[刺客教條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……(2)

600 回覆
23 Like 6 Dislike
第177章:

本來最後一戰的對手只有大概十人,可是因他們都擁有伊甸碎片的力量,如果他們身體被斬開的話,頓時會像蚯蚓一樣分成兩人;所以現場,敵方一數頓時多了一倍。

「點算啊宜家,唔斬開佢地又點殺佢地啊﹖」左又近跟呂麻君背對背站著說。

「咁暫時只有限制佢地既行動喇……」呂麻君無奈的說。

「咁都要限制到先得咖﹗」左又近無奈的說。

「嘩﹗」一陣大風吹起,把大家都吹開。

「呢個仆街谷守淨係識用把死人扇……」游也多不屑的說。

「咁都幾麻煩,拉遠左距離……似乎對佢地比較有利。」和人說。

「咁不如對付左呢個谷守先啦﹗」露比提議。

「但係我地留意得呢邊,其他人都唔會企定定喺度等你打啦。」施若兜說。

現在,我方被對手的大風牽制著,稍為把距離拉近的話,大風又會把大家吹開,另一邊也要應付敵方來去不斷的猛攻。

和大家分隔開的我和家姐,現在還要應付兩個艦長。兩個艦長作出梅花間竹的攻擊,我和家姐只好相應的作出反擊和防禦。

「究竟可以點做好……」我無奈的說。

「唯有拖延下時間咖咋﹗」家姐拔出手槍,向天花開了幾槍……打算用瓦礫當成屏障隔離兩方。

「但係唔拖得咖喇,果條友走咖喇﹗又唔可以用結界封住佢……佢地又破解到。」我開始亂得發慌。

「細佬豬﹗你冷靜啲﹗」家姐搖一搖我膊頭,繼續說:「有邊次我地有問題係解決唔到﹖」

「轟﹗」辦法還未想出來,艦長已經率先打通屏障。

「你地都係算吧啦,已經完喇。」兩個艦長同時說。

「唔會咖﹗我一定可以消滅聖殿騎士咖﹗」我握緊拳頭說。

突然間,周圍的環境變成了金黃色電路板,除了我之外,所有人的動作都定住了。

「咦……呢個咪係……」

「林隼升,我地又見面喇。」

「你咪好耐之前連接左第一文明嘅人黎。」我說。

那一把聲音沒有回應,我繼續說:「宜家可以點做……我地又唔夠佢打,個陳茂波又就走。你果陣講嘅野我都做左一半啦,我已經帶領緊刺客兄弟會,但係壽真係走唔出呢個困局。」

「我明白,一直以黎,我地都睇得一清二楚。你亦都好明顯地發揮出應有嘅實力。所以你絕對有資格,擁有真正嘅伊甸力量。」

說罷,金黃色電路板開始消失,周圍又開始回復正常了。

「家姐,我諗我已經知道點做……」我自信的向家姐說。

家姐呆了一下:「吓……即係點。」

「啱先我又同第一文明連接左……佢話佢會比力量我。」我說。

「你講真咖﹖﹗好啦,等我掩護你﹗」家姐說罷,我首先跳到一些瓦礫後方,家姐則向艦長連開幾槍。

當然這幾發子彈只作佯攻而已,並知道不會對艦長構成任何傷害。艦長的確很巧妙的避開了。

「食屎啦﹗」我握緊拳頭,從瓦礫堆跳出來,瞄著艦長的腰間使出直拳。

「砰」的一聲……

「嘩﹗好痛啊﹗」可是喊痛的竟然是我。

「你係咪傻咖……我地身體唔係肉體黎……你用拳頭點打。」艦長無奈的說。

「明明頭先話左比伊甸力量我咖喎……點解。」直拳無效,唯有立刻後翻,站到家姐旁邊。

「喂,細路豬,你係咪聽錯左啊……」

「唔會咖,我親耳聽住咖……」
Cls
依家仲出到文
我係唔會放棄嘅
第178章:

「你親耳聽到﹖親眼睇到下哇……」艦長笑說。

「不過你宜家真係一啲力都冇喎。」他繼續。

我搖一搖頭,說:「冇理由嘅,我肯定真係見到咖。」

「啊,我知喇﹗既然你同果邊連接到,即係伊甸蘋果都係喺附近啦﹗」家姐說。

家姐一言驚醒夢中人,之前正正是因為伊甸蘋果就在ifc裡,所以當我從ifc躍下時瞬間連接了。
雖然伊甸蘋果就在我們附近,但在兩個艦長的鎮守下,要避開他似乎可能不大;而且周圍佈滿瓦礫碎石,要把蘋果找出來都不是一件容易的事。

「細路豬……宜家唯有咁做,我對付佢,你去搵伊甸蘋果啦。」家姐突然對我說。

「家姐啊﹗唔得啊,我地兩個人都好炆,何況得你一個……」我拒絕。

「乖﹗聽話啦……你家姐係咁咋咖咩﹖」家姐說罷,然後把我推走。

兩個艦長見狀,分別向我們兩人衝過來。

「好感動,唔通以為咁樣就會比你地走咩﹖」艦長說。

我和家姐都心知不妙,可是卻想不到更好的辦法,只好閉起雙眼……

「嘩﹗」閉起雙眼後,突然聽到由艦長發出的一聲。

我打開眼一看,艦長身上幾纏著蜘蛛絲﹖﹗難道是……

「刺客大師喎,差啲就比人打死喇你。」

「係阮桐貴﹖﹗你……點解會……」原來是一直都沒有出現的阮桐貴。

「點解會救你……我走果陣其實係諗住偷聖殿騎士嘅情報,點知你地又喺度。」他說。

這時候,阮桐貴再把在場的敵人都暫時綁住了,現在暫時解除了危機。

「阿貴……原來你扮咖咋。」左又近在阮桐貴面前說。

「係……唔好講咁多喇,宜家只係暫時阻止佢地嘅行動咋……阿隼,你去左搵伊甸蘋果先啦。」阮桐貴說。

方次郎自告奮勇的說:「我幫手搬開啲野。」

「咁我都跟埋去啦……」露比舉手說。

「露比,唔好……等我去啦,我會幫你睇住你男朋友咖喇。」游也多說。

「多多姐……好啦。」露比猶疑了一下,她揮手繼續說:「多多姐,佢都係你男朋友黎咖﹗睇住佢啊。」

「咩啊……我……我廢事佢做戇鳩野整死自己咋﹗」游也多紅著臉說。

「得喇得喇……唔使扮喇,行啦你。」左又近推了她一下說。

於是,我們三人就往另一個方向走去。

「哎……終於可以抖陣喇。」阿純抹去額頭的汗說。

「阿貴,頭先你話只係暫時阻止佢地行動,咁即係話……」呂麻君說。

「係啊,因為呢啲蜘蛛絲會溶……所以有定心理準備……」阮桐貴回答。

「有定心理準備要咩……」

「嘭」「嘭」「嘭」「嘭」

「有定心理準備要再打過啊﹗」蜘蛛絲剛好在這時候溶掉,所有敵人都恢復行動。

「咁點你唔噴啲勁啲嘅出黎啊﹖﹗」阿純問。

「大佬啊﹗噴絲唔使用魔咩……又唔係無限mp,呢度咁多人,噴得曬已經好勁喇﹗」阮桐貴說。

「咪嘈埋啲無謂野啦,你啲絲無料到我一早知咖啦,宜家諗下點對付呢班野好過啦。」左又近攤開手說。
繼續繼續
多謝你繼續支持

請耐心等候 宜家越黎越懶 可能隔好耐先出一篇
請唔好放棄我 我一定會寫完佢
總之有文就睇
冇文就等
感謝感謝
第179章:

阮桐貴在關鍵時刻出現,從危機中把我和家姐拯救出來。而我、游也多和方次郎則先行一步,前去尋找伊甸蘋果。

「阿貴你返返黎真係好,不過對面班友都唔易對付,宜家可以點?」呂麻君問。

「嗯......宜家就係對面有個谷守負責拉開距離,而我地又唔可以忽略到其他人......」阮桐貴摸一摸下巴正弄清楚形勢。

「喂,你諗快啲啦......佢地唔會企喺度由得我地諗咖嘛!」左又近邊迎戰邊說。

「你比三分鐘我撐住先。」阮桐貴伸出手說。

「呢個時候仲要比三分鐘?!做咩姐,淥杯麵咩你。」左又近說。

這時候,在大家奮勇作戰的時候,突然傳來一陣陣香味。

左又近轉頭一看,大驚:「你條仆街真係哩埋喺度淥杯麵!」

阮桐貴果然坐在一邊輕鬆的淥杯麵。

「做乜野啊你,我地打生打死你喺度淥杯麵。」阿純也嚷著說。

「𠽌」

「食完,回夠氣喇﹗」阮桐貴抹一抹嘴角。

「你最好有招技有用啊下﹗」左又近不耐煩的說。

「得啦得啦,一定work。」阮桐貴雙手合十,似乎在儲氣一樣。

說罷,他向周圍角落噴射蜘蛛絲,逐漸編成一個蜘蛛網,他向大家說:「大家請信我,暫時掩護住我先。」

雖然大家都半信半疑,但這可能是打破局面的唯一辦法,在阮桐貴編網的同時,也幫他擋下其他對手的攻擊。

蜘蛛網成形後,阮桐貴就從口中吐出一堆被金黃色電路板包圍的東西,而這團東西變成了一把弓箭的形狀。

「得喇各位,行開啲啊﹗」

大家回頭一看,只見阮桐貴用口咬著一枝金色的箭,雙腿撐著弓箭,使勁地在蜘蛛網上拉弓。

「呢招就係你修練左之後嘅招黎……」雖然大家都十分驚訝,不過首先要站到一旁,好讓箭矢順利發射。

「命中率將會係100%﹗破壞力去到最大……受死啦﹗」阮桐貴一鬆開口,箭矢疾如雷電的向著谷守的方向飛去。

谷守見狀,自自然然的打開她背上的大扇,向前方刮起大風。

「嘩﹗」大家都因大風而躲到瓦礫後,除了阮桐貴;他仍然穩固的掛在蜘蛛網上。無懼大風的還有那枝箭矢,大風並沒有把它吹開,反而逆風而行,繼續朝著谷守的方向飛去。

「插﹗」箭矢一下刺中她的頭。

「哼,你咪以為打中左我就會阻止到我先得咖,我地tp3係唔會咁易死,一個唔覺意,你打散左我地個人,我地又分裂多幾個出黎……」谷守還未把話說完,身體開始動不起來。

「咦﹖點會咁咖﹖」谷守發盡氣力說。

「哈哈哈,我呢箭係集中提鍊左伊甸力量,而你地嘅身體,亦都係靠伊甸力量黎運作同強化……如果我一次過將大量嘅能量注入你體內,你嘅身體會承受唔到咁大量嘅能量而產生短路。」阮桐貴解釋。

「哦﹗即係話,要對付佢地嘅伊甸力量,就需要更大嘅伊甸力量……係咪咁嘅意思﹖」阿純問。

「無錯,就係咁樣。」阮桐貴伸出手指公說。

「嘿,咁宜家我明要點對付佢地喇﹗」左又近雙手合十,自信的說。
推推推
第180章:

「周圍都係瓦礫,真係好難搵……」我、游也多和方次郎在另一邊搜索伊甸蘋果的下落。

「係啊,所以死肥鬼,就靠你咖喇,你有氣有力。」游也多說。

「但係就咁搵都唔係辦法咖……」方次郎說。

「睇下果邊……」在不遠處,地上有一堆散發著金黃色粉末似的光。大家都相信那就是伊甸蘋果了。

「車,都係啲腳印黎咋喎,咁關咩事啊。」走近一看,原來只是在佈滿灰塵的地上,露出一個比較明顯的腳印而已。

「會唔會係搵多幾個腳印啊、口水啊、爪痕果啲就會搵到咖喇……」我摸著下巴說。

「屌你,宜家你屠龍咩,食左貓飯未啊﹖」游也多嚷著。

「游也多,你冷靜啲先啦……話唔定陳茂波佢攞走左粒蘋果,所以阿隼講嘅野都有道理咖;只不過應該唔會有口水同爪痕姐我諗。」方次郎分析。

「嗱﹗方次郎都明我講乜啊﹗」我自信的說。

「哎,係喇係喇……行啦咁。」游也多說。

持續地搬開瓦礫、搜尋痕跡一段時間,都沒有什麼明顯的頭緒。

「喂,冇路行喇喎……行返轉頭啦。」游也多摸著已粉碎的牆壁說。

「無理由咖……明明啲痕跡去到呢度……」方次郎也疑惑著。

「我可以再開鷹眼搵下嘅……」我說。

「頭先一直長開住,因住盲撚左啊你。」游也多說。

「你估寫輪眼咩,我又唔係用瞳力,又點會盲……」我說。

於是我一就啟動鷹眼,四處張望……地上雖然有陳茂波走過的痕跡,但都顯示不到任何有用的線索。

我邊用鷹眼邊說:「宜家暫時咩都睇唔到啊,不過……嘩……」

突然有三個身影正正在我面前降下,在鷹眼視覺下,周圍的環境是以負片效果為主,目標或是人物則以橙色或紅色出現,所以感覺像在玩恐怖遊戲般,被突然彈出來的怪物嚇了一大跳。

「咦﹖呢幾個咪阿神、阿暗同阿洙……你地冇事啊。」方次郎一眼就看得出他們三人。

「乜……係你地啊……」我無奈的說。

「哈哈哈,好戇鳩啊你﹗咁都會嚇親。」游也多捧腹大笑。

他們三人算是傻人有傻福,這樣都能逃出來,而且身上頂多是皮外傷而和沾滿了灰塵而已。

「你地冇事啊嘛﹖」我問。

「我地冇啊,個天花板冧落黎果陣,我地全部係咁跑係咁跑,諗住死梗啦,跟住咪趴喺地下……突然間有粒波喺上面唔知邊度揼落黎,仲整暈左我。」阿神說。

「係啊……點知個波打左阿神個頭一下之後好似開著左個保護網咁,幫我地擋住曬啲……」

他們三人不斷講述剛才的事,內容驚心動魄,緊張刺激,足夠開拍一部外傳……可是,始終我都忍不住問了最重要的問題:「咪住先﹗咁粒波宜家喺邊啊﹖」

阿洙拍一拍自己,摸了下巴一下,說:「冇攞到喎。」
粒波
仲要屠龍
咁啱姐 多謝你仲肯傾劇情
第181章:

阿神、阿暗和阿洙三人能夠僥倖脫險,全靠他們與伊甸蘋果的一面之緣。可是他們竟然沒有把它拿走……果然這三人都不是很可靠。

「你地三隻野……係咪白痴咖﹖﹗」游也多抽起阿洙的衣領罵著。

「咁……咁……我地都唔知粒波咁緊要咖。」阿洙抖著說。

「游也多,唔好對佢地咁粗魯,我地宜家去搵返佢咪得。」方次郎嘗試調停說。

游也多聽到方次郎的話才放下阿洙的衣領。

「咁你地記唔記得你地喺邊度見到粒波咖﹖」我問。

可是阿神和阿洙卻搖搖頭……

「唉……真係比你地幾個激撚死啊。咁你呢……」游也多無奈的問剩餘的問。

阿暗一語不發,只看著地下,不斷走,不斷爬。我們只好跟在他背後,沿途幫忙搬走碎石。

阿暗停下腳步,簡單說了一句:「到喇。」

阿神和阿洙看一看周圍,都不約而同地說:「係喇係喇,我都頭先就係呢度喇。」

「吓……點解你地咁肯定嘅﹖」方次郎問。

「嗱,你睇下地。」阿神指著地板,大家都朝著那個方向望去。

「你地見唔見到地下呢噠可樂跡啊﹖阿洙頭先整倒左杯可樂咖﹗」阿神說。

「邊有啊﹖」

「你地係咪玩野啊,宜家周圍亂成咁,點分到呢噠跡係咪你咖﹖同埋最重要粒波呢﹖」游也多發怒的說。

我沒有理會,只好打開鷹眼一看,發現了兩件事情,在不遠處,的而且確有個正在發光的箱子;而另一件事是,在阿神指著的位置,也確實有一攤以橙色標示著的汽水跡,這是在表示著……阿神也有什麼能力嗎。

「嘭﹗」突然「嘭」的一聲,在我們一邊的碎石突然四方八面的粉碎起來。艦長、阿健、還有其餘的敵人發現了我們。

「點解咁快黎搵到黎我地度嘅﹗」方次郎大驚。

「佢地明明打低左個賤女人,應該好快搞得掂咖喎。」游也多說。

艦長拍一拍身上的灰塵,隨容的說:「佢地啊……唔知呢。」

「你講得無錯啊,佢地係打低左果個揸扇嘅女人啊,仲以為已經搵到方法打低埋我地所有人。你地係咪單純到以為我地會企定定比你地打﹖」艦長說。

「佢地究竟點啊﹗你快啲答我啊﹗」我發怒的說。

「都話唔知囉,不過其實班人都幾廢。」阿健在旁說。

「你班仆街啊……阿隼,快啲諗下辦法啦。」方次郎說。

「唔使諗喇……你地宜家想我地咁多個打你地啊,定係我分裂自己打你地啊﹖」艦長說。

「咁有咩分別……」

在大家對峙其間,阿神和阿洙說:「喂阿洙啊,覺唔覺得個場面好似有啲熟口面﹖」

「係囉,不過好似調轉左,同埋個boss好似冇咩霸氣咁。」

「無錯啊﹗作者諗唔到有咩橋好寫呱,都寫到尾啦。」

艦長他們見我們沒有什麼回應,於是命令大家一擁而上。

「你地仲傾計,快啲過黎啦﹗」我叫道。

「係﹗」

「游也多,你有冇辦法幫我撐十秒﹗」這時候,希望游也多可以支撐著,好讓我能夠及時找到伊甸碎片。

「你叫果三隻野合作下都仲得嘅,你唔好走左去啊﹗」游也多說罷,拔出笛子,使用魔幻音鎖,控制著一些較低級的敵人。

要趕得上啊﹗我一邊跑一邊跟自己說。

「唔得喇﹗太多人喇﹗」游也多跟方次郎快要撐不住了。

正當大家快要崩潰時,我剛好走到發光盒子的位置,然後大叫:「大家趴低啊﹗」

說罷,一陣金光從我的位置四方八面散開。
作者冇橋寫
呢個真 硬係唔想草草收筆 但係又諗唔到更好

Btw 如果你仲記得之前嘅劇情 都有打破第四度牆嘅角色 你覺得點 可能可以擺落下個故度(如果有
爛尾
唔爛尾我諗住只係寫曬個故
我都冇咩期望一下變好作品
呢排狀態唔錯 我諗可以加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞