[刺客教條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……(2)

600 回覆
23 Like 6 Dislike
我啱啱打完篇長過琴晚果篇

大家想宜家睇曬佢 定 聽日先開始睇 定 宜家出一半 聽日出埋另一半

有得出就得啦
無入幾日 多咗咁多篇
係廚房嘅呢個水姐係咪tp3嚟 之後1刀對死男主
molamola 女主真係要消失啦好似
加油 一直睇到而加 舊po推到1001
好好睇
樓主要相信自己文筆
雖然有時候好誇張 or 好突然 or 好巧合
但係冇問題的 相信樓主越寫越好
加油
我啱啱打完篇長過琴晚果篇

大家想宜家睇曬佢 定 聽日先開始睇 定 宜家出一半 聽日出埋另一半

有得出就得啦

本來諗住出 仲猶疑緊果陣就無啦啦訓著左
所以宜家出
molamola 女主真係要消失啦好似

真係消失左喇
其實我覺得自己寫得唔夠深入 好似佢又死左都唔會話有咩好感動咁
加油 一直睇到而加 舊po推到1001
好好睇
樓主要相信自己文筆
雖然有時候好誇張 or 好突然 or 好巧合
但係冇問題的 相信樓主越寫越好
加油

多謝你 我見到推爆左喇
其實有時都好神經刀 初頭大家都覺得幾好睇 去到大戰又好似為寫而寫咁
後尾的起返心肝寫又好似好返少少
不過其實只要自己睇多啲書 多啲戲/劇 我諗下一套會有明顯嘅進步呱
第111章:

「噓……」我還未說完,水姐就用手蓋著我的口,並叫我蹲在牆壁的一邊,因為這時候又有腳步聲傳來了。

從這氣場感覺到,這個不是同伴的氣息……
腳步聲從外面的走廊傳來,聲音來得越來越近,越來越近。
我立刻開了鷹眼,藍白負片的情景中除了旁邊是藍色,表示友軍的水姐外,外面有一個紅色的人影再移動。
腳步聲停了一會,驟眼一看,聲音連著人影開始走遠了。

「好似行走左喇。」我以手指跟水姐說,她才鬆開了手。

「好牙煙啊可……」

「係啊……」我們大家都靠得很近,這令大家想起上一次在下水道親吻的情景。

「隊長啊……我好開心係刺客兄弟會嘅一份子啊,有菲姐、有露比、有大家……比起我原本嘅生活,我覺得自己更加似生存緊。所以多謝你……地……」水姐說。

「呃……做咩好地地講啲咁樣嘅野﹖」水姐突如其來的感情起來,讓我有點不知所措。

「……冇啊,我諗……呃……除左我,都有好多人都係咁諗嘅,雖然……唉,總之你唔可以死咖﹗你係我地嘅隊長黎咖嘛,哈哈哈。」水姐害羞的說。

「呃……好啦,我應承你﹗」我伸出姆指,自信的說。

「仲有呢……隊長啊……我可唔可以……」

「小心﹗」

突然「轟﹗」的一聲,不但把水姐的話打斷了,陳茂波甚至突然出現在廚房的另一邊,把廚房裡的雪櫃輕易打飛。
雪櫃剛好撞上我們的頭頂,水平的架在牆壁與廚櫃之間;幸好我們早已蹲下,否則大家必定兇多吉少。

「冇事啊嘛﹖」我問。

「冇事啊。」水姐也安全的說。

「喂喂,阿隼哥,你有女朋友仲喺度溝女﹖呢度結界黎,我又識分身,你唔係以為我睇你地唔到啊﹖」陳茂波走過來,突然全身化成金黃色電路板都膚色,一手把我揪起。

這時候,水姐欲想向他偷襲,可是也被他另一隻手掐著脖子。

「呢度有聲嘅﹖阿隼﹗我地確認左其他分身……已經唔見左喇。」與此同時,阿純他們隨著聲音及時地找到了我們。

「隊長﹗」

「水姐﹗」

「最大粒果個搵到喇,仲使咩分身﹖﹗就連想變樣扮你地嘅需要都冇啊。」陳茂波說。

突然間,他鬆下掐住水姐的那隻手,她靠在地上不斷喘著氣,然後使勁把我往爐頭那邊的拋了過去。

「啊﹗」我正撞上爐頭下焗爐的那個手柄。一股赤痛從我的屁股,一直痛上胸口。不幸中的大幸是我並沒有傷及神經,因為我還能感覺到自己的四肢。

「你老味啊,咁對我地水姐同隊長﹗」查理和阿純氣憤的上前攻擊他。

可是這個強化了的人,無論近戰或以槍械作攻擊,都對他起不了什麼作用。
子彈根本穿透了金黃色電路板的陳茂波的身體,近戰的話,武器則會被金黃色電路板般的能量守護著;名乎其實的金剛不壞之身。

「阿隼,你冇野啊嘛﹖」和人趁他們戰鬥時走過來問。

「我冇野,郁到,仲未癱。」我說。

「有冇咩辦法啊﹖再係咁嘅話,我地會比個金黃色電路板整死咖﹗」和人問。

這時候,查理和阿純都已經招架不住,喘著氣的倒在地上。

「唉,如果豆豆仲喺度,出多招就好喇……」我自言自語說。

「豆豆……」

「阿隼你係咪諗到啲咩﹖」和人問。

「和人借你把劍黎啊﹗」
宜家出住一part先 因為既然有時間 諗住睇下有咩冇錯字 或者bug
想好睇啲 其實真係要check
如果唔係 我頭先都睇唔到雪櫃打左做電櫃

回返青醫走犯 水姐係真咖 因為主角鷹眼睇到係咪目標人物咖嘛
好耐冇出過鷹眼
「哈哈哈,搞掂埋你地,仲差走左果兩個人就冚團產喇﹗」陳茂波仍然自豪的笑著。

「重點係要搞掂我地先啊﹗」我花盡所有的力氣站起來,然後把光劍收在背後,再使勁用手上的袖劍往陳茂波的胸前插上去。
可是如我們想像一樣,攻擊輕易就被金黃色電路板般的能量一下子擋住了。

「我都知你想喺冚團產之前想做返啲野,但係咁係一啲用都冇咖。」陳茂波無奈的說。

「陳茂波,點解你地個個都咁鍾意幫自己立flag﹖次次講完嘅野都實現唔到嘅﹖都話你地衰在太有自信囉﹗」我說。

「咁係咩意思﹖﹗」他問。

我沒有回應,只伸出收在背後的光劍,向著能量來源的位置拼命斬下去。

「有睇過《星球大戰》都知,光劍可以將光束反射出去,而黑帝嘅閃電就會被光劍吸收左……所以我諗住博一博,喺攻擊完你之後,就會暴露出你能量嘅來源,如果我將光劍擺落去,佢應該可以吸曬你伊甸蘋果嘅能量。」我分析說。

果然事實不出我所料,那些金黃色電路板正向著光劍的方向傳遞過去,劍身的顏色慢慢由紫色變成金黃色。

「阿隼,快啲放手啊﹗有睇過《星球大戰》都知道,Luke同黑武士吸閃電果陣,自己都會食傷害咖﹗」和人的話一言驚醒夢中人,眼看能量已經吸收了七七八八,我收起光束,在能量快要傳到我手中前立刻扔在地上。

被吸收了能量的陳茂波也漸漸變回原來秋治的樣貌,雖然身上仍然流動伊甸蘋果的力量,但明顯比之前脆弱很多,所以秋治亦無力的跪在地上。

隔了一會兒,大家都漸漸回復了狀態,一同圍在秋治身邊。

我用袖劍指著秋治,說:「你已經輸左喇。」

「宜家咁樣我冇野好講,要殺就殺。」秋治的命運已經不是由他自己控制了。

「咪住,秋治,教我地用你set出黎嘅結界。」和人提議。

「其實要set結界,同你地之前喺火車廠入面果啲係一樣嘅,只不過呢個係簡化版。」秋治小心翼翼從衣袋內拿出小型結界終端機。

可是,眼前的卻是一個正在霧煙的終端機……

「壞左……」

「梗係因為頭先一直發生嘅事搞到佢壞左。」秋治說。

「咁我地咪一世困喺呢個結界入面﹖﹗」查理驚慌的說。

「咁又唔會,呢個結界終端機同大型嘅始終有少少唔同,佢地係固定位置產生嘅,呢個係可以喺任何地方產生嘅……所以嚴格黎講,只要破壞到終端機,結界應該就會失效。」秋治解釋。

「咁但係我地仲可以點set﹖」阿純問。

「嗱,去呢個地址,搵呢幾個人……佢地係呢種結界嘅原作者,佢地可以幫到你……」秋治隨手找來地上一枝筆,並把地址寫在隨處散落的紙張上。

「啊﹗」秋治剛剛把話說完,就被和人一槍打死了。

「喂,和人做咩殺左佢﹖我感覺到佢其實唔係咩衰人黎。」我說。

「阿隼啊,佢係敵人黎咖,點可以放虎歸山咖﹖何況佢身上仲有伊甸蘋果嘅能量,咁樣做都係為大家嘅安全咋。」和人解釋。

聽他的一席話,我欲試圖反駁,但他確實有他的道理。

「咁只少等佢安息,作為我地刺客傳統應有嘅禮節。」說罷,我為他合上眼晴,作了一個簡單的儀式。「雖然你係敵軍,但係多謝你嘅幫忙,請安息。」

激戰過後,大家都沒精打采地慢慢步出兄弟會總部,當然亦因為太多的兄弟會成員在這個地方喪生的情景讓大家完全打不起精神。

我和水姐走在最後,水姐參扶著我,既害羞亦尷尬的一拐一拐的走出廚房。

「水姐啊……頭先呢,原本想講咩咖﹖」我問。

「呃……其實都唔係啲咩嘅,都係冇野喇。」水姐似乎不敢說出來。

剛踏出廚房的時候,開始嗅到了勝利的味道;雖然這味道是苦是不好受的。

勝利在望,可是秋治身體內卻以一段錄音來慶祝:「系統自我毀滅程式尚餘5…4…3……」

「咩話﹖﹗」

「轟﹗」秋治的身體系統突然啟動了自我毀滅程式,頓時產生了一場爆炸。

「大家有冇事﹖﹗」看見面前的大家都伏了在地上或者躲在牆邊。

「我冇事。」阿純說。

「我都冇事。」和人說。

「佢有事啊……」查理指著在我背後護著我的水姐。

「水姐……水姐……你冇事啊嘛﹖」爆炸把水姐整個背部弄致重傷。

「你應承左我話唔可以死咖……」水姐用最後一口氣說。

爆炸過後,秋治身體的位置產生了一個小型黑洞,當然伴隨著金黃色電路板,貌似想把所有身邊的東西吸進去秘密空間,讓聖殿騎士的資料保持機密。

「各位捉實啊﹗」走在較前位置的阿純他們還可以撐著牆壁,勉強支撐下來。

「水姐捉實啊﹗」我一抓著嵌在地上的椅子,一手拼命抓著水姐的手。

「放手啊,阿隼……再咁落去你就會吸埋入去咖喇。」

「我係唔會放手咖﹗」

「都話你應承左我咖咯﹗所以再見喇。」

水姐用他的另一手甩開我的手。她立刻就被吸進去黑洞內。
與此同時,黑洞也漸漸越收越窄,不一會,就連秋治、水姐都一拼消失了。

「水姐﹗」
唔記得最開頭 第112章:

原本仲諗住將佢成為第二季女主... 點知
其實大家覺得故事交代成點? 有冇咩可以令佢更加好睇
我驚得仲係好似差少少

話說下兩集就會有最後一堆新嘅人物出場 應該係
"官方"已經確定左 呢批新嘅人物會喺第二季出現
幾日冇入黎突然多咁多文
Btw 有一點好怪既係敵人點解可以咁輕易講曬啲野出黎 咁合作
幾日冇入黎突然多咁多文
Btw 有一點好怪既係敵人點解可以咁輕易講曬啲野出黎 咁合作

唔使擔心 下一兩篇會交代
第113章:

在刺客兄弟會總部內發生的事件終於暫告一段落,可是在這場激戰中,水姐、一眾的刺客兄弟會成員,甚至連聰明豆的靈魂都壯烈犧牲了。

「長長家姐,佢地會唔會有事咖﹖」露比和家姐離開後,在總部上面的學校飯堂裡休息著。

「唔會嘅我諗,一路以黎大家都經歷左咁多,今次一定都可以解決到……」家姐安慰說。

「但係見到果個複製人一次過殺曬大家……我覺得……好恐怖。」露比說。

「嗯……的確係令人難以致信﹗我點同佢地屋企人交代……」家姐一邊說一邊拍著桌子激動的說。

「長長家姐唔好咁自責啦……呢一點大家都控制唔到,好彩有豆豆姐喺度,如果唔係我諗後果會嚴重得多。豆豆姐果然係一個好人啊。」露比勉強的露出牙齒笑了。

「嗯……無錯啊……」家姐說。

打開眼前的鐵門,終於重見天日了,逃出生天的感覺不太好,有點沈重。
不遠的地方傳來了露比的聲音。

「佢地出黎喇,長長,你地冇事啊嘛﹖」露比揚著手說。

「家姐露比﹖﹗」

「細佬豬,你地冇事就好喇……」她們走過來扶著我們說。

「冇咩啊其實,都只係撞親下姐……」我說。

「冇事就好喇,係喇……水姐呢……﹖」露比問。

我和阿純他們互相看了大家一眼,卻說不出話來。

查理終於開口說:「佢……死左喇。」

聽到這個消息,家姐和露比都表現得非常震驚,露比甚至流出了眼淚來。

「點會可能咁咖……」

「佢係因為保護我,所以吸左入黑洞入面同秋治一齊消失左。」我說。

「長長點解你要比水姐死喎﹗乜你唔知咖咩﹖﹗水姐一直都鍾意你咖﹗明明就算你開後宮同水姐一齊埋嘅話,我都唔會介意……」露比說。

「乜係真咖……咩……露比……」雖然水姐近來表現得相當奇怪,我也曾經懷疑過,可是想不到是真的。

這時候,大家的心情都沈重得說不出話來,似乎在這片沈默中向所有白白犧牲了的人默哀了一會。

「我知道大家心情都好沈重,但係請大家一定要振作……如果唔係點對得住大家﹖﹗」這時候,我沒有讓悲傷的心情繼續散發下去,擦了擦眼框儲起來的淚水,站起來說。

「咁……咁我地可以做到啲咩﹖」露比問。

「秋治喺消失之前,佢寫低左個地址,係可以搵到佢果種結界嘅作者。如果我地可以用到呢個結界嘅話,我地可能仲可以扭轉戰局。」我說。

「但係驚唔驚有伏﹖人地話曬都係敵對嘅,信唔信得過咖……」家姐問。

「人之將死,其言也善……我地認為應該唔會嘅。如果佢講嘅係真嘅話,我地點可以放過呢個機會……」阿純說。

「咁啊……好啦……細佬豬你整親,就唔好亂郁喇。講真又好講假又好,等我同阿純佢地去就得。」家姐說。

「家姐,等我去喇,我只係撞親少少,抖陣就可以咖喇。何況我唔可以再比你地幾個去冒險咖喇﹗」我說。

「隊長,你應承左水姐要好好生存咖,你自己去冒險就得,其他人就唔得……」查理都忍不住說。

「講到呢類機械嘅野,阿隼你唔明咖喇。不過講到計策嘅話,阿隼你的而且確比大家叻啲。去到如果真係有伏,菲姐都可以打得下。」和人說。

「咁即係話我、菲姐、你同阿隼四個去﹖」阿純問。

「唔係你,菲姐、我同阿隼去。無可否認,我地三個嘅戰鬥力比你地高,no offence。如果四個人去又太多,三個人去嘅話,留你喺度係最佳嘅選擇,你既然有經驗,就可以保護到佢地。」和人語重心長的說。

「原來我咁重要……咁你地要聽我話喇﹗」阿純指著查理和露比說。

「你帶佢地去安全嘅地方休息下先,然後等我地返黎好過啦。」家姐建議。

「好啦……就咁話啦。」阿純想了想到贊成了。

「仲有冇咩問題﹖冇問題嘅話……呃……宜家都晏喇,今日好好抖下,聽日大家分頭行事。」我說。

「係﹗」
主角係時候抖下同條女扑野
第114章:

「早晨啊大家……」我們在學校的一個課室裡渡過了這個晚上,中學時期在上課時睡覺就是經常的事,晚上真正睡在課室裡果真是第一次。

「長長,你好返啲未啊﹖」一覺醒來,原來大家早已睡醒了,露比阿純他們還在吃M記早餐。

「我……冇事喇。我果份呢﹖」我問。

「細佬豬起身喇,你果份喺度啊,我幫你攞啦。」家姐這時從課室外走進來,把早餐端到我面前。

「唔該家姐……」

「好喇,大家食完野好快啲出發喇,你地小心啲啊,有咩事用耳機聯絡啦。」我向大家說。

「其實宜家仲咁早,會唔會仲未開咖﹖」阿純問。

「呢層又唔清楚喎,不過其實宜家都成11點啦,準備得黎都晏就喇,我諗應該開左呱...去到睇下點先啦,再唔係咪去搵下你地囉。」我說。

露比帶著依依不捨得心情:「長長你要小心啲啊,去到果度唔知會有啲咩人咖……如果有咩事即刻搵我地支援啊。」

「我知咖喇,放心啦,一係你地去附近嘅地方,就算有咩事,touchwood,都可以好快黎到。」我摸著露比的頭笑說。

「好啦……」

吃過早餐後,大家回到兄弟會總部,雖然場面讓人痛心,但大家都必需戴好基本的裝備,即使對方想對付我們也能夠好應對。
我們從位於黃大仙的學校乘車到觀塘,這一次我們沒有乘搭地鐵,雖然地鐵主席馬時亨已經被我們殺掉,但都是小心為上,何況在巴士上發生了什麼事,大不了就撞破車窗跳車罷了。
到達後,大家分頭行事,阿純他們找到了一個商場裡休息;我們就來到秋治在紙上寫的地址。

「呢度係工廠大廈黎咖喎,有冇錯咖﹖」我們來到一橦工廠大廈前,雖然我們有所懷疑,可以說到終端機和工廠大廈都可算上有關係的。

我們提高警覺,留意著身邊的一切,一起踏入這座工廠大廈。

經過入口處在看馬經的保安後,我們若無其事的踏進升降機,照著地址上所寫的按下5樓。
「叮」門一打開,開始聽到一些熱鬧的聲音,怎麼看來都不似是我們想像中那些充滿機器聲的工作室。

「細佬豬啊……呢度睇band show咖啵,係咪真係冇黎錯咖﹖」家姐問。

「不如問下人﹖」和人建議。

「係咪睇show咖﹖」這時候,有一個戴著眼鏡灰白色頭髮的男生從其中一個室的門前走過來問。

「乜日頭都有band show咖咩……」我問。

那個男生好奇的回答:「吓﹖有幾出奇﹖你鍾意嘅話凌晨開show都得咖。如果幾位係睇嘅麻煩過黎買一買飛啊,今日隊band有《聖音騎士》啊,喺我地呢度好出名咖。」

眼見秋治寫的地址果真是目前的這個地方,而且《聖音騎士》是今天的樂隊,感覺上跟聖殿騎士有點兒關係……

「係啊,三個啊唔該。」於是我們抱著打不死的心情,踏進這個表演場地。

「嘩,呢度都幾好氣氛咖喎。」這個地方就像一間酒吧一樣,各種各樣的人都在,有白領的一班同事在吃下午飯,有年青人在開派對一樣,是個消遣放鬆的好地。
如果我們不是有重任在身,或者比較空閑的話,我都會喜歡溜在這裡。

台上的一個四人樂隊這時候剛剛走上台,台下所有人立刻歡呼吶喊,仿彿迎接明星一樣的進場。站在最前的紅髮女主音在咪前說:「大家好我地係《聖音騎士》﹗」

台下又再一次充滿了歡呼,氣氛帶動下,我們也被感染得一起歡呼。

「我係主音同結他手游也多,左邊結他手左又近,肥bass手方次郎……」

「咩肥bass手啊游也多……」這個肥子感覺上是個有趣的家伙。

「收聲啦,唔好阻住曬啦死肥鬼。」而這個女主音則是一個壞女孩。「仲有我地嘅鼓手阮桐貴﹗」就這樣,她就把自己樂隊的成員介紹了一遍。

「咦﹖今日大隊長又遲到啊﹖」台下有人叫喊,看來大家已經相當混熟,感覺上就像朋友般。

「哎啊,佢就到咖喇,咁我地事不而遲,即使送上我地嘅首本名曲先《無邊炎陣》﹗陣間再唱啲有大隊長份嘅歌啦﹗」鼓手阮桐貴說。

《無邊炎陣》﹖﹗那正是秋治所使用的那種結界,果然我們來對了。

「係佢地喇。」我向和人和家姐說。

大家都點一點頭同意了,和人說:「咁我地聽埋佢地表演之後去問一問佢地喇。」

「好啦,佢地開始喇,我想聽下啊。」家姐雀躍的說。

雖然暫時仍然不知對方甚至在場所有人對我們有沒有威脅,畢竟對也是聖殿騎士的人,所以只好又採取敵不動我不動的策略。
以這個普通的樣貌,乾脆享受這場短暫的音樂表演吧。
前幾篇出左啲咁緊湊嘅劇情 宜家出返輕鬆少少
不過夜左啲 因為今日晏就訓左陣 遲左打文

講返劇情 心水清嘅都會知道呢幾個係咩人
同埋同時會諗起Hidden Agenda
雖然我冇去過 只係去過一次人地社區會堂搞果啲 不過果時靜到不得了
好多香港人其實睇BAND當交響樂咁睇
幻術
加速
「游也多,左又近,玩夠喇……收埋枝槍先啦。」呂麻君突然向他們說。

玩夠了﹖﹗整個是一個惡作劇﹖我、和人和家姐都不禁疑惑起來。

我好奇的問:「呃……咁你地即係……係刺客﹖」

「唔係樣樣野都非黑即白嘅,我地幾個都係聖殿騎士,只不過係一班唔滿意組織嘅聖殿騎士。我地只係會追隨我地嘅阿頭,佘sir,佘戴源大人。」方次郎說。

「你條友原來冇鬼用啊,比人嚇一嚇就賴尿咁滯,哈哈哈。」游也多指著我恥笑著。

「你試下無啦啦比人用槍指下﹗唔係驚都會嚇一嚇啦。」我說。

「我就唔會囉,廢柴……」游也多反駁。

「你地冷靜啲,唔好嘈住,睇黎我地兩班人可以暫時聯手,唔好一開始就內鬨先啦。」阮桐貴說。

這時候,大家都鬆了一口氣,雖然對方身份的確是聖殿騎士,但常言道,敵人的敵人就是朋友,應該可以互相幫助。不過如果不是因為需要結界的幫助而有求於他們,我其實都不是太想跟這一班人在一起,尤其是那個游多也,毒舌女一個,以後一定經常挑起事端的。

大家稍為介紹了一下自己後,《聖音騎士》的成員開始收拾好化妝室。

「我地要交呢間房比人,雖然呢間Bar係我地自己嘅......但係都有其他Band輪住出場。」呂麻君說。

「咁呢度時間你地去邊咖﹖」和人問。

「冇咖,多數都係自由時間黎,可能會接到聖殿騎士嘅任務做囉......雖然係唔妥佢地,但係都仲係要做野嘅暫時。」呂麻君答。

「一係你地睇埋其他Show或者飲下野先,我地今日夜晚唔開嘅,到時再喺呢度研究。」阮桐貴說。

「好啦,咁......各位今晚見啦。」我說。

說罷,大家就在化妝室外分別了。
打下打下原來打左咁多字

終於可以解釋到之前有巴打問點解秋治會講曬啲野出黎

見琴晚好似冇咩反應 所以宜家先出
其實我返緊學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞