[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(10)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
原本一直等fostex對tr-x00,然後發現denon d5200規格幾乎一樣
兩對其實差別大唔大?
想入對非監聽,closed-back,音樂感較好嘅(當然唔好重味精
見兩隻都係講話音樂感好,fostex可能音場大啲啲
我唔係好分得出兩者有咩分別
係hd800s呀, 都係利申定先, 9聽架喳

首先個感覺係唔知咩叫聽歌 一直以嚟用入耳, 用dap, 對比之下而家個音場好大, 甚至大到我分唔到, 究竟係唔夠大聲定係個樂器定位係咁. 個腦同對耳都壞咗

講翻technical啲嘅嘢, 我覺得對比dx200係順滑咗, 尤其個treble進步係明顯. Bass我就本身唔求打到入心入肺嘅, 所以冇留意個分別. 其他方面我就再玩下先, 始終好多嘢未玩好

至於上面感受, 除咗係因為dac嘅性能, 我諗部份原因可能係因為個風格比較laid back少少. 感覺上啲聲唔係圍住你對耳, 而係再後啲. 包圍感冇咁強, 同埋啲attack會冇咁大力.

希望冇9噏錯 雖然話課咗好多金, 但係我只係新手嚟 連條單端線都係而家先拎出嚟用, 啲嘢有排煲有排研究. 只希望愈聽愈好聽
邊間有得試?
同埋想問出面啲臺機比較自己個部差得遠點算
trust your ear
除非唔合邏輯,否則感受係個人,冇乜可以錯
最多都係發現自己見識少
唔差在試埋個iem out
其實adi-2 dac好似有個電池盒賣
dap?

我一向都係用單端

個音場真係大
唔係圍住對耳有機會係揀唔啱歌
試下《Sennheiser HD 800 Experience》第二首《No Sanctuary Here》
或者試下d人頭錄音,例如《The Space Sound CD: Dummy Head Recording》第一首
同問
問清楚好
我上次冇乜期望,mk1 mk2都 OK所以我接受到
雖然最後比部mk2我
停左產
所以我買左A4 BL
心郁郁想買嚟做屋企hifi套解碼 等我問下先 見個價同thomann差唔算太多
聽開IEM,聽800s係會覺得好大音場。

不過新手就玩adi2同800s
都係,一個美金420兌翻港紙只係三千幾,th610代理見佢賣4680
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞