[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(10)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
其實balance同唔balance喺音質方面有幾大分別?
想問一下hd6xx 同soekris 1421夾啲定 adi-2 dac 夾啲?平時聽開日本女聲多,爬文見呢兩隻都好似唔錯,唔知點揀好
我會揀1421,不過建議你試曬兩部先
性格方面1421應該夾d,質素可能adi2-dac好少少
冇一定答案,因機而異
有人會覺得balance聲薄d乾d不過亦有機會係分別唔大
例如坊間分析Sony zx300 個3.5冇做得4.4咁好心機,所以zx300上面可能4.4好聽d
不過唔可以以偏蓋全,有d機可以冇乜分別
其實8-9k呢個價位係咪都係得呢兩部推薦? 如果有多啲選擇我想出街一次過試晒佢
應該仲有部topping d90,呢部機定位同adi-2 dac爭,不過未試過
試過德國湖人個部,感覺悶d
仲有部luxman da160可以一試

諗唔起仲有邊d
8-10k頭 呢個價位好尷尬,比上不足,比下有餘
講high end 入門可能係一萬尾2萬
但一萬頭機都好好聽
多謝巴打意見過多幾日去試下先
請問雜食派邊個耳牛好啲?直插電腦
budget under 1.5k
乜都會聽,但想要大音場啲
因為比較鐘意聽電影soundtrack orchestra
(琴日係咁loop hummel gets the rockets)
同埋日系清純女聲

另外想問下
而家我部機有張 十年前幾舊水嘅濕9 creative sound card
同msi b450 底板直插邊個好啲?

另外HD6xx 係唔係一定要海外代購?
音場大可以試下AKG K7xx
HD58x都可以一試
dt880/dt90亦可以,用低阻抗可以直推
日系仲有ATH-AD900X

底板直講插可能同幾舊水嘅濕9 creative sound card差唔多,你可以自己比較下
海外買野唔一定要代購,我用開buyandship轉運
HD6xx得drop.com有,香港冇
1421 好喺邊?
市面上果堆亂七八糟嘅分立式r2r 之中最有興趣都係soekris
unbalance版1541
上次試過1541,冇試到1421
所以我覺得1421應該會唔錯
當然都係講緊夾senn記
有人話soekris垃圾,我覺得睇夾機
我覺得adi-2 dac個好處係易夾機,穩穩陣陣地好
1.5K左右用咩AMP+DAC推HD 6XX好[url][quote][s][member]網址[/member][/s][/quote][/url]
burson play, ifi zen dac, o2+sdac, 等等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞