[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(10)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
你邊度買, 我上年喺日本買四舊幾

我對耳都有問題
用得最多嘅gear係MX980
無意中見到呢樣野
https://e4ua.jp/?p=5132
幫親過呢檔一次咁多,冇中伏
240 蚊耳機就feel 到小提琴木質感
sorry巴打 禁錯負皮
其實我一直都想像唔到咩係「木質感」
我都好想買多對MX980
r10果種

木質感呢啲xx 感,xx 感都係抽像概念黎,人人理解唔同。 木質感有人叫"松香味", 我嘅理解係指泛音豐富,表達到中頻入面真正木琴先有嘅果種共鳴,有力得黎有唔肥腫嘅中頻。同時高頻滑,順耳得黎要纖細,但最重要都係中頻果種共鳴要飽滿
有冇巴打試過嗰隻Klipsch Heritage HP-3?覺得點
請問2-3k左右有冇三頻平均,又有bluetooth同anc嘅over ear headphone推薦想用一對耳機做曬平時聽歌同間中mixing嘅嘢因為budget有限
mixing用anc?
等 production巴打們出手

我覺得冇好結果
同問
music server機少有support usb dac,所以如果要聽DSD就冇得諗
Rose RS201唔見有

如果要用usb dac,可能raspberry pi仲實際

最近我壞播歌電腦之後我只好砌新機,不過我砌機又鐘意overkill
ryzen 5 3600 + GTX 1650 OC成張list都要一萬
勝在打到機
我試過一次 覺得比較少音染幾自然 音場闊 自己幾鍾意 不過bass對我嚟講多咗啲 想聽下其他人點睇
B&w px7
我第一次買headphone覺得音質好過AirPods pro好多
但會少少over budget
Ryzen 5 3600 + GTX 1650要成萬蚊
我都有望過呢對 不過好似香港冇咩地方有賣
ching喺邊度買同埋幾錢?
Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞