[武術台丨以口代手丨名家講座]內家拳體系講座

589 回覆
69 Like 6 Dislike
想問番MMA打太極個結果 唔知點解睇唔到

10秒太極比人收左皮

唉,次次見到ed結果都灰

正常,習慣就無乜野

內家拳冇辦法打win操到好壯嘅外家?

有,要實戰訓練

10秒太極比人收左皮

正常,習慣就無乜野

有,要實戰訓練

即係巴打講嗰場對決純係條友未夠班?

10秒太極比人收左皮

正常,習慣就無乜野

有,要實戰訓練

唔係。係成個武術界既風氣就係自己圍爐打飛機。無論咩人去打都一定係輸。

成個國術界最大問題就係圍爐打飛機。成班人怕輸唔去打,結果咪愈來愈廢。

佢地一日改唔到贏輸依個心態問題,佢地一日唔會有進步

10秒太極比人收左皮

正常,習慣就無乜野

有,要實戰訓練

唔係。係成個武術界既風氣就係自己圍爐打飛機。無論咩人去打都一定係輸。

成個國術界最大問題就係圍爐打飛機。成班人怕輸唔去打,結果咪愈來愈廢。

佢地一日改唔到贏輸依個心態問題,佢地一日唔會有進步

我現在最想做到既野就係諗點去做多d實戰訓練,點去建立返套打得既野出來
樓主可唔可以介紹下氣功/氣硬功係咩一回事?

氣功個定義可以好廣。我所知既起碼已經有3-4種:
1. 公園fing 下fing下個D
2. 8/90年代熱炒既“特異功能”
3. 內丹/導引
4. 武術硬氣功

中間個spectrum仲有好多, 有排都講唔完(而且我亦都唔識)

八段錦果種算唔算

算第一種,公園fing 下fing下個d

10秒太極比人收左皮

正常,習慣就無乜野

有,要實戰訓練

輸,都有好多種層次。佢就係最最最低個種。
打交係本能,3歲細路都識。你話吳公儀打得核突,起碼佢都亂fing都fing到幾拳出來,呢條雷公,企係度碌7咁on 99郁都唔郁,又唔打又唔檔又唔避,實行三不政策。練左功夫仲衰過唔練,呢d究竟係人既問題定係拳既問題,我真係唔識答。
換其他國術人上去,都係輸都唔定,但係一定無咁核突囉。

10秒太極比人收左皮

正常,習慣就無乜野

有,要實戰訓練

打交係本能,3歲細路都識。你話吳公儀打得核突,起碼佢都亂fing都fing到幾拳出來,呢條雷公,企係度碌7咁on 99郁都唔郁,又唔打又唔檔又唔避,實行三不政策。練左功夫仲衰過唔練,呢d究竟係人既問題定係拳既問題,我真係唔識答。

理論同現實嘅分別
一味練套路又唔知實戰點用
方唔係一味諗到底應該用咩招接企左喺度
應有嘅自衛本能都冇晒
利申 試過

10秒太極比人收左皮

正常,習慣就無乜野

有,要實戰訓練

理論同現實嘅分別
應有嘅自衛本能都冇晒
利申 試過

我夠試過

10秒太極比人收左皮

正常,習慣就無乜野

有,要實戰訓練

理論同現實嘅分別
應有嘅自衛本能都冇晒
利申 試過

我夠試過

應該係國術通病

10秒太極比人收左皮

正常,習慣就無乜野

有,要實戰訓練

理論同現實嘅分別
應有嘅自衛本能都冇晒
利申 試過

我夠試過

應該係國術通病

打得多,習慣就唔會咁淆底
真係要同人打,唔係點會識打

巴打們點睇?

巴打們點睇?

https://lihkg.com/thread/221642/page/18?post=94f62cda05a3f04332b06a9ae7ce457717b66cf8

應該係問睇牌面你覺得邊個會贏
同埋王戰海兄弟輸左會唔會有藉口

巴打們點睇?

https://lihkg.com/thread/221642/page/18?post=94f62cda05a3f04332b06a9ae7ce457717b66cf8

睇牌面緊係MMA贏
王戰海兄弟輸左一定有借口

巴打們點睇?

睇牌面緊係MMA贏

認真輸都唔緊要,唔好有藉口就得,打拳有贏有輸好正常

巴打們點睇?

睇牌面緊係MMA贏

認認真真打到場有水準既比賽比大家睇,贏輸就變得唔重要。

但如果又好似今次咁,打完又輸,輸完又話唔代表乜乜乜,仲有高手,咁就變到好難睇

巴打們點睇?

睇牌面緊係MMA贏

但如果又好似今次咁,打完又輸,輸完又話唔代表乜乜乜,仲有高手,咁就變到好難睇

希望國術界會有反省(大陸特別係),唔再係自己係到打晒飛機咁。
宜家認真講句同人講我出去學國術都有d seven

巴打們點睇?

睇牌面緊係MMA贏

希望國術界會有反省(大陸特別係),唔再係自己係到打晒飛機咁。
宜家認真講句同人講我出去學國術都有d seven

其實只要訓練加返實戰真係未必會咁難睇
之前新年假我跟過師父返大陸特訓
啲細路十幾歲,有啲學咗半年到一年左右
但係日日返完學就係去練拳
無論體能同基本功都好過我哋成班喺香港學咗幾年嘅好多
各位點睇徐尙田純內家嘅詠春
啱啱先學,你哋信唔信呢類?

想玩內家拳點解要學詠春

最q憎詠春佬成日認親認戚話自己係內家。唔係就唔係,認乜9

最q憎詠春佬成日認親認戚話自己係內家。唔係就唔係,認乜9

內家個夠搵到食,聽落高級d

想睇形意拳
近日,MMA 徐曉東與雷公太極一戰引起互聯網上激烈的討論。徐曉東以短短十多秒便能完美擊倒雷公太極。國術積弱並非一日之寒,原因無數,概括而論則是為閉門造車及過份吹捧。

傳統武術流傳至今已由昔日技擊用途瞬速沒落至現在一個「金錢製造機」之名牌。金庸、古龍、梁羽生等人筆下所寫之武俠小說固然是為其中一大推力,中國政府於此亦功不可沒。武俠小說薰陶無數年輕人,誰也曾幻想過自己如他們寫下人物般能飛簷走壁,以一敵眾。故此,中國武術成為他們尋夢之旅中最重要之一環。可惜夢終究是夢,過份沉醉了夢境中只會使人沉淪。武林高手並非需於深山修行,亦非需要絕世秘笈,而是需要一個能交流之平台。閉門造車最終只會使人夜郎自大。真正的武林高手需要的是於實戰中改進自己弱點,而非天天苦練那麼不知所謂的武術套路。實戰需要的基礎則是散手及體能,前者影響習武者的打法,後者影響習武者於實戰時之發揮。惟武術套路既不能使人增強體能,亦不能使用改善打法,故此它是為一種極為低下的練習方式。話雖如此,武術套路卻能提供一心靈希望予那些沉醉於武林夢的常人。若常人誤以為此武術套路能使人成為實戰高手,繼而胡亂與他人切磋,只會落得難堪收場。

不論是現實生活,抑或是網絡世界,不少武林高手亦是通過吹捧而名起。他們通過錄製神功表現短片使常人誤以為練了中國武術(此情況常出現於內家拳中)後,輕輕碰人後,即能使用彈出數米以外。他們以此等浮誇手法去吹捧某某師傅是為甚麼第一武林高手,其關係在於「金錢」;需知道中國武術此名字天生就有著無比魔力使人奉獻金錢,以求得絕世武功之一招半式。當然此等絕世神功是基於其師傅之不敗神話之上;故此,最簡單不敗之方式就是不接受一切的挑戰,沒有技擊就沒有失敗。

簡而言之,世間之上中國武術之所以淪落至今天不能實戰之地步,皆因是各門各派各自閉門造車,彼此之間並無交流比賽;而他們亦同時吹噓自己的師傅為絕頂武林高手,以求繼續賺取更好的金錢。當他們失敗之時,此等不敗神話即自動破滅,自此以後,名聲一落千丈,學生自己離開。故此,接受挑戰的成本遠大於拒絕挑戰。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞