[刺客教條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……(2)

600 回覆
23 Like 6 Dislike
終於搬好曬

聽日一定出到文

宜家攰到仆街 訓先 各位聽日見

青醫走犯可以唔使等個孫燒比你喇

我個名幾時有得出場

你個名可能要有新角色先會出到

訓唔著 去左打黑沙
出多幾篇補數
第88章:

在逃離聖殿騎士的基地,香港歷史博物館後,突然傳來TP2正進攻總部的消息。我、露比、和人和查理一行人踏上了火車,正想火速回到總部拯救;可是大家突然想起,火車是在聖殿騎士底下控制著的。

「喂,咁呢架係火車,算唔算港鐵﹖」和人還問。

「合拼左好多年喇,你覺得呢﹖」查理問。

「死喇,我地實死曬喇﹗係咪啊長長﹖」露比嚷著。

「我諗唔會嘅,第一可能佢地跟本唔會發現我地,第二,如果就咁就炸死我地,實在太招搖喇,車上又有咁多人喺度。」立刻回復理智的我說。

「都係嘅。」大家都同時說出。

「不如入去頭等,去碼有道門,有起事上黎,都有道門頂下。」查理提議。

「梗係唔好啦,萬一兩邊都有人攻入黎,我地咪死梗。」和人說。

「不如去最頭或者最尾,感覺好似安全過頭等,不過車尾好似好啲,因為唔知個車長係啲咩人。」露比說。

「都好啊。」

「係囉,做得隊長阿嫂係唔同啲。」查理說。

「仲講呢啲,行啦。」我說。

在紅磡至旺角東站的這段時間,我們開始由列車的中段慢慢走到車尾。

「唔該借借。」這句話是我們在這幾分鐘內說得最多次的話。

在進入紅磡站之前,我們會進入一條不算太漆黑的隧道。
這時候,我們已經走到車尾前大概一兩個車卡。

「我地就到喇,希望我地唔會中伏啦。」露比說。

「唔知家姐佢地點呢,我去問下先。」說罷,我透過耳機跟家姐說。「家姐你點啊﹖仲頂唔頂得住啊﹖」

「……細佬豬,我地……仲ok啊……喂,聽到嘛﹖」家姐說著說著耳機的另一邊發出了很多雜音,然後就失去信號了。

「點解會冇信號嘅﹖會唔會……」查理問。

「唔會咖﹗我地個耳機正常情況下係唔會冇信號,何況家姐係唔會輸咖﹗」我握緊拳頭說。

漆黑的環境續暫光起來,可是這些光並不是月台兩邊的光,而是外面的日光。
而我們正前往火車車廠。

「咦﹖呢度邊度黎咖﹖」

「唔係呱﹖我約左人咖﹗」

「架車係咪壞左啊﹖」

在車廂附近的乘容都開始發現列車已經偏離正常的軌道,有得開始著急,甚至鼓燥起來。
而心水清的我們已經知道這一切都是衝著我們而來,我們只好坐在一邊,等待事態發展。
隔左幾日終於出到篇喇
感激大家等左我幾日 呢幾日真係日日搬野搬到傻

我希望盡量今晚出埋後面果篇
都係果句啦 寧缺勿濫

寧願幾日一篇 都唔要草草了事
地鐵爆炸
地鐵爆炸

入廠之後直接炸左佢 1了百了
琴日遲左寫文 所以今日一早就出住一篇先
等大家返工返學 或者一起身就有得睇
青醫走犯 成日都找唔到數 希望唔好比我激走啦

今晚會出到多篇 宜家已經打緊
聖殿騎士就係號角
幾時用破滅魔劍打柴班主角
聖殿騎士就係號角

破滅魔劍唔通就係伊甸蘋果
不過我諗聖殿佬都應該有返聖殿騎士精神嘅
睇下有冇機會出現啦
聖殿騎士就係號角

破滅魔劍唔通就係伊甸蘋果
不過我諗聖殿佬都應該有返聖殿騎士精神嘅
睇下有冇機會出現啦

號角自稱唔用禁武
但用黎發動正義一擊
第90章:

「結界﹖﹗咩結界啊﹖﹗」露比大驚。

「結界係一定法力效力嘅範圍,通常都有保護性嘅,亦通常具有可見嘅邊界和範圍。」和人十分詳細的解釋。

「我地唔係問結界個Defination啊﹗咁呢個聖殿佬嘅結界係咩嘅一回事先得咖。」查理說。

和人對他自己的自作聰明顯得十分傷心,我拍一拍他膊頭說:「唔好怪和人啦,呢度應該係得我知道發生咩事。」

大家都專心聆聽著我說話:「話說有日我地以前兄弟會幾個做緊行山訓練,點知唔小心入左個結界,仲撞到之前失蹤左嘅丁利華,後尾先知,原來呢個咁嘅野係用黎困在我地呢班刺客而製造出黎。」我將那天跟聰明豆在山上遇到的事一五一十的告訴他們。

「哦……原來係咁。」他們三個異口同聲的說。

啊﹗突然忘記了我們的任務,竟然還柔柔然然在這裡說故事:「係喇無錯,只要我地搵到結界終端機,入埋密碼,就可以出返去咖喇﹗」

「好啦﹗咁我地分頭去搵啦﹗」說罷,大家就開始分頭行事了。

雖然我們身處火車車廠外面看起來,空間有限;但是在結界的世界中,這個就是無限盡頭的世界。
就好像奇異博士中的扭曲時空一樣,每一個轉角遇到的不是愛,而是另一個一模一樣的空間。

堅持要跟著我走露比和我仔細的搜尋每一個角落,路軌、機房,就連車廂內都沒有放過。
即使是打開了鷹眼的我,都找不到任何提示的道路。

「隼隼,前面轉左嘅下面啊﹗」突然聰明豆的聲音在我們的耳邊傳出來。

「豆豆﹖乜你出到黎喇﹖」

「係啊,果邊終於申請成功左。唔好講住喇,快啲搵到部機先啦。」聰明豆說。
果然,就在前方轉左的正下面有一個裝嵌在地上的終端機。

「我地搵到喇﹗大家過黎啊﹗」我大叫。

可是現在接下來的是另一個問題……上一次好歹都有丁Sir的密碼作提示,可是今次一點提示都沒有。

「豆豆,你估你會唔會知密碼啊嗱﹖」我苦笑著問。

「如果我知……你地走左好耐啦。」聰明豆說。
大家又記唔記得結界呢個設定(伏筆?)
係時候要清設定(伏筆)喇 如果唔係 埋尾就埋唔曬咖喇
應該係政府果兩部機密碼
P@$$w0rd
應該係政府果兩部機密碼
P@$$w0rd

大家又記唔記得結界呢個設定(伏筆?)
係時候要清設定(伏筆)喇 如果唔係 埋尾就埋唔曬咖喇

有時唔好太夾清d伏筆 唔係嘅 個故會變得有啲怪(講唔出嘅怪)
第91章:

「豆豆,你估你會唔會知密碼啊嗱﹖」我苦笑著問。

「如果我知……你地走左好耐啦。」聰明豆說。

大家都走到我旁邊,一起盯著那部嵌在地上,類似一個方型水渠蓋的結界終端機。
我伸手把渠蓋拉起,裡面的是一個自動櫃員機的一部機器,而屏幕顯示的就跟上一次在山上的那一部相同,都是顯示著聖殿騎士的標誌和寫著「結界終端機 請輸入密碼……」

「長長你知唔知密碼啊﹖」露比問我。

「咪話上一次見到丁利華嘅,原來佢係幫聖殿佬做測試員,點知出左意外困左喺入面。所以靠佢先知個密碼咋。」我說。

「咁隊長你有冇救返丁Sir﹖」查理問。

「就係冇啊,當時時間好緊迫,同埋佢冇裝備救唔到佢……可能到宜家仲喺結界生存緊。」我說。

「長長好自私啊﹗」露比嚷著說。

「哎啊,咁冇辦法啊嘛,救唔到佢我都好唔好開心咖。話時話做咩講呢啲野咖﹗Focus返落個密碼度啦﹗」我連忙解釋。

「呢啲大型機構或者政府部門好多都係果幾類密碼,試下打P@$$w0rd!」和人自信的分析。

「大佬啊﹗人地得0123456789,點打英文啊﹗呢類機又點會好似手機咁打三下2字就出個c咁啊﹖﹗」查理立刻指出。

「長長試下上次出到去個密碼,有機會係一樣都未定。」露比說。

相比之下,露比的意外比較有道理。

3……9……1

嘟﹗

「密碼不正確,還有一次機會,否則,系統會鎖上十年。」

「十年﹖﹗」大家都嚇了一跳。

「我仲有好多野想做咖﹗」和人說。

「我仲係A0咋。」查理說。

「我仲想同長長周圍去……」露比說。

「阿隼,密碼係777……」突然一把聲音在我們周圍傳出。

「係阿純﹖」我問。

「係啊﹗你唔好理咁多先喇,你打左密碼先啦。我hack到入黎嘅時間唔多,好快就會比人發現咖喇﹗」阿純急著說。

我立刻在終端機上打上「777」

嘟﹗

密碼正確﹗現在出口距離 10米,剩餘30秒。

「太好喇﹗」

就在正前方,一個閃閃發光的傳送門正在打開著。

「阿純,你仲喺唔喺度﹖」我問。

「我地開左個結界喇,你其實做緊咩﹖」我繼續問。

「我其實入左總部想搵返個蘋果,不過聽講你地入左個結界,所以都係救左你地先。」阿純說。「你地返返總部先啦,菲姐佢地仲頂得住。我仲要調查下件事係點。」

說罷,我們幾人都踏出了傳送門,回到現實世界的火車車廠。這時候,乘客們走已經全部離開,只剩下我們幾人。
大家稍為整理一下自己,然後正準備離開。

「哼,你地都幾勁喎。咁都走到出黎,竟然知道我地個密碼﹖」突然一名男人站在我們前面,把我們擋住。

「馬時亨﹖﹗」正正就是香港鐵路有限公司董事局非執行主席,亦是聖殿騎士的其中一位幹部成員。

「個密碼咁簡單,會唔會係你地set得太廢﹖」露比諷刺的說。

「你班聖殿佬煩唔煩啲啊﹖﹗就好似pokemon入面啲路人訓練家咁,死都要同你對戰。」我埋怨著說。

「咁……鬼叫你地係刺客咩﹖」馬時亨發怒地說。

「查理,露比,你地返總部先……我同和人喺度好快搞掂佢咖喇。」我指揮著。

「長長﹗小心啲﹗」露比就跟查理奪門而出了。

馬時亨沒有阻止,亦沒有一槍把他們幹掉,說:「嘩、原本我以為要1打4都驚少少,點知宜家1打2咋﹖嘘,夠唔夠打咖﹖」

「馬時亨,我知道你就好有信心,問題喺邊你知唔知啊﹖」我準備好戰鬥的動作。

「唔知啊……」馬時亨一臉愕然。

「你就係對自己太有信心啊﹗」這時候,我伸出袖劍,一躍而進,往著馬時亨的方向前去。
大家可能唔記得 主角讀取左家姐嘅記憶嘅時候 馬時亨係有出現過咖
仲有 聖殿果邊嘅最高大師都未出現

其實都係因為都接近後段 所以先想交代返伏筆姐 我再諗諗點接落去啦
大家可能唔記得 主角讀取左家姐嘅記憶嘅時候 馬時亨係有出現過咖

其實都係因為都接近後段 所以先想交代返伏筆姐 我再諗諗點接落去啦

第92章:

「你就係對自己太有信心啊﹗」這時候,我伸出袖劍,一躍而進,往著馬時亨的方向前去。

馬時亨見狀,立即把身體一移,巧妙的避開了。

「哼,估唔到你肥嘟嘟都幾敏捷咖喎。」我說。

「咁梗係啦,唔係點做港鐵主席﹖﹗」馬時亨笑著說。

「關事咩﹖」和人問。

「咁唔係你叫我點答啊﹖唔通答你我加曬技能點落敏捷咩﹖你咪理啦﹗」馬時亨竟然也有幽默的一面。

「如果你加曬落敏捷,我就加曬落力量﹗」馬時亨把我的攻擊避開了後,我站穩了腳,然後立刻再進行猛攻。

這次馬時亨沒有避開,反而從西裝內拔出匕首,輕易的把我的猛攻擋住。

「睇我咁嘅樣,淨返嘅點數加落防禦都好正常。」

在這幾分鐘內,場面莫名其妙變成rpg遊戲內的pvp。也想不到馬時亨對這些玩意都略知一二。
彼此角力其間,馬時亨一腳把我踢開,我頓時失去平衝,向一卡火車車廂那邊撞了過去。

「阿隼﹗」和人也加入戰鬥,他亮出紫色光劍,揮動起來發出「暈,暈,暈」的聲音。

「光劍﹖﹗」馬時亨立刻拔出手槍,向著和人連開幾槍。不過以和人的劍術,幾發子彈當然可以十分容易地擋下。

「咩話﹖﹗子彈都擋到﹖﹗」馬時亨抖著身體說。

「加敏捷唔通唔加埋速度咩﹖﹗」和人持著光劍,向馬時亨方向攻擊。

突然間,和人的動作突然定住了。從他背後走出了一個身影。

「喂﹗你真係好煩啊陳茂波。」這個手持著伊甸蘋果的人正是陳茂波。

「唔通由得你殺我兄弟咩,何況我要你地冚家產啊嘛。」陳茂波不耐煩的說。

這時候,陳茂波向和人使用伊甸蘋果。由於和人不是帶有第一文明和人類混血基因的人,陳茂波就很輕易把和人控制著。
和人依然手拿著開啟了的光劍,一步一步向我靠近。陳茂波也把我控制著,雖然有精神免疫力,但我沒有肉體免疫力,所以無論我想如果掙扎,身體一點反應都沒有。

現在的我,根本無路可逃,難道是因為我沒有加滿幸運值,此時此刻完了嗎﹖
點解冇人嘅

嗯嗯 宜家總算搵到條路link去尾喇 故事進度已經去到7-8成喇我諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞