[刺客教條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……(2)

600 回覆
23 Like 6 Dislike
手快打錯左添 今篇係132章

宜家雖然又有火影啲人又有超能力又剩咁
黎緊呢場對戰 希望可以寫返多啲刺客味

作為尾聲黎講都可以到返題

呢個時候 我見到有一個負評 巴打/絲打可唔可以話我知咩事啊
手快打錯左添 今篇係132章

宜家雖然又有火影啲人又有超能力又剩咁
黎緊呢場對戰 希望可以寫返多啲刺客味

作為尾聲黎講都可以到返題

呢個時候 我見到有一個負評 巴打/絲打可唔可以話我知咩事啊

啊 原來唔係 係之前打左兩次129 所以數字錯曬
宜家係131先啱 不過好彩內容冇重覆 應該係
最出名亦最失敗嘅刺客
第132章:

「你地準備好喇﹖」我背著他們問。

「嗯﹗」大家都不約而同的回答。

決定了行動的聖殿騎士手持槍械越走越近,走到離我們大概兩個身位時,家姐叫著:「係宜家喇﹗」

說罷,方次郎一拳打向打板,地板頓時裂開。
聖殿騎士們似乎沒有被這股怪力嚇倒,甚至還繼續迫近,沒有人意識到危機距離自己相當接近。

「土陸歸來﹗」這時候,方次郎大叫他專屬的技能名稱,立刻從大家的後方掘起一大片地板,然後將其打碎。

「啊﹗﹗」碎片經過方次郎的一拳打碎後,就像流星向著四面八方的發射出去。碎石通通把剛才一湧而上的聖殿騎士們都重擊了一下,一個個都掩著肚子或者身體倒在地上捲縮著。

「咩話﹖﹗」谷守和陸源良退後了一步,碎石正要快向他們時,谷守伸出大扇一擋,把飛向兩人的碎石通通擋走。

這時候,相方正互相對峙中,可是谷守和陸源良突然露出自信的樣子,讓人覺得剛才的無聊罵戰,不是只有我們這邊在想對策,同時他們亦有妙計即將施展。
果真如此,谷守和陸源良身邊凡起金黃色電路板般的光,表示已經得到了伊甸蘋果的力量加持著。

「又係呢啲光,睇黎又有排打喇。」和人苦笑著說。

「怕咩啊,人地得兩條友,其他人又訓低曬……」阿純說。

「係就咁講姐,不過伊甸蘋果嘅力量……」方次郎還未把話說完,又被谷守打斷了。

「哼,宜家仲係咪得兩條友啊﹖」陸源良自信的笑了一下,和谷守一起伸出手。
金黃色電路板就迅速飄向一一倒地的聖殿騎士成員,所有人一同得到伊甸蘋果的力量加持。體力一下子就回復了,大家都站起來,繼續舉槍指著我們。

「2,4,6,8,10……齊頭啱啱10個友喎。」左又近伸出手指數著。

「做咩啊,喺度數人頭啊﹖你都唔係唔知我地有伊甸蘋果嘅力量加成左之後,係可以勁左好多咖啦。就算啱啱好又點﹖一樣會唔夠打……」陸源良說。

「哼,唔好咁得戚啊,我睇下我地係咪可以一人殺一個咋。」左又近摸一摸下巴說。

「咪即管睇下囉。」谷守說。

谷守的說話為新一場的大混戰鳴槍,「槍」聲過後,相方一湧而上,情景就像電影版的marvel英雄內戰的場景一樣,各路英雄跑向各自需要對付的敵人。
游也多在左又近掩護及支援下,理所當然的跟谷守對戰;而和人則正跟陸源良糾纏中。
其餘的大家則跟聖殿騎士的成員交手,雖然他們只是一堆雜兵成員,樣貌都很普通,可能當中有幾個的名字就是叫嘉欣俊傑這類普通名字。但正正因為剛才得到了谷守和陸源良的力量加成,實力大幅上升,可以相當於谷守和陸源良這類頭目,所以戰鬥變得比想像中困難。

現在大家身處的戰鬥場地地方有限,有的已經在酒吧外和經剛才方次郎所造出來的洞口通往下一層展開戰鬥。

聖殿騎士的成員們雖然是tp3,但都跟我們一樣是有思想有血有肉的人,他們知道子彈在近戰中沒有太大的優勢,紛紛使用槍柄作近戰武器。

「長長,佢地好麻煩啊﹗」露比一邊避開聖殿騎士的槍柄打擊,一邊嚷著。

「啲卒仔都咁勁……」家姐與其中一名聖殿騎士在角力中,「細佬豬你諗唔諗到咩辦法﹖」

「哼,我地係唔會比機會你地諗到辦法咖﹗」其中一名成員說。

說罷,每個聖殿騎士成員像著了魔一般,並且分成二人一組,集中攻擊我們。他們本來已經不易對付,每人都只能勉強應付,何況現在像是覺醒中的狀態,加上二人一組,正所謂雙拳難敵四手,對付起來變得更加吃力。

另一方面,和人和游也多他們的戰況卻不比我們輕鬆。

受了傷的游也多和要邊掩護她邊還擊的左又近正在佔下風,谷守手中撥著的大扇不但可以把游也多的笛聲吹走,或者用大風作牽制性攻擊。扇的本身也可以作武器攻擊,使用起來比想像中靈活。

「跟緊啲啦游也多,呢條女好難對付。」左又近說。

「做咩哩喺人地後面開埋啲陰濕槍,你唔係好勁咖咩﹖」谷守囂張的跟游也多說。

「哼,勝之不武,打得中你咪得。」游也多說。

「你都識講啦,打得中得啦,邊有分勝唔勝之不武。」谷守一邊閃避一邊說。

「哼,睇你條臭閪囂張得幾耐……」游也多說。

雖然左又近他們正處於下風,但此卻不代表他們就此罷休,除了他們身上的得意武器,亦裝備有大家通用的槍械;左又近一邊在擋住大風,游也多在另一邊用手槍連續開火,只是谷守巧妙的把子彈擋住或是迅速避開,所以暫時處於膠著狀態。

至於和人方面雖然亦處於膠著狀態,但陸源良四處躲避,處處打算埋伏和人,對策看似捕風捉影般,但這讓和人每一刻都要提高警覺,十分煩人。萬一被對方捉到了影子,後果就不堪設想。

回到眼前,情況並沒有任何改善。大家只好繼續抵擋攻擊,偶然尋找反擊的機會。

「你地諗唔諗到咩……」阿純和查理背對背的應付著。「辦法啊﹖再唔係就冚家產咖喇﹗」

「你地終於知道聖殿騎士嘅實力啦。」其中一名成員說。

「我只係知道伊甸蘋果嘅實力姐。」我說。

「你識條春咩,我地宜家兩個人夾埋嘅能力,一定勁過你地幾個人夾埋啊﹗」另一名旁邊的成員說。

「哦……咁我明喇。」我突然恍然大悟。

係咪有咩問題
因為我寫好左之後一兩章嘅 但係覺得好有問題 所以唔出住

係咪有咩問題

我留個icon 仔咋

係咪有咩問題

我留個icon 仔咋

心虛
第133章:

「哦……咁我明喇。」我突然恍然大悟。

「你明咩姐﹖﹗你又唔係叫阿明……」相方攻擊了好幾個回合後,大家都停下動作,似乎就連得到力量加成的聖殿騎士們都需要這個中場休息的機會,儲回體力再大戰三百回合。

「哈,好好笑喎。」阿純喘著氣說。

「你地呢個乜鬼戰術黎咖,卒仔真係卒仔,就算比六道仙人嘅能力你地都只係一班卒仔。」我攤開手說。

「你講咩話﹖」聖殿騎士不忿的握緊拳頭說。

「你地諗下,你地有8個人,冇錯,夾中力量係會令我地難頂左好多,但係兩個人一組,我地有7個人,即係仲有3個人係冇對付緊任何人啦。會唔會一打一仲有效率﹖」阮桐貴說。

「關你咩事姐﹗我地做野唔使你教啊﹗」那名成員更憤怒的說。

「如果你地做到野嘅話,你點會覺得我係教緊你做野姐﹖塞錢入你袋咋細路。」阮桐貴說。

「唔好以為高我地幾級就喺度扮老屎忽啊﹗我地一齊上﹗」成員一聲令下,全部8人一湧而上。

「散開啊﹗」在各成員越來越接近我們之前,我立刻各著四方八面散開。除了方次郎,他原封不動的站在原位。

「土牢堂無﹗」他一聲大叫,然後跟開啟結界動作一樣往地上一推,突然地上和牆壁上的混凝土一一升起,往著那8個人的方向飛去。不一會,石塊自動砌成一個半圓像個太空館的物體,正剛剛把他們包圍著。

「嘩……佢呢招咩黎咖﹖」查理問。

「佢呢招『土牢堂無』目的係用附近嘅石黎封住人。」阮桐貴解釋。

「但係啲石頭點識飛過去﹖咁你地係咪同佢地一樣﹖」露比問。

「唔係啊,露比,佢地唔同咖,。」家姐說。

「咦,估唔到你都知得幾清楚喎。」阮桐貴說。

「梗係清楚啦,因為我係其中一個tp1囉。」家姐笑說。

「怪唔知得啦,我有聽講過啊,原來係你﹗」阮桐貴興奮的說。

在所有聖殿騎士成員被困後,我們正想離開,支援和人或是游也多和左又近。可是背後發出「轟」一聲,困著一眾聖殿騎士的石陣就爆開了。

「竟然爆開左﹖」家姐大驚。

「其實都係意料之內,呢招雖然好勁,但係如果好似佢地咁有伊甸力量嘅話呢,好易就打得爆。」方次郎解釋。

「咁宜家可以點做啊﹖隊長,阿阮桐貴,你地諗下辦法啦,佢地好麻煩啊。」查理就像小夫一樣叫嚷,差別在於他叫的不是媽咪而是我們。

「阿隼,麻煩你照去支援游也多同左又近,阿隼家姐同露比去支援和人,我地喺度頂住。」阮桐貴指揮著。

「我地頭先咁都係好難打,宜家佢地數量又多過你地,怕唔怕咖﹖」我擔心的問。

「唔怕,我已經諗到方法喇。」阮桐貴點一點頭說。

「阿隼唔使擔心,我一定唔會比佢地受傷嘅……」方次郎舉起大姆指自信的笑著說。

我仍然擔心著,始終他們三人都不算是新人,但絕對不是什麼高手,不過既然有著方次郎和阮桐貴的實力保證,加上現在事情已經到了水深火熱的地步,我唯有離開,支援游也多和左又近。

「好啦,咁你地小心啲喇……我地好快返黎。」我像個家長般叮囑,說罷,就跟著家姐離開了。
終於FIX返之後有BUG嘅地方 不過手快有個地方打多左個,

我諗應該之後就冇錯喇

第134章:

戰事仍然持續著,戰場已經全面擴展至整座工廠大廈,而在剛才被方次郎以招式「土陸歸來」掘出地板的下一層,正是游也多和左又近與谷守激戰的戰場。

「明明你地有兩條友,點解咁都打唔過我一條友咖﹖我得把扇仔咋啵。」谷守囂張的在體力即將耗盡的游也多和左又近面前說。

「如果唔係我受左傷,我一早打到你仆街﹗」游也多掩著下復,跪在地上說。

「睇住黎啦﹗」左又近在跟谷守對戰時也受了傷,不過他仍然奮力站起攻擊。可是輕易的被谷守一下打在地上。

「左又近﹗」游也多大叫。

「嗱,唔好話大家自己人就對你唔好定點喇,宜家姐姐我就比多次機會你地,正如局長咁講,你地投降跟我返去,如果唔係就唔好怪我喇。」谷守蹲在她們面前,像電視劇般的跟她們提議。

「自你老味啊,我冇要你叫我做姐姐算比面你喇,你個賤女人﹗」游也多說。

「你不如收皮啦好唔好啊﹖叫我地投降,你係咪痴撚左線﹖﹗就算係,咪一樣要死﹗」左又近半蹲在地上,喘著氣說。

谷守搖一搖頭,慢慢站起來,手拿著合上了的大扇並按照著電視劇的劇情推進下去說:「骨氣係唔可以當飯食咖,既然你地寧願死都唔投降,咁我唯有成全你地啦。」

谷守走到左又近面前說:「你都幾嘈咖喎,宜家殺左你呢個分身佬先……」

她雙手拿著大扇,準備把大扇當作利劍般,用扇把手的一端向左又近垂直一插。正當把手快要碰到左又近的頭頂之前,游也多迅速的一手把大扇捉住。

「你個賤女人,唔撚使旨意啊﹗」游也多用盡力氣說。

「妖,你條八婆下個都到你啦,仲搞咁多野……」谷守使勁的把游也多的手甩開,這股力好讓她撞到她背後的牆壁。

「啊﹗」游也多被撞得口吐鮮血,連眼睛都快睜不開了。

「係咪等唔切死姐你﹖」谷守轉移目標到游也多身上,見她口吐鮮血,都神態自若的走到游也多身邊,用大扇指著游也多。

「游也多,做人最怕有弱點,要怪就怪你自己嘅打擊面唔夠大喇,不過都冇喇,下世再諗啦」谷守奸笑說。

她再次用雙手拿著大扇,這次卻把它當成棒球棒般,走到游也多身邊打算一擊揮打把她殺掉。

「仆你……個街……」游也多欲想掙扎,可是她卻無力還擊,只能喘著氣的說這一句。
終於開始繼續打

幾日冇打 打返篇長啲嘅先

我又再嘗試喺結尾加少少道理 等個故事唔好淨係得打鬥咁 不過唔知個效果好唔好
終於開始繼續打

幾日冇打 打返篇長啲嘅先

我又再嘗試喺結尾加少少道理 等個故事唔好淨係得打鬥咁 不過唔知個效果好唔好

等緊結局一次過追
文呢?
終場有返幕似刺客嘅戰鬥
文呢?

今晚出今晚出
終場有返幕似刺客嘅戰鬥

唔講起真係唔覺係刺客故黎 繼續落黎都會有返多啲刺客味 希望
等緊結局一次過追

咁可能有排
第135章:

纏擾著我們刺客兄弟會和《聖音騎士》多時的其中一個聖殿騎士頭目谷守,在快要成功把游也多和左又近殺掉時,大意的被我偷襲成功,當場身亡。

完成了那個儀式後,我走到他們兩個身邊,說:「暫時冇野喇,應該……」

「真咖﹖﹗」左又近表示驚訝。

游也多雖然沒有說話,但從她眼中,看得出一個難以致信的眼神。

「係啊,呢……就喺果度咋嘛。」我指著谷守屍體說。

「左又近你行唔行到啊﹖我送你地出去,再去醫院先啦。」我說。

「但係去醫院會比班撚樣發現咖喎……」左又近勉強站起來說。

「咁……」醫院的確會佈滿了對方的爪牙,不單只醫院,只是我們在這大廈以外就有機會遇到危險。「一係我去搵下其他人喺邊先,再諗辦法啦。撐住啊﹗」我繼續。

「……咁好啦,唔該你……」左又近坐在躺在地上休息的游也多旁邊說。

就在我正要轉身跳上那個洞口,往其他地方找回大家幫忙時,突然感覺到一股劇裂的震動。不一會,震動停止了,可是換來的是整個樓層向某一個角度傾斜了好幾度。

「咦咦咦咦咦......」我轉頭望向左又近和游也多問:「你地冇野嘛?」

「冇事,冇事......我諗只係方次郎太大力姐,冇咩野嘅。」左又近冷靜的說。

「咁樣都叫冇野啊?!橦樓隨時會冧咖喎,唔理喇,我行先喇。」說完後就話頭也不回的走了。

如果能夠令大廈傾側的話,方次郎和阮桐貴應該位於比我們低的樓層。於是我走向後樓梯,往下層搜索他們二人的跡影。

「多條友唔都殺我唔死咖﹗」突然一個聖殿騎士成員的身影就在防煙門的另一邊推門進來。

「嘩﹗」本來突然從面前走出來已經是很容易被嚇到,現在那個成員好像恐怖片裡,精神失常的角色一樣,更加令人不寒而悚。

那名聖殿騎士化身成鬼屋內的鬼怪,你表現得越驚慌,他們就越興奮獰厲。他依然拿著他們的近戰武器,槍柄,可是行動得像隻快速喪屍一樣,飛身撲過來。

「死啦﹗」那名成員大叫。

幸好我立刻蹲下避過一劫,否則我都可能被感染成為「喪屍」。成員撲過空後,飛墜到我身後往下走的樓梯,可是那幾級樓梯似乎未能阻止那名成員繼續攻擊。

「啊﹗」在樓間之間的成員一邊大叫一邊做出一個儲氣的動作。

「弊﹗」這時候,心知不妙的我立刻轉身逃走,難道他正想使出阿健的那一招嗎﹖如果正是,我還有數秒時間逃走的。

五……四……三……二……一

心裡雖然倒數著招式發動的時間,可是對安全離開卻沒有半點信心。

「滋﹗」

咦﹖不是應該「轟」才對嗎﹖難道又有新的招式﹖
好奇心驅使下,我回頭一看,只見到成員被蜘蛛絲封在牆壁上暈倒了。
這時候,阮桐貴就在下一層樓梯走出來。

「阮桐貴﹖﹗唔該曬你啊,頭先真係險過剃頭啊。係呢,點解唔見阿方次郎嘅﹖」我說。

「佢地痴q左線啊,你真係差少少就比佢殺左……」阮桐貴說。

「咁……」我示意他繼續。

「哦哦哦,我同方次郎分開打嘅,啱先仲聽到轟轟聲,應該冇事嘅我諗,不過佢係咁掘啲牆同地板出黎,似乎橦樓就諗……」阮桐貴不斷的說不斷的說,我根本沒有時間插嘴。「……其實你落黎搵我地做咩﹖」

終於有機會講出來了,我立刻回應:「游也多同左又近佢地受左傷,左又近冇咩事,游也多佢就嘔曬血咁,宜家可以點做﹖」

「嘩,你唔早啲講嘅,我上去睇下個情況先,你代我打果班人……」阮桐貴一邊說一邊調教著結界終端機。

「但係……」可是他們也不易對付。

「接住,借你去使住先,佢可以幫到你咖。」他把手中的終端機拋給我。

「終端機,可以點幫啊﹖」我還想問他參巧戰術,可是他早已離開了。
出左文喇 不過明明之前都話出密啲 但係點知幾日先一篇
冇計啦 本來打完半篇 諗住第二日再打 點知勁晏先起身 又唔想郁咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞