[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(10)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
買全新
想放部thx aaa 789
有冇巴打有興趣
https://t.me/kfhksdgmndsk
本來用緊Audio-Technica 3.5->6.3
轉咗FURUTECH F63S-R後,腦放覺得好D
日馬買$200有找
你個支ATH係金頭我覺得好好啦
仲有支Furutech CF-763,但分別無五蚊貨/跟機上ath咁大。

個轉頭,換左耳機都用得番,底過換條線。
玩開耳機都有齊3.5>6.3, xlr >6.3之類方便接amp同player。
係金色果隻AT501CS,本來都無乜野用咗兩年
日馬買開野順手買埋FURUTECH,無比較無傷害
咁AT果隻平D又唔係差,幾十蚊用得過
覺得$200都接受到咪FURUTECH

只係轉頭本來以為無分別,求其都得
原來都有少少分別(可能腦放)
可能會成為我人生唯一一次睇音樂會
零晨3點開始,大鄉里未睇過,一場大約幾耐?
一兩個鐘走唔甩

可能係樂手最後一場音樂會先啱

上星期知道Veclos結業,實在覺得可惜
之前已經對佢個技術有d興趣,不過定價唔平又冇得試,所以一直唔買

近來work from home,成日比廢老d fake new + KOL100炸我,令我明白急須一對closed back headphone(長期戴iem唔舒服,又唔想減少kse1200對黃色耳綿壽命)
見到Veclos HPT-700而家賣27000 yen,即時出手,就算唔好聽都可以收藏下個技術。
有幾可見過保暖杯公司Thermos膳魔師出真正head fi 野而唔係大陸100蚊10對再貼個牌的贈品?

HPT-700背殼係佢個鈦金屬真空層,暗銅色加上個質地好似保暖杯內膽咁,燈光下係幾靚
重量比我想象同重,不過唔會戴到唔舒服
ear pad可換,跟機ear pad係皮(應該係人做皮),有微微斜度同夠厚,幾舒服,實測戴足10個鐘都ok

不過build quality就唔擔保
跟機headphone線係雙3.5 single end,冇分左右。似係於headphone內分左右,唔係hifiman個種
插好兩邊,左邊冇聲
搞完一輸發現左邊headphone插座接觸不良
畢竟停咗產,我都係換過對穩陣d

用咗大約10幾個鐘
聲方面做到Veclos 所講良好音場,定位都ok,分析力幾好
雖終都係closed back,同open back比分別好明顯
唔會好迫得黎空間感幾好
當然同HD820比係冇得比。HD820係呢方表好強

HPT-700個賣點係中頻,其次係高頻
中頻有毒,尤其人聲
暖但唔太薄,好立體,而且好似浮係半空咁,同音樂唔會混埋
即便係歌者企遠d個人聲仍然浮到出黎唔會比音樂搶到
靜電個種毒會比佢通透細致,但HPT-700人聲好吸引
一開箱個時似收音機聲,而家唔同曬

高頻唔會焗,有一定空氣感,幾自然,雖然唔似靜電順同高延伸
closed back係呢個價做呢個效果我覺得係驚喜,或者係我對closed back偏見太大

低頻就一般。打擊重不過下潛唔深
當然呢個可能同煲機有關,似終而家先係10幾個鐘
我覺得可以觀望下,畢竟個中頻都可以由收音機聲變毒聲

整體而言,HPT-700賣3-4千我都覺得值。而家用buyee連運費都係2089 HKD,我覺得如果唔係太在意bass可以9衝收藏

Veclos 做唔住我估係成本太高同一開始定價太高,太可惜
聽左陣,唔識欣賞
而家過場
第二首應該好聽
第一首係實驗音樂,所以怪
Ching 有冇amp? 定係用緊dacmagic 入面塊amp?

如果冇獨立amp, 攞舊錢買amp好過買線。買完條線又冇得用落你將來會野嘅耳牛/speaker度
fiio e10k夠唔夠推hd58x?
同埋點樣係massdrop寄嚟香港?用集運?
高清圖
見到用料好扎實,金屬面板金屬後殼,耳罩成型都靚
想睇下起左果四粒螺絲下面有咩

應該夠,其實電腦直推都夠聲
四粒螺絲同面頭黑色鋁殼好似唔相連
黑色鋁殼上面d窿見到下面有d綿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞