[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(10)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
超新手想問下依家買左個Sony wh-1000wm3
都係就咁用iphone連藍芽聽
想問一下如果想好小小有冇需要買個DAP?
上網search見到Sony NW-A55
定係藍芽都係算九數?隨便iphone冇分別?
雖然藍芽真係算鳩數, 不過配iphone係最差, aptx都無
sony嘢就配返支援ldac嘅手機, 除咗sony手機, 而家好多手機廠都聲稱support ldac, 但係係咪真係認到又係另一回事, 總之sony機就保證得

以上嘅嘢, 如果你聽mp3可以無視咩廠咩機都得, 任你揀
T1_90th巴打已經講左個真相

如果真係想用wh-1000wm3藍牙可以轉用sony 電話 or dap
A55抵玩,zx300仲好
當然又不限於Sony dap,唔少dap都support ldac
都係AK, Fiio, iBasso等等,基本上啱budget就ok,如果淨係用藍牙的話
要有線就要試機

或者用air pod
想請教一下,小兄想買AKG K 240 Studio,

想請問一下咩叫做(Semi-Open, Circumaural Design)

https://www.handymy.com/product/akg-k-240-studio-professional-semi-open-stereo-headphones/?fbclid=IwAR2OBmfmoVEnMjd5HwBYphKi_NU2KyQpmptkwk-Gqb-u8szgDVQF4vULv6M

半開放, 罩耳式
-aural即係耳
巴打禁半開放即係聽到出面d聲?

如果開放同罩耳式邊款好?

會聽到,不過比開放式少d
開放式有好多選擇,可以參考下post 頭
謝謝巴打
唔止聽到出面d聲
而係出面的人都知你聽咩
OH 明白謝謝
應該冇錯,靈敏度問題
放落去d headphone power calculator出黎結果合理
聲壓110 dB SPL, 712 要51.1 mW 而dt1770 pro 250 ohm 只需6.35 mW
數據上分別:712 pro個靈敏度單位係 per V, dt1770 pro 係 per mW
可能呢個就係分別
想買modmic
有無人用過
黐落個耳機度會唔會有膠水漬
未用過
唔係有磁石咩?
都要有舊嘢黐落個殼架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞