[武術台丨以口代手丨名家講座]內家拳體系講座

589 回覆
69 Like 6 Dislike
即係one two

唔同

最重要個分別係one two 唔會出完拳仲用背闊肌發力"降"住人

即係one two

唔同

最重要個分別係one two 唔會出完拳仲用背闊肌發力"降"住人

內家拳最大特色係唔會收拳
即係one two

唔同

出手如鋼銼, 回手似勾桿呀。

唔收拳, 等影相呀。
即係one two

唔同

唔收拳?
可唔可以解釋多啲
即係one two

唔同

唔收拳?
可唔可以解釋多啲

只係佢自己既理解, 唔好以為所有“內家拳”都係咁
即係one two

唔同

唔收拳?
可唔可以解釋多啲

設預備狀態係0,出拳係1,拉拳係-1

出完拳之後還原應該係0,而唔係收拳收到-1。常人最大問題係抽拳抽到-1狀態,即係做左多餘野,因為預備動作係0。

另,唔收拳既話可以用身向前,以身收拳,以身既活動,將拳同身還原去到預備動作
未追哂,不過巴打好野

一直都覺得中國武術同中醫個啲一樣

講到好神化好玄妙,即係氣,陰力,沉呢啲概念,同濕熱毒一樣

就算明知係有呢樣野,但係無人用啲現代科學黎解釋番個現象

搞到大家都一頭霧水,想學都未必學到
未追哂,不過巴打好野

唔神秘d點呃人錢

唔一頭霧水,點叫人科水

不過,話說回來,就算我重新梳理一次拳理,要學都需要時間。問題係我有自信令人更快明白內家拳
未追哂,不過巴打好野

係囉,其實陰力即係咩?
未追哂,不過巴打好野

係囉,其實陰力即係咩?

依個我會將佢重新定義,唔用肌肉收縮既伸展力
未追哂,不過巴打好野

係囉,其實陰力即係咩?

有少少複雜…啫係長橋力
未追哂,不過巴打好野

係囉,其實陰力即係咩?

有少少複雜…啫係長橋力

肌肉既離心收縮力

你用依到力果時好似無感覺到自己有用過力,但實則係有用力
未追哂,不過巴打好野

係囉,其實陰力即係咩?

有少少複雜…啫係長橋力

肌肉既離心收縮力

平時向前推人都係靠三頭肌胸肌收縮,咁用離[url]網址 [/url]心收縮力推人又係點嘅呢?
未追哂,不過巴打好野

係囉,其實陰力即係咩?

有少少複雜…啫係長橋力

肌肉既離心收縮力

平時向前推人都係靠三頭肌胸肌收縮,咁用離心收縮力推人又係點嘅呢?
有冇睇時事台嗰兩條友隻揪post 笑撚死我
未追哂,不過巴打好野

係囉,其實陰力即係咩?

有少少複雜…啫係長橋力

肌肉既離心收縮力

平時向前推人都係靠三頭肌胸肌收縮,咁用離心收縮力推人又係點嘅呢?

背闊肌前伸,要再大力d就用腹肌向前對接
有冇睇時事台嗰兩條友隻揪post 笑撚死我

有,好似變左gay post
內家拳基礎理論(3)
試評形意拳--鑽拳、炮拳

前文所述崩拳為五行拳之母,以其為最基本正面出拳之法故。蓋鑽拳、炮拳亦雖為攻其正面之拳法,惟此兩種拳法非如崩拳般僅需以背闊肌及轉胯以發力攻擊前方。鑽拳、崩拳皆需以腹肌上下對拉,以產生上升力量,使拳能於胸前提升攻擊對方。

或問:「何故以腹肌之對拉以使拳上擊?」蓋因內家拳如前文所述是為協調全身大組肌肉,盆骨之拳法,惟僅以背闊肌或加上轉胯仍無法攻擊或防衛前方之哨拳。假若以肩膀之力量強行拉高拳頭以攻擊或防御,則背闊肌所產生之力量即滯於肩膀之上,拳之破壞力亦大為減退。

是故,若拳需到達前上方,則只能依靠腹肌之對拉以修正角度。以腹肌之對拉從而使拳上升,所發之力不但不滯於肩膀之上,且力量反而有所增加。武禹襄《十三勢略說》中有云:「氣宜鼓盪,神宜內歛」中之鼓盪即為上下對拉腹肌;因古時對科技水平之關係,對一切難以解釋之事物都以神秘主義解釋之,如氣一語在內家拳時有多重含意,若未能清晰介定此字之含意,繼續以神秘術語以求蒙混學生,則內家拳難以進步。

如是,鑽拳與炮拳之所以能向上擊者,以習武者能上下對拉腹肌之故,即為鼓盪也。腹肌與三角肌孰大?當然以腹肌為大,三角肌為小,故此若能順利的協調腹肌,所發出之力量必然比三角肌之為大。或問:「對拉腹肌之要點何在?」當以肚臍為中心,肚臍之上向上翻,肚臍之下向下收,如是上下翻與收之角度需相對,以保持平穩。若上身多於下身,則會向後拗;反之,下身之多於上身,則無從發力。

鑽拳及炮拳之法度在於上下對腹肌以使手能於鬆而不散之情況下使拳頭上升。法度既明,則能了解仔細之處。此兩拳之馬步即為崩拳之馬,亦為三體式之馬步,前文已有講述,故不重複述之。茲講述手部之動作:

鑽拳之握拳方式與崩拳方式一樣。惟它出拳之手部,前臀需向外扭,其形如詠春之攤手。何故前拳需向外扭?以增加力量且力量亦不滯於前臂之故。需注意外扭之肌肉是為腕骨對下肘部對上中間之肌肉,除此以外,其他肌肉不需外扭,否則便不能增加力量。另,外扭肌肉非以收緊肌肉之方法外扭,而乃以鬆而不懈的外扭,否則是為大誤。於此,外扭前臂肌肉後,力量較原先狀態大二、三成左右。又,鑽拳亦需以背闊肌為發力之源,通過向伸展背闊肌以打出量,於此,若其他肌肉有所收緊,力則滯於處。

鑽拳之發力之關鍵在於上下對拉腹肌與背闊肌之協調,若腹肌之活動能協調背闊肌之前伸,所發之力則愈大;反之,力量消失於不協調之中。惟需注意,鑽拳與炮之拳非僅僅上擊,而乃向前且向上,即為45度左右之角度;若拳只向前或只向上即非鑽拳也。

炮拳與鑽拳最大分別在於炮拳使用雙手,而鑽拳僅用單手。炮拳之法度不外於鑽拳,只於運用另一隻手為輔助而不同也。或問:「輔助手之用處何在?」或用於攻擊、或用於防御,視乎當時情況。輔助手亦需以背闊肌配以對拉腹肌對拉以發力,發力之時亦需外扭腕骨對下肘部對上中間之肌肉,以增強力量。是故,雙手是同時間向前攻擊,惟以攻擊手為前,輔助手為後。若輔助手使用絲毫之肩膀,其輔助攻防功能亦化為烏有;故此習武者需多注意肩膀有否不自覺的運力。
自推一下
鼓盪即係好似伸懶腰?
鼓盪即係好似伸懶腰?

類係,但方向向前方
鼓盪即係好似伸懶腰?

睇到圖了

呢個動作唔係用緊竪脊肌口中咩?
鼓盪即係好似伸懶腰?

睇到圖了

圖好難搵,得依張似,一切以文字為準
鼓盪即係好似伸懶腰?

睇到圖了

👌
咁個動作係向前摺埋個人定係伸懶腰?
鼓盪即係好似伸懶腰?

睇到圖了

👌
咁個動作係向前摺埋個人定係伸懶腰?

似向前伸懶腰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞