[武術台丨以口代手丨名家講座]內家拳體系講座

589 回覆
69 Like 6 Dislike

截然不同的理念,形成兩套拳術差天共地之分別。由此可見,由於「外家」所注重的是強化肌肉,因此訓練之中會出現負重訓練,通過負重以使肌肉增強,來達至更高的破壞力。反之,「內家」則是強調控制肌肉為主,自然就會衍生出通過緩慢的訓練,來使腦部控制身體,以增加肌肉的協調。

理念,核心也,並不是說「外家」沒有協調身體的訓練,反之亦然。「外」、「內」兩家,練到最後都會出現相通之處,亦即「外家」會練出協調,「內家」會增強肌肉。可惜,又有多少人能練到此情況。

拳無優劣,「外」、「兩」兩家基於理念不同,衍生出來的訓練方式各有優點,簡而言之:

「外家」所注重的量。

「內家」所注重的質。

量跟質均是就訓練跟學生而言,:

量意思即為教授「外家」時可以采取一對多人的訓練方式,師生比例可以比「內家」高得多;「外家」同時是一分耕耘一分收穫的,愈多的訓練會使功夫愈強。

質的取態則是完全相反,教授「內家」時最多只能采取一對一,或是一對二的訓練方式,師生比例必定是遠遠低於「外家」;「內家」不講求勤奮,只講求「悟性」,大量的訓練不會使功夫突飛猛進。

量跟質之間並無分好壞,亦不能以此在判斷「外家」及「內家」的優劣。習拳者只需根據興趣而行即可,習得其法,自然拳藝精進。

好多人迷信內家俾外家”高級“, 可以話啱, 又可以話唔啱。
誠如樓主所講, 外家係練肌肉, 力量, 所謂一膽二力三功法, 你練得幾年, 多多少少起碼都打得贏普通人。
而內家, 係練協調, 理論上係等你練“外家”有一定水平之後, 再“進修”既課程, 令到你既力量有更好既發揮。
咁問題就出黎啦, 因為內家拳既練習, 某部分係可以拆開當興趣玩下, 唔使好刻苦 (當然另外有D部分可以練到你想死)好多人淨係練內家, 而缺乏外家/搏擊訓練, 甚至所謂內家都練錯, 結果就係好協調, 但係連基本打擊既力都無, 或者人地一拳打埋黎完全唔識反應, 結果就係中國武術而家成日俾人笑既原因。

所以一百幾十年以前, D人練內家拳之前, 基本上都係細細個就練下D長拳, 通背, 劈掛之類, 有左基本搏擊能力先練既。 而家黎講, 真係想打既, 我都建議人練下散打, 泰拳先。
留名想知多D形意拳

形意拳代表在此

意拳

唔同形意

化繁為簡左

無錯, 為左尋根, 已經正式練習形意拳。
形意拳及意拳, 一脈相連, 係一個大銀既兩面。 兩者不但互通, 更事半功倍。

都係跟原本個教練學?

翻大陸, 揾左尚派既老師
留名想知多D形意拳

形意拳代表在此

意拳

唔同形意

化繁為簡左

形意拳及意拳, 一脈相連, 係一個大銀既兩面。 兩者不但互通, 更事半功倍。

都係跟原本個教練學?

個人意見,意拳條路好過形意。
已正評, 留名學習
留名想知多D形意拳

形意拳代表在此

意拳

唔同形意

化繁為簡左

都係跟原本個教練學?

個人意見,意拳條路好過形意。

以前練意拳既, 10個有8個都係先練形意。 直接練意拳, 同跳班差唔多, 練到既, 固然出功夫, 但係問題係太多人根本練唔到上去。形意就比較易掌握, 練幾個月起碼練到個樣。
練意拳, 黎10個走9個。 練形意既, 衰極都留到3-4個。
太極拳基礎理論(1)

論鬆、緊、動、靜(上)

太極拳之關鍵在於鬆、緊、動、靜,而後兩者是建基於前者之上;故此鬆、緊是為整套太極拳之根基。若無鬆、緊,則整套太極拳再非內家拳。自其異者視之,鬆、緊、動、靜則是為四個不同概念;自其同者視之,則為一個概念。故此,鬆、緊、動、靜此四字義有雙向性;現分別於視為四概念述之:

先論鬆:常人大多將鬆跟散此二字混淆不清。鬆跟散於外觀之縱使十分相似,但兩者實為截然不同。鬆是蘊涵一個固定結構,當此結構因受外力而有短暫改變,但再無外力施加,它的結構便會馬上回復本來的狀態,此之為鬆。

散則是無一個固定結構,當此狀態受到外力時,此形態會有長期的改變,當再無外力施加,它的結構並不如鬆般自動還原本來結構,而是完完全全改變其形態。

打個比喻來說,橡皮筋是鬆最好的體現。當我們施力拉開橡皮筋,它的形態會因外力而改變,但我們停止施力後,橡皮筋便能即時還原來之形態;除非我們施力過大而弄斷橡皮筋。

黏土就是散的體現,當我們拉開一堆黏土,它的形態有著永久的改變,而當我們停止施力,它亦不會還原之前形態,這樣我們可以稱之為散。

緊非為用死力握緊,是以肌肉離心收縮力伸展之意。所謂伸展的力量是一種拉的力量,以不斷的去伸展肌肉從而所發出來力量。以舉啞鈴為例,將啞鈴舉起是為向心收縮力,緩慢地將啞鈴收回則為離心收縮力。

當不會武術的常人遇到敵人時,他本能反應是收緊肌肉,攻擊的時候就是收緊肌肉後打出一拳,然後要收回拳頭,再打出一拳。這一種收緊的力量是一般人自然反應,此自然反應是向心收縮力,但並不是太極拳或是內家拳所學習的攻擊方法。

故此,太極拳是需要學習控制鬆與緊之間轉換,精於太極拳之高手就是善於短時間內完成各個結構之間之活動。唯一需要注意就是結構此字略為呆滯,需知道太極拳為一種靈活之拳術,故此本文強調之結構是假定於靜止狀態下之用語以便於描述;若於運動之情況下,太極拳則是連綿不斷地伸展。
好睇。
好睇。

多謝
柔術撚留名
唔明向心收縮力同離心收縮力

體適能terms

我最初學太極係直接玩pilates同推手,老細話架式可以自己練同作用不大,但我一來睇唔透,二來發生左d事就道不同不相為謀,之後停左一年就跟左個屋邨師傅學楊式,佢就唔係好講理論(唔太識講就真),但好有心夾我地做同執體勢,中間自己重諗通唔少以前唔明的地方(pilates同太極)
我明喇,姐係push up慢慢落既都係用緊離心收縮力

體適能terms

我最初學太極係直接玩pilates同推手,老細話架式可以自己練同作用不大,但我一來睇唔透,二來發生左d事就道不同不相為謀,之後停左一年就跟左個屋邨師傅學楊式,佢就唔係好講理論(唔太識講就真),但好有心夾我地做同執體勢,中間自己重諗通唔少以前唔明的地方(pilates同太極)

pilates??

體適能terms

pilates??

係,再講就係自爆

體適能terms

pilates??

係,再講就係自爆

中文係乜

體適能terms

pilates??

係,再講就係自爆

中文係乜

普拉提

體適能terms

pilates??

係,再講就係自爆

中文係乜

普拉提

Pish
三大流派,形意,太極,八卦

三大以外重有啲流派,通常係啲古老嘢,你睇法係會group落三大 / 唔group / 唔當係內家 ?

三大以外重有啲流派,通常係啲古老嘢,你睇法係會group落三大 / 唔group / 唔當係內家 ?

如似心意拳咁,就形意拳。

道家派別,青城、峨嵋、崑崙,而武當除太極以外,重有太虛/太乙/五行(?)一類拳法,重有少林心意把
其實呢啲算唔算內家?應該點分類?

道家派別,青城、峨嵋、崑崙,而武當除太極以外,重有太虛/太乙/五行(?)一類拳法,重有少林心意把

要睇佢套理論;有理論咪按照理論來分。我之前咪講左形意拳以力量為主;太極拳則是以平衡;而八卦掌係以速度;三種唔同既打法先有代表性 如果有外於依三類既打法,你可以提出來,我地再研究下

要睇佢套理論;有理論咪按照理論來分。我之前咪講左形意拳以力量為主;太極拳則是以平衡;而八卦掌係以速度;三種唔同既打法先有代表性 如果有外於依三類既打法,你可以提出來,我地再研究下

原來你唔係用源流分

咁你啲內家拳係邊類
打交咪又係俾人打到仆街 武術喎
太極都可以好撚大力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞