[武術台丨以口代手丨名家講座]內家拳體系講座

589 回覆
69 Like 6 Dislike
有冇人睇咗隔離post陳師行條片?
你哋覺得佢有冇料到?

邊段?

https://youtu.be/Cnlda8Ag-zM
主要係1分鐘之後

你“有料到”三個字點定義先?
佢有無下過苦功? 一定有。
打唔打得? 唔敢包。 好睇唔一定打得, 但係又唔係一定唔打得, 仲有好多其他條件。
佢D輕功堅定流? 你可以search 下 parkour。 鬼佬無練過輕功, 一樣做到。 但係就算鬼佬玩 parkour , 一樣要經過好辛苦既訓練, 你話parkour 就係輕功亦無不可

Parkour free run呢啲係大陸叫跑酷
留意下落地 都要受身卸力

片中人用另外既方法 唔完全一樣

點樣唔一樣?
我淨係發覺一樣好奇怪既野, 條片大概有6-7次佢跳落地既鏡頭, 我發覺除左一次慢鏡係一take過影住, 其他全部都係掂地就cut左既, 完全睇唔到佢點樣落地受身。

即係free run落地 會轆地卸力 佢冇
係三米高跳落地就知點解要轆地

我之前諗,跳跳吓樓唔想死,受身有冇用

如果唔死 但會跌到癱左 你用唔用

主要係1分鐘之後

打唔打得? 唔敢包。 好睇唔一定打得, 但係又唔係一定唔打得, 仲有好多其他條件。
佢D輕功堅定流? 你可以search 下 parkour。 鬼佬無練過輕功, 一樣做到。 但係就算鬼佬玩 parkour , 一樣要經過好辛苦既訓練, 你話parkour 就係輕功亦無不可

點樣唔一樣?
我淨係發覺一樣好奇怪既野, 條片大概有6-7次佢跳落地既鏡頭, 我發覺除左一次慢鏡係一take過影住, 其他全部都係掂地就cut左既, 完全睇唔到佢點樣落地受身。

我之前諗,跳跳吓樓唔想死,受身有冇用

幾得帶回鄉證向北跳,唔想死可以碌去廣州

邊段?

主要係1分鐘之後

點樣唔一樣?

我都覺佢頭一分鐘似parkour,所以先話可以skip
不過條友三米落地,唔碌唔會跛咩

就咁睇片資訊好少

1.佢有技巧令佢落地無傷(輕功)
-可能係壓身timing令增加time of impact
-吾能練到全部肌肉柔軟 好似貓咁將力分佈全身
-可能佢練到硬食都冇事

2.佢硬食 為左拍片唔理後遺症 其實已經全身麻到郁唔到

3.佢落地技巧係秘密 可能有skill 可能有軟墊 所以cut左少少睇唔到

4.佢其實都係轆地受身 不過cut左扮野

問下佢先知

邊段?

主要係1分鐘之後

點樣唔一樣?

就咁睇片資訊好少

-可能佢練到硬食都冇事

3.佢落地技巧係秘密 可能有skill 可能有軟墊 所以cut左少少睇唔到

問下佢先知

佢好似次次落地後都撐大個馬步或者彈一下,關唔關事

邊段?

主要係1分鐘之後

點樣唔一樣?

就咁睇片資訊好少

-可能佢練到硬食都冇事

問下佢先知

邊有“次次落地後都撐大個馬步或者彈一下”。 我上面先講, 全部一落地個下就cut左, 根本睇唔到佢點落地。

點樣唔一樣?

就咁睇片資訊好少

-可能佢練到硬食都冇事

問下佢先知

邊有“次次落地後都撐大個馬步或者彈一下”。 我上面先講, 全部一落地個下就cut左, 根本睇唔到佢點落地

搵多幾段佢既片就睇到落地
你哋係點搵師傅學?隨機啱心水就揀?你哋覺覺工聯會學得唔得?

你想學咩先,睇得定打得

緊係打得啦
你哋係點搵師傅學?隨機啱心水就揀?你哋覺覺工聯會學得唔得?

你想學咩先,睇得定打得

緊係打得啦

搵我
變左詠春討論
做晒功課,盡快出文
太極拳基礎理論(3)
從推手到實戰,兼評套路

常人或疑問:「內家拳能否實戰?」隨著網絡訊息發達,內家拳亦逐漸除去神秘面紗,惜一切有關內家拳實戰新聞皆是負面。若以搜尋器搜尋內家拳,其所顯示出之片段必為神功表演,此片段當必為騙人之物,且對內家拳之技擊發展毫無幫助。如是,內家拳該如何重構出一套實戰訓練方式,以回應現代搏擊。

於此,若想重構出一套能進入實戰之內家拳訓練,就必須去蕪存菁。第一步是為揚棄一切舊有的套路以教育學生。套路流弊過來,若以此教育學生,則必後患無窮。起初之所以設計出套路,以一名教練需教授多名學生之故也。故此,套路之出現即代表教練放棄精英路線而步向普及路線;蓋因兩者兼不可得。

我之所以如此說,並非想完全否定套路之用處,反而是要將套路置於合適之位。套路之用處在於它是為一道習題或為一份考卷,其主要功用給予有一定學識之學生單人複習內家拳之拳理。於此,若於此層面,套路當是自有其用處,惟我們不能本末倒置,以套路作為教授學生之方式。如是,學生非但不能領會內家拳之核心──協調全身的大組肌肉,亦需記憶繁複之動作,此焉非捨本逐末?

若要重構出一套步向實戰之內家拳訓練系統,則必須顧及內家拳之原理及心理質素之訓練。前者包括協調全身大組肌肉、步法、反應、控制攻擊距離等等技巧,後者,皆因若以發揮內家拳則必須加強訓練心理,如習武者於實戰時怯場,則其所發揮的功力不足平常訓練之十分之一二。故此,一套成功的訓練方式,必須要兼顧原理及心理。

內家拳訓練系統內容既定,則我們需考慮以何方式教導學生。前文對內家拳之訓練方式已有略述,故此亦不會多作解釋。惟需注點的一點是一切的訓練方式均需以實戰為目標,一切訓練方式皆以目標為本。若訓練非以目標為主,則此拳術必會失去其實戰用途,最終只會變為舞蹈。訓練方式亦應漸進為,即以推手、散手、實戰之進路,若一開始以實戰訓練學生,則其所用以實戰之方式並非內家所講求,故此,雖要實戰,但實戰訓練亦應放於最後階段。

於此,我需強調實戰訓練之重點;所謂的實戰訓練並非單一指於實戰中取勝,反是需於過程中克服自己的心理及盡量融入前兩者所學之理論。皆因於實戰訓練中之勝負意義不大;其關鍵在於導師能否在過程中指導學生所犯何事及改善之法。故此,導師需循序漸進地訓練,由慢至快,一步一步引導學生將之前所學於實戰中發揮出來。

於此,我需強調的是內家拳是為一黏打武術,若敵我雙方間之距離過長,則不能發揮內家拳的用處。故此,導師於實戰訓練中需指導學生如何從雙方離手的狀態變為雙手黏打的距離及如何於技擊中一直保持雙方黏打的距離。前者是八卦掌的撞掌,後者是當對方後退,立即以蹬腿回應。
Live
樓主有冇諗過用解剖學解釋內家拳

想讀運動科學,但無時間

想讀運動科學,但無時間

我以為你全職教拳

想讀運動科學,但無時間

我以為你全職教拳

那有錢
有理論無實戰
有理論無實戰

講明講座

盡快更新

有好多人用core muscel發力去解釋,但個人認為只係其中一部份

有好多人用core muscel發力去解釋,但個人認為只係其中一部份

重點係去神秘化,科學化,系統化
有冇學過八卦掌可以介紹下?
有冇學過八卦掌可以介紹下?

點解唔搵我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞