課

簡單講詠春兩大武器刀棍

巴打可唔可以講多D,學野

就係學左詠春武器會踏入另一個境界

我相信其他武術都一樣 每學多一節一招一式都會有新既體會 練返舊既拳都會有新既睇法 有武器都唔係詠春獨有
但係古時用武器多 唔拎上手點知古代人諗乜
(大家都知以中國人係冇邏輯系統傳承既standard
點睇

"武術係殺人技"

第二句咩意思?
點睇

"武術係殺人技"

第二句咩意思?

我估(頭盔) 佢意思係指國術技術成份較重 西洋就比較疏於防守 有時要硬接
點睇

"武術係殺人技"

第二句咩意思?

我估(頭盔) 佢意思係指國術技術成份較重 西洋就比較疏於防守 有時要硬接

大概係咁 即係西洋拳埋到位大家hp開始扣 國術可以唔扣血完 完結個招唔下殺手既話

簡單講詠春兩大武器刀棍

師兄算係明白人, 肯定詠春造詣不淺, 上面幾段就已經點出成套詠春既秘密。
可惜既係, 你係詠春呢個圈浸左咁耐, 見過幾多師傅肯咁教/識咁教? 刀/棍, 基本唔教, 肯教都起碼要你跟左10年以上, 仲要唔敢包講你聽上面講個D, 有乜辦法唔走樣。

我贊成師兄所講, 拳法要係刀法度提升, 不過,涼亭本書都話過, 葉問未死個時, 識八斬刀一隻手數得晒, 葉問死左之後就個個都話識, 即係話很多所謂八斬刀都係老作。
我本人係傾向相信呢個講法。 我自己當然就唔識套刀啦, 但係睇翻而家網上可見既八斬刀, 好多望落根本唔似刀法, 反而係似攞住把刀黎打拳法, 點解咁講呢, 因為佢地雖然攞住把刀, 但係發力位唔係係刀尖/刀刃, 而係係刀柄揸手個位, 所以感覺似係出緊拳, 但係係揸住把刀出拳, 所以好有違和感。所以我懷疑而家網上所見既所謂八斬刀, 好可能係本來唔識, 甚至根本刀都未攞過既人, 就咁將拳法直接改做刀法作出黎, 所以變左咁樣。

簡單講詠春兩大武器刀棍

師兄算係明白人, 肯定詠春造詣不淺, 上面幾段就已經點出成套詠春既秘密。
可惜既係, 你係詠春呢個圈浸左咁耐, 見過幾多師傅肯咁教/識咁教? 刀/棍, 基本唔教, 肯教都起碼要你跟左10年以上, 仲要唔敢包講你聽上面講個D, 有乜辦法唔走樣。

我贊成師兄所講, 拳法要係刀法度提升, 不過,涼亭本書都話過, 葉問未死個時, 識八斬刀一隻手數得晒, 葉問死左之後就個個都話識, 即係話很多所謂八斬刀都係老作。
我本人係傾向相信呢個講法。 我自己當然就唔識套刀啦, 但係睇翻而家網上可見既八斬刀, 好多望落根本唔似刀法, 反而係似攞住把刀黎打拳法, 點解咁講呢, 因為佢地雖然攞住把刀, 但係發力位唔係係刀尖/刀刃, 而係係刀柄揸手個位, 所以感覺似係出緊拳, 但係係揸住把刀出拳, 所以好有違和感。所以我懷疑而家網上所見既所謂八斬刀, 好可能係本來唔識, 甚至根本刀都未攞過既人, 就咁將拳法直接改做刀法作出黎, 所以變左咁樣。

補充1點:
武器係手臀伸延
用拳果套自然可以用落兵器到,大槍係好例子。但詠春八斬刀點解搞成用拳頭發力?因為佢本身係用拳頭發力,即係拳理有問題。
中國武術落後原因就係成日都話一出招就死人冧樓
想真正學拳既巴打就要學埋做人既哲學道理 師父死都唔教最緊要個招 真係驚個個變殺人犯咩
個個門派都自我封閉 又唔肯交流 都唔似得其他武術咁系統化 人地打西洋拳泰拳贏左都搵到食呀 中國功夫?
Btw,一直覺得中國武術最勁 因為大陸班特務連都係練中國武術
想真正學拳既巴打就要學埋做人既哲學道理 師父死都唔教最緊要個招 真係驚個個變殺人犯咩
個個門派都自我封閉 又唔肯交流 都唔似得其他武術咁系統化 人地打西洋拳泰拳贏左都搵到食呀 中國功夫?
Btw,一直覺得中國武術最勁 因為大陸班特務連都係練中國武術

少d幻想,勁唔勁係打出來。唔係吹出水。你想要有進步,就要去神化,由低慢慢咁實戰出來。
lm
介紹大家一本小說
地下黑拳

簡單講詠春兩大武器刀棍

補充1點:
武器係手臀伸延
用拳果套自然可以用落兵器到,大槍係好例子。但詠春八斬刀點解搞成用拳頭發力?因為佢本身係用拳頭發力,即係拳理有問題。

我諗Ching 話拳頭發力係耕刀 耕刀有少少似硬撞硬 真接對抗攻擊 以一把刀黎講 最受力既位 係最接近直拳個位 唔會用刀尖對抗 因為槓桿原理 隻受力刀左 揸刀刀形會變 但到斬人既時候就唔會用耕刀黎打人
到要用八斬刀片人其實好舒服 隻手係放哂鬆 唔會揸實拳頭 片落人到係唔洗點用力 我諗缺點係冇劈呢樣野
但點解咁易被誤會 因為套刀法好多耕刀位 俾你練睇環境 轉腰馬 練步法
去返耕手 都唔會用手指尖或者拳黎做耕手

槍 拎槍要feel到力轉去手到棍尖既每一部份 想啲力轉去邊就轉去邊 包括掍尖 棍身 等對手係棍既任何一個位都可以攻擊得有力 先可以控制對手係棍尖俾你篤
返去標指五技 同理

少d幻想,勁唔勁係打出來。唔係吹出水。你想要有進步,就要去神化,由低慢慢咁實戰出來。

其實係中國所有野既通病 唔淨止武術 so9sad

唔教, 唔係驚你打死人, 係因為師傅要食飯呀

轉貼百度舊文:

我们小区边上有个玩太极拳的。玩的好不好不知道不过敢吹,据说说很能打,(据他自己说的)。要发扬太极拳。居然办起太极拳训练班。以教授真功夫为主。强调实战。这家伙确实摆脱了老一辈太极拳传承的路数。挂起沙袋,购置拳靶,脚靶。听说有人教授太极拳,倒是有人来看。发现没有太极味。看看走了。因为他和他的徒弟并没有在通过散打获得过什么奖项。所以也没有吸引住那些执着于技击个年轻人。这种摆脱太极文化追求实战的尝试终究不了了之。后来这位仁兄总结出来为啥大师们这么执着套路的原因:“妈的对练需要帮手,我一个人不行呀。那向在公园中教拳,自己一个人在前面练后面一大群人跟着练有多少徒弟都能带。他们多神仙哪,大清早上,自己练拳,跟着学的人比葫芦画瓢。来兴致了吹吹牛。养生挣钱两不误。五十元一个学费当然能接受呀。我办的是武馆别拿我跟他们比。。。。”套路练习教授的成本相对要低的多。而实战对练一个是要有辅助器械和护具。同时需要陪练。组织起来相对要难。同时散打的基本功特别枯燥,留不住人。中国武术流行套路还有更重要的原因。

正的太极拳其实有几招捧捋挤按。在含胸拔背气沉丹田。松腰敛臀。沉肩坠肘,虚灵顶颈。的身法要求下做好各种这是个招式就行了。我的恩师石崇英是郑大体育系老师。拜访他的时候,他很自信先提出咱们先过过招(推手)?这是促使我我拜师的一个原因。我的正确姿势是他一手在短短两个月时间拿捏出来。(后来也去过让他在看看) 他喜欢说实话。在他的言谈话语间我知道。他是练八卦掌,马派八卦掌的传人,不过太极拳的名头比八卦掌响亮。为了便于收徒弟,也教授太极拳。中国武术特别内家拳都是相通的。学会一种别的都会了。什么十八式 四十二 七十四 一百零八,想弄几招就弄几招。他不拿招数糊弄人,我提出跟他学推手的时候,他坦言:“跟我久了 , 守摊久了,学费交够了,我给你喂招。包你几个月学会。知道不?会推手你就可以开武馆了。。。。。我跟师傅学拳的时候花钱花老了去了。。。。”真是个实在人。说话特露骨。。。

目前石老师办学就更加直白了,来学艺只传真功夫,不忽悠。学费五千。。。。特贵 就学三个招数。 站桩。晃桩。甩手。推手。套路嘛想学就教授,不过学了也没用。这种办学方针会把历代祖宗装饰神秘感的门帘都给撕扯了精光。特别是让那些连推手技巧都没有的玩套路的家伙们咋在公园中混呢?
點睇

"武術係殺人技"

第二句咩意思?

大概係咁 即係西洋拳埋到位大家hp開始扣 國術可以唔扣血完 完結個招唔下殺手既話

同意
但又可以講到西拳就野蠻搏拳,國術就技術取勝,好似上乘啲咁
西拳/擂台有規則同護具減低傷害,長時間消耗戰,過程中一定有互搏,part of the game(但都好多技巧去避免中招)
傳統武術(包括非國術)個game唔同,比較似兵器對戰,殺傷力強,戰鬥時間短,冇機會互搏,亦唔想互搏,所以傾向靠技術唔中招下取勝
點睇

"武術係殺人技"

第二句咩意思?

同意
但又可以講到西拳就野蠻搏拳,國術就技術取勝,好似上乘啲咁
西拳/擂台有規則同護具減低傷害,長時間消耗戰,過程中一定有互搏,part of the game(但都好多技巧去避免中招)
傳統武術(包括非國術)個game唔同,比較似兵器對戰,殺傷力強,戰鬥時間短,冇機會互搏,亦唔想互搏,所以傾向靠技術唔中招下取勝

同意

現代黎計西方拳主流係無計 操到身型靚 耐力勁 爆發力勁 唔好計佢有冇馬呢啲 就咁一拳拳都冇人夠膽行埋去
上手又快 訓練又有系統 又容易 招式冇乜野要諗
運動量又夠高 打人又得keep fit又得 推廣相對容易好多
不過東方人種好難有重量級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞