[武術台丨以口代手丨名家講座]內家拳體系講座

589 回覆
69 Like 6 Dislike
攤 搶中 想佔上風做既
膀 反擊 練防守reflex首要
伏 控制 練聽勁 放鬆 自己同對手重心 以慢打快 以柔制剛都係呢度黎

詠春 唔只係快打 控制先係精髓

詠春有標榜以慢打快咩

冇標榜以慢打快 但有快同更快 當人地更快 自己就係以慢打快
如果明知人地快就唔可以同人鬥快

乜拳都係鬥快鬥力大鬥準,點會咁反智強調以慢打快

就算詠春 都強調有力線 唔係一味以柔制剛
一直都想去武當學功夫,但係一黎冇錢,又有家庭負擔,同埋硬係覺得唔會學到啲咩

點解咁睇唔開學假野

其實都心知大陸野所以先遲遲冇決定
上網睇留言又好極端,應該都充斥唔少打手
話假野係咩意思以前睇港台套功夫傳奇見陳思行好似好犀利咁
btw少林又點睇

根本80年代之前, 邊有少林武當派。 得間爛廟。 係李連杰套少林寺紅左之後, 先走左個少林派出黎, 其他更加係之後既事

又唔係
明朝已有南北少林記載
而家少林三皇寨心意把釋德建咪堅
出面俾遊客影相、世界巡迴、CEO方丈嗰啲咪搵笨柒

都唔好講火燒少林寺, 死淨5個咁遠。
清末, 民國, 軍閥, 抗日, 民革, 百年間天下大亂, 肯定出現斷層。
少林寺班武僧固然係假, 釋德建雖然我都覺得佢係有功夫, 但係個D究竟係唔係真係“少林功夫”都無人可以肯定。

南少林故事多數藝托

功夫唔係正史, 好難有實證
睇佢 寺廟環境 武藝 作風 冇乜破綻, 我信佢係真
武當(山上嗰啲), 重有青城、峨嵋嗰啲道家門派同理
[quote]我覺得拑羊馬都發到力
據我所知 功底差學走步都無用 走得唔穩 對面用刀步都硬食住你
仲有步唔夠力 前腳就變相要負擔多左(例如 前4後6咁) 比人扣/踢前腳而無反應 轉唔切重心就會好蝕 一係硬食一腳 一係比人帶前左重心
頭盔 個人意見 有啲係師父講既

巴打嘅拑羊係指正身馬?
因為我師父教嘅無論正身側身都要拑
正身其實係左右穩,前後唔穩
好多youtube片啲詠春仔俾人秒
就係正身馬俾人爆上黎一攬就仆晒街
紮好距離拑好嘅側身馬其實穩過正身

二字拑羊馬, 係詠春其中一個我睇唔透既問題。
而家好多人練詠春, 扎個二字拑羊馬搏晒老命用力鉗。你問佢做乜要拑? 佢會答你拑係練雙膝既力, 或者保護下陰唔俾人踢,之類。 其實諗真D就會發覺, 呢D理由都唔係好既理由。 練強左雙膝內拑既力, 又如何? 會飛? 保護下陰就更加唔合理。 打交打到要靠雙膝內鉗黎保護下陰可以想像得到你走位有既差, 反應幾鈍。一個馬步既目的, 係通過同地下既反作用力, 增加你個拳既力量。 而雙膝內鉗, 根本對出拳無幫助, 係死馬。
最最最重要既係, 葉問自己都唔鉗
https://youtu.be/HeF_d9rczec
條片見到, 葉問個所謂拑羊馬根本唔鉗, 而係好靚既一個拱橋形, 充滿彈性, 呢D先係“生馬”, 同而家好多人教既死馬係天淵之別。 可見而家好多人根本唔識。如果唔係葉問有條片, 過得2代就無人識架啦。

唉 因為啲人死用外家拳方法教 外家拳重形 由外至內咁練 越剛既拳越重形
不過詠春唔係呢 死跟住個形黎教 唔知背後意義 就會好似ching咁講 坐死馬 唔識發力 唔識運用 可能出面啲人自己都未睇通透就出黎教

仲有, 好多玩詠春既鍾意用正身馬(小念頭馬)對住人, 又係唔合理。 正身馬根本唔受力, 即係你話走位, 轉馬卸到, 其實都已經多左個動作慢一拍。 明明有個側身馬(尋橋馬)係度都唔用。就算用都係因為想起腳, 而唔係因為“三尖相對”呢個原理。

尋橋馬走步明顯唔夠正馬靈活

何出此言?
尋橋馬利於前後上步, 搏擊中控制距離好重要。 反而鉗羊馬因為雙腳平排要前後移動就好難, 最多原地轉側身馬。 點會話尋橋馬唔夠靈活, 仲要明顯唔夠?

雖然我認為你提出既問題其實唔係好成立, 不過姑且當佢係先啦, 然則一個正既小念頭馬又如何解決到你提出既問題? 你正馬行都要上步打人架, 點都會有一隻腳係前面架。 唔通個時又唔怕人勾腳? 定係你2隻腳一齊向前跳保持住個鉗羊馬 , 定係你揸定主意企定就唔郁等人黎打你?
攤 搶中 想佔上風做既
伏 控制 練聽勁 放鬆 自己同對手重心 以慢打快 以柔制剛都係呢度黎

詠春有標榜以慢打快咩

其實我諗巴打既意思唔係強調對任何對手都一定以慢打快,而係當遇到速度/力量比你強既對手個時,你就要係技術上高過佢,捉到佢發力個下?/捉到佢路去做野?
如果自己體能速度力量技術佔優更係好,但當遇到呢D硬件比你好既對手,就唔好同佢硬碰?
我好同意巴打所講控制好重要,雖然我都未做到
攤 搶中 想佔上風做既

詠春有標榜以慢打快咩

其實我諗巴打既意思唔係強調對任何對手都一定以慢打快,而係當遇到速度/力量比你強既對手個時,你就要係技術上高過佢,捉到佢發力個下?/捉到佢路去做野?
如果自己體能速度力量技術佔優更係好,但當遇到呢D硬件比你好既對手,就唔好同佢硬碰?

當然我都覺得速度好重要,你慢人n拍跟本無得玩,但當對手速度比你快小小個時,你就要技術上好過佢,捉佢路,但呢樣就要講手感,經驗?不過呢D野又係講就天下無敵
攤 搶中 想佔上風做既

詠春有標榜以慢打快咩

當然我都覺得速度好重要,你慢人n拍跟本無得玩,但當對手速度比你快小小個時,你就要技術上好過佢,捉佢路,但呢樣就要講手感,經驗?不過呢D野又係講就天下無敵

人地打BOXING唔會捉得到, 太快
用詠春打佢, 佢唔駛諗點防, 因為對手就係頭到, 就一就就擋到
但詠春要擋BOXING拳, 除非用返人地個FORM, 唔係唔會用到任何手法
因為人地出拳快, 收拳快
所以MASTER WONG果種雙手抱頭既切入方法我暫時覺得係最WORK
攤 搶中 想佔上風做既

詠春有標榜以慢打快咩

用詠春打佢, 佢唔駛諗點防, 因為對手就係頭到, 就一就就擋到
但詠春要擋BOXING拳, 除非用返人地個FORM, 唔係唔會用到任何手法
所以MASTER WONG果種雙手抱頭既切入方法我暫時覺得係最WORK

捉既意思唔係要捉實人隻手/追人手...
佢唔攻你,擺係頭到防就仲好,直接攻佢/埋佢身等佢出唔到拳
我覺得同boxing玩係驚佢玩拉打,唔俾你埋身
如果佢埋你身攻你就啱哂
用唔用得到D手法就真係睇你有無跟啱師傅,學D野有無問題,平時練個時真係掌握到,定只係得個形,同人一味鬥力,做唔到點樣感覺人地D力去做野?

如果佢埋你身攻你就啱哂
用唔用得到D手法就真係睇你有無跟啱師傅,學D野有無問題,平時練個時真係掌握到,定只係得個形,同人一味鬥力,做唔到點樣感覺人地D力去做野?

體格比人差 力量比人差 技術比人差 將對手set到泰臣咁 話之你開盡天下武功都冇得打啦 走啦仲打

可能係我唔識野 麻煩巴打話我之 東西南北咩拳打得贏泰臣

如果佢埋你身攻你就啱哂

體格比人差 力量比人差 技術比人差 將對手set到泰臣咁 話之你開盡天下武功都冇得打啦 走啦仲打

可能係我唔識野 麻煩巴打話我之 東西南北咩拳打得贏泰臣

真係冇得打咪認輸 人與人不嬲有差距

如果佢埋你身攻你就啱哂

速度比人慢 體格比人差 力量比人差 技術比人差 將對手set到泰臣咁 話之你盡天下武功都冇得打啦 走啦仲打

可能係我唔識野 麻煩巴打話我 東西南北咩拳打得贏泰臣
有冇人睇咗隔離post陳師行條片?
你哋覺得佢有冇料到?
你哋覺得佢有冇料到?

邊段?
你哋覺得佢有冇料到?

邊段?

https://youtu.be/Cnlda8Ag-zM
主要係1分鐘之後
你哋覺得佢有冇料到?

邊段?

主要係1分鐘之後

你“有料到”三個字點定義先?
佢有無下過苦功? 一定有。
打唔打得? 唔敢包。 好睇唔一定打得, 但係又唔係一定唔打得, 仲有好多其他條件。
佢D輕功堅定流? 你可以search 下 parkour。 鬼佬無練過輕功, 一樣做到。 但係就算鬼佬玩 parkour , 一樣要經過好辛苦既訓練, 你話parkour 就係輕功亦無不可
你哋係點搵師傅學?隨機啱心水就揀?你哋覺覺工聯會學得唔得?
你哋係點搵師傅學?隨機啱心水就揀?你哋覺覺工聯會學得唔得?

你想學咩先,睇得定打得
strong post lm
你哋覺得佢有冇料到?

邊段?

主要係1分鐘之後

打唔打得? 唔敢包。 好睇唔一定打得, 但係又唔係一定唔打得, 仲有好多其他條件。
佢D輕功堅定流? 你可以search 下 parkour。 鬼佬無練過輕功, 一樣做到。 但係就算鬼佬玩 parkour , 一樣要經過好辛苦既訓練, 你話parkour 就係輕功亦無不可

Parkour free run呢啲係大陸叫跑酷
留意下落地 都要受身卸力

片中人用另外既方法 唔完全一樣
你哋覺得佢有冇料到?

邊段?

主要係1分鐘之後

點樣唔一樣?
我淨係發覺一樣好奇怪既野, 條片大概有6-7次佢跳落地既鏡頭, 我發覺除左一次慢鏡係一take過影住, 其他全部都係掂地就cut左既, 完全睇唔到佢點樣落地受身。
[quote]我覺得拑羊馬都發到力
據我所知 功底差學走步都無用 走得唔穩 對面用刀步都硬食住你
仲有步唔夠力 前腳就變相要負擔多左(例如 前4後6咁) 比人扣/踢前腳而無反應 轉唔切重心就會好蝕 一係硬食一腳 一係比人帶前左重心
頭盔 個人意見 有啲係師父講既

巴打嘅拑羊係指正身馬?
因為我師父教嘅無論正身側身都要拑
正身其實係左右穩,前後唔穩
好多youtube片啲詠春仔俾人秒
就係正身馬俾人爆上黎一攬就仆晒街
紮好距離拑好嘅側身馬其實穩過正身

二字拑羊馬, 係詠春其中一個我睇唔透既問題。
而家好多人練詠春, 扎個二字拑羊馬搏晒老命用力鉗。你問佢做乜要拑? 佢會答你拑係練雙膝既力, 或者保護下陰唔俾人踢,之類。 其實諗真D就會發覺, 呢D理由都唔係好既理由。 練強左雙膝內拑既力, 又如何? 會飛? 保護下陰就更加唔合理。 打交打到要靠雙膝內鉗黎保護下陰可以想像得到你走位有既差, 反應幾鈍。一個馬步既目的, 係通過同地下既反作用力, 增加你個拳既力量。 而雙膝內鉗, 根本對出拳無幫助, 係死馬。
最最最重要既係, 葉問自己都唔鉗
https://youtu.be/HeF_d9rczec
條片見到, 葉問個所謂拑羊馬根本唔鉗, 而係好靚既一個拱橋形, 充滿彈性, 呢D先係“生馬”, 同而家好多人教既死馬係天淵之別。 可見而家好多人根本唔識。如果唔係葉問有條片, 過得2代就無人識架啦。

唉 因為啲人死用外家拳方法教 外家拳重形 由外至內咁練 越剛既拳越重形
不過詠春唔係呢 死跟住個形黎教 唔知背後意義 就會好似ching咁講 坐死馬 唔識發力 唔識運用 可能出面啲人自己都未睇通透就出黎教

仲有, 好多玩詠春既鍾意用正身馬(小念頭馬)對住人, 又係唔合理。 正身馬根本唔受力, 即係你話走位, 轉馬卸到, 其實都已經多左個動作慢一拍。 明明有個側身馬(尋橋馬)係度都唔用。就算用都係因為想起腳, 而唔係因為“三尖相對”呢個原理。

尋橋馬走步明顯唔夠正馬靈活

何出此言?
尋橋馬利於前後上步, 搏擊中控制距離好重要。 反而鉗羊馬因為雙腳平排要前後移動就好難, 最多原地轉側身馬。 點會話尋橋馬唔夠靈活, 仲要明顯唔夠?

雖然我認為你提出既問題其實唔係好成立, 不過姑且當佢係先啦, 然則一個正既小念頭馬又如何解決到你提出既問題? 你正馬行都要上步打人架, 點都會有一隻腳係前面架。 唔通個時又唔怕人勾腳? 定係你2隻腳一齊向前跳保持住個鉗羊馬 , 定係你揸定主意企定就唔郁等人黎打你?

咁你話尋橋馬利於前後上步 我解讀係直接向前/向後
但正馬上步會係走三角步 走完已經係側位 人地勾唔到
主要係覺得 尋橋馬易比人入側 人地入左馬但好麻煩
但正馬一Sense到人地想走側 轉一轉方向就防到
我個人感覺啫 可能大家練得到家就無依個問題
你哋覺得佢有冇料到?

邊段?

主要係1分鐘之後

點樣唔一樣?
我淨係發覺一樣好奇怪既野, 條片大概有6-7次佢跳落地既鏡頭, 我發覺除左一次慢鏡係一take過影住, 其他全部都係掂地就cut左既, 完全睇唔到佢點樣落地受身。

即係free run落地 會轆地卸力 佢冇
係三米高跳落地就知點解要轆地
你哋覺得佢有冇料到?

邊段?

主要係1分鐘之後

點樣唔一樣?

我都覺佢頭一分鐘似parkour,所以先話可以skip
不過條友三米落地,唔碌唔會跛咩
你哋覺得佢有冇料到?

邊段?

主要係1分鐘之後

點樣唔一樣?

我之前諗,跳跳吓樓唔想死,受身有冇用
你哋覺得佢有冇料到?

邊段?

主要係1分鐘之後

點樣唔一樣?

我之前諗,跳跳吓樓唔想死,受身有冇用

幾得帶回鄉證向北跳,唔想死可以碌去廣州
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞