又係時間推吓Amazon 平價notebook (22)

1001 回覆
16 Like 2 Dislike
注意係用720p mon
想買部手提電腦
主要有時做下文書野 上下網 睇下youtube
不過黎緊有隻舊game想玩返
到時有可能長開 求推介
budget 最好 under 5k
*隻game基本配備 (其實真係好舊)
適用 :P Ⅲ® -500 以上或與其 100 %相容機種
記憶體 :至少 128 MB
顯示卡 :記憶體 16M 以上的 3D 顯示卡
音效卡 :支援 DirectX® 之音效卡
硬碟 :至少 800MB 以上
作業系統 :Windows® 98 、 2000 、 XP , DirectX® 8.1 以上環境
連線裝置 :ADSL/Cable Modem
光碟機 :16 倍速以上之光碟機
操控裝置 :滑鼠 / 鍵盤
建議配備
適用 :P Ⅲ® -1G 以上或與其 100 %相容機種
記憶體 :256 MB
顯示卡 :顯示卡 GForce2® 32MB
呢個配置要求 士旦拎起一部都過啦你睇價錢/外型揀機就得
想問下寫code 睇下片 唔打機
第一個post 第4部夠唔夠用

4. 6千幾8代basic i7 + mx150獨顯(同gt1030同specs) + ssd, slim機 13.3

https://www.amazon.com/VivoBook-i7-8550U-GeForce-NanoEdge-Display/dp/B07B7VFTN9/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1532765314&sr=8-1&keywords=asus+8550u+mx150
我問下呢間先 thx
ching點樣寄香港
長著係咪好易打柴
咁如果加埋LOL 呢
8gb ram同16gb ram分別?
同埋i5/i7
I7果部好正.其實打機NOTEBOOK,用來執相果D會唔會好浪費?
我自己單純比較係,$7000喺豐澤買到嘅爭好多級
長著易打柴係因為熱同通電老化

識深層睡眠就ok

LOL用咩都打得 求其一部現代NOTEBOOK都夠
Zephyrus GX531, RTX2070 max Q
新Aero 15 FHD,RTX2060
新Alienware m15 R2, RTX2070 max Q

三部點揀好,
Zephyrus 散熱最好,
Aero 有Sharp screen 244hz,
Alienware 好似冇咩人講, 但品牌 (QC, 保養) 上係咪好過果兩間?
香港買起碼8500
所以我自己好難揀, 2部機都抵, 只係比唔比多2000買部高階機
我接受唔到8gb ram
要返到來自己買黎加
13inch mbp其實唔算好抵買,你唔係買入門版的話,8代i5,加到16GB RAM, 512GB SSD = $17459

16inch一樣係16GB RAM, 512GB SSD, 9代i7,仲要加張獨立顯示卡 = $18999

MSI係Amazon買冇保養
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞