[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(10)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
ADI-2 dac係好多野可以搞,不過keep as default係冇問題
de-emphasis我keep default (auto),未試過off係點

The ADI-2 DAC activates the DAC’s de-emphasis automatically when the current source is AES or SPDIF and the Emphasis bit is set in the incoming Channel Status.
即係用AES/ SPDIF in 先有auto detect

Bit perfect指確保player出dac的data冇經過修改
改volume都係改咗首歌data,所以唔係bit perfect
所以tunebrowser比用家揀自己想要幾bit perfect
DSD冇影響因為個volume control只係比PCM

RAM Decode好處係減少disk access,少d delay同resource usage,減少對decode process影響以達致好聲d
感謝解釋,發現VLC個音訊輸出都有呢個揀,睇戲啲聲震撼咗真實咗 (eg訪嚇初頭個段音樂啲人聲勁清楚)

各位巴打想問下呢隻3.5 tip ring sleeve 嘅定義係咩

tip 肯定係+, 咁 ring 定係sleeve 定係 both 係-? 我估係both?

唔想燒左人地部機賠唔起
呢條係headphone線定過機?
入耳機,HE1000 se 用
我最初都有試crossfeed,最後都係覺得唔用最自然,唔係所有歌都啱用
不如用個電錶試下邊pin打邊pin?
唔係,我係負責焊果個依家焊T+R-S-

怕錯
有無巴打想接手耳機+dac/amp啊
有隻DT990 pro同 Sound BlasterX G6
兩樣都係用左一日唔啱用
巴打呢部係咪mkii嚟?我見曾福個網話冇貨
咁慘
有咩問題?
本身諗住打機聽歌兩用 但用落感覺個聲空間感勁得濟(唔識形容 虛?) 而家兩件千五都想放左佢 買過其他
我估係 sound blaster問題
dt990應該可以如實反映個source
可能你換部if Zen DAC已經好好多
有無型號推介?? 等我放左張sound blaster再試下先
但係auto de-emphasis聽落好似係暗啲, 我對耳係咪對壞咗嘅耳
係呀 佢官網有whatsapp contact, 你可以whatsapp佢問下有冇貨先. 我之前都係佢主動覆我話有貨我先去
mk2有咩分別好似仲有FS版
試完,好似分別唔大
mark 1: 4490
mark 2: 4493 + new remote

全部都係fs寫係機身,型號冇分別都係adi-2 dac
BTW, 聽感如何?
hd800s?
ifi zen dac, burson play, o2 + sdac
大陸野: aune x1s,topping dx3 pro
and so on
盡量同你budget差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞