[刺客教條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……(2)

600 回覆
23 Like 6 Dislike
第121章:

在跟《聖音騎士》成為了合作的關係後,我們迫不及待的共同進行第一項任務,就是搜集合成結界終端機用的零件。
大家都分成好幾個小隊,各自去找相應的零件,然後再回到音樂酒吧再進行合成。

在這個時候,剛剛出門的我和游也多在門外正相討現在應如何開始任務。

「呃……我地宜家去邊個結界﹖」我問。

「如果我地要去搵天線返黎,就去香港最高嘅地方,大帽山。」游也多說。

「但係乜天線唔係求其一個結界機都有咖咩﹖點解要去到咁遠﹖」我問。

「你係咪戇鳩咖﹖咁冇理人喺人多出名嘅地方去攞咖嘛,咁易比人發現……何況全香港最高嘅地方,接收能力一定好啲啦。」游也多說。

「你就戇鳩,大帽山唔出名嘅﹖其實我知道西貢係有一個結界喺入面,去果個會唔會好啲﹖」我提議。

「西貢咪一樣咁出名……」游也多說。

「就咁話啦,一黎果度比較近,二黎又唔會話太多人咁……」我說。

「好囉,你係刺客大師,你話事。」游也多雖然沒有用不屑的語氣說,不過態度依然讓人生厭。

「咁……宜家呢個鐘數,可以點去啊,刺客大師﹖」游也多問。

「咁……我諗除左揸車都冇第二樣啦。分分鐘的士都可能唔載添,以為我地係鬼。」我說。

「車呢,大師﹖」游也多問。

我沒有回應,在街上,我走到一輛舊款的私傢車旁邊,幸好它不是用搖控鎖,所以我很容易的就用我的袖劍打開了車門。
我自豪的看了游也多一眼,然後踏上車子的副駕座。

「你做咩坐隔離﹖唔係你揸咩﹖你唔係以為我識吓嘩﹖」游也多問。

「我都冇車牌嘅……」我說。

「你冇車牌學咩人講揸車啊﹖﹗」游也多說。「點解咁都做到刺客大師……」她埋怨。

「我有去考咖,不過肥左咋嘛……」我尷尬的說。

「考車都肥﹖﹗哈哈哈,你係咪男人黎咖﹖不過都係嘅,你咁都做到刺客大師,就算比你考都,街上面就多個計時炸彈喇。」游也多諷刺的說。

每當一個男人,被別人,尤其是女生問「你係咪男人黎咖﹖﹗」的時候,他的鬥志就會幾何級數的上升,以表示作為男人應具有的能力。

所以我就說:「好﹗咁我揸囉……不過你就唔好坐喇,廢事炸親你。」

「咁你自己去搵囉,睇你搵唔搵到……」游也多不屑說。

我回到駕駛座,關上車門說:「好啊,開車咖喇。」

還以為游也多真的會自行想辦法去或者就這樣回去,豈料她把另一邊車門打開了,並坐在副駕座:「哎,廢事你入左去出唔返黎,或者搵極都搵唔到喇。」

「好彩,唔係真係走左去姐……」我鬆了一口氣的說。

「咁係咪好想我走啊﹖」她問。

「唔係唔係,邊會想你走姐,仲需要你咖嘛多姐……」我尷尬的笑著。

「咩多姐啊,真係好難聽啊,開車啦。」她說。

「噠,噠,噠」說罷,我用袖劍插進鎖匙口,開啟了引擎,就踩下油門離開了。
其實如果真係咁寫落去 真係可以寫多幾十至百幾章
今日出多一篇 聽日或者後日休息
之前再諗下點寫先

希望唔見左嘅巴打絲打快啲出返黎啦
之前再諗下點寫先

其實你冇寫大鋼?

點解呢度得返你喺度推咖

好問題
之前再諗下點寫先

其實你冇寫大鋼?

其實有寫嘅 但係大綱唔會寫埋細節位
所以我會盡量平衡返
第122章:

這次駕車讓我想起上一次關於私傢車的事件,就是我們「6是瘋」從深水埗警署逃走的那一次,不過由於那時我受了傷,儘管懂得駕駛都不可能駕車。回想起當時,「6是瘋」只剩下我和阿純二人,真讓人覺得唏噓,原來一切已經經歷過那麼多。

「估唔到你又揸得幾穩陣……」游也多說。

「都話咖啦,我肥左係因為考試果日……食多左野,嘔左落阿sir度……但係街上面啲人一樣技術咖﹗」雖然尷尬,但我堅持的說。

「哈哈哈哈哈﹗明知考車就唔好食咁飽啦,咁都有得賴,你真係好戇鳩啊﹗」游也多指著大笑說。

「……」

我沒有回應下去,在一路上,除了車頭收音機播放著電台節目的聲音外,就只有車子的引擎聲;大家都沒有說話,畢竟都未是太認識大家。

開始離開燈火通明的街道,駛入了兩邊佈滿了大樹的山路。我更要打醒十二分精神,太長時間沒有駕駛,再次碰到軚盤就是這條彎彎曲曲的路,慎防隨時在路中心走了一隻野豬出來,或者不經意的做了飄移。加上如果真的發生意外的話,就要跟這個女人一起死去了。

這時候,游也多開口說:「呃……話時話……點解你知西貢有結界嘅﹖」

「吓﹖……呃……因為我入過去囉。」我答。

「入過去……由你坐住左嘅死人腦,應該出唔返黎咖啵。」游也多說。

「咁咩啊嘛……」由於我太專注,不能順暢的回應。「我同……以前女朋友唔小心入左去,點知喺入面……見到丁利華,佢教我走出黎咖。」

「丁Sir﹖﹗」游也多驚訝著。

「係啊,你應該識咖……佢係咩結界測試員黎。」

「係……佢係我以前嘅上司。」游也多說。

「我就係諗住順便去救埋丁Sir囉﹗」我說。

「講到咁興奮……你睇下前面先,有roadblock。」游也多指著前方說。

前方正是一個警方設置的路障,大概是防止有人進行賽車活動。可是這是一個對我們兩人都不利的情況,最主要是因為我沒有車牌,其次是因為游也多是聖殿騎士,警察也屬於聖殿騎士,警員看見到自己人跟一個很可疑的無牌駕駛司機一起冒,計劃有機會會失敗。

「咁宜家點算啊﹖」我突然慌張的說。

「咪撚咁嘈啦,照揸啦。」游也多說。

無錯,在路障的視線範圍內調頭走或者快快衝過是一件很不智的事情。
所以我跟隨著警員的指示,停在他們旁邊。

「先生,麻煩你熄匙,拉手制。」警員指示。

我按照著警員的指示,拉起手制下,偷偷用袖劍把引擘熄滅了。

「麻煩車牌、身份證。」他再指示我出示證明文件。

「哦……你等等……」我猶疑的說,再看一看游也多,她竟然隨隨從身內拿出一枝長笛。

「拎住,快啲塞住你隻死人耳仔啦。」游也多把手中的兩粒耳塞遞給我,難道她以走音的魔笛聲把他們趕走﹖

「小姐……你唔好吹笛住,你都拎埋身份證出黎。」警員顯得有點緊張的說。

「阿Sir,你聽下我呢首《魔幻音鎖》先講野啦。」說罷,游也多就奏起長笛。雖然隱若還聽見笛聲,感覺並不是什麼走音魔笛,但周圍的警察就像點了穴一樣,全部定住了。

「點解全部都唔郁嘅﹖嘩……真係講唔到野喎﹗」我驚訝的說。

「走啦屌你,係咪想比人拉啊﹖﹗」游也多暫停了一下說,然後立刻又繼續吹著長笛。

我立刻放下手制,啟動引擘並踩盡油門。避開所有警員,並立刻向前方駛去。

到了一後相應的距離後,游也多終於把長笛放下,喘著氣。
看見她放下長笛,我也續粒續粒的耳塞拔下來。

等到游也多回復了後,我問:「點解會咁嘅﹖聖殿騎士咁多奇怪野咖咩﹖」

「唔係……呢個係得我有咖咋,有冇聽過有啲音樂,好似pokemon入面首紫宛鎮咁,有好多人聽左會去自殺。我呢啲笛聲都係一樣,不過我只係令佢地麻痺左姐……」游也多解釋。

「嘩,你點發現咖……真係呢個世界咩人都有。」我好奇著說。

「你唔好意旨我教你,係唔會教人咖,揸你嘅車啦,就到喇。」游也多又回到那張不屑的臉說。

「都冇話要學……」我細聲說。
好耐冇提起過以前嘅野 好似已經係好耐歷史咁

今晚仲會出多篇 請敬請留意

好似有返d 睇頭
其實個boss 係咪多啦A夢 咁q 多法寶出現
第123章:

「到喇,前面停低啦。」游也多指著前面的一個避車處。

「當我司機咩真係,使唔使嗌埋有落。」我諷刺的說。

「有落。」

「啊你真係嗌咖喎……」我說。

「咁你叫咖嘛。」

在夜裡,這個避車處顯得份外陰森恐怖,除了一枝枝的街燈外,就只有蟬聲,間中還會有野狗的嚎叫聲。
我們走出車子,走上了對面的一條往上走的山路樓梯。

「我地係咪要搵到個入口先可以入到個結界﹖」我問。

「你冇部結界機咪係囉,不過如果我地搵到個終端機,咁就可以set到個入口。」游也多說。

我們走到樓梯的盡頭,發現光源已經離我們越來越遠了。

「嘩,仲有幾耐咖……早知求其搵個近近地嘅算啦。」我說。

「都話咁樣,上頭會怪罪我地咯……你唔係咁撚自私吓哇。」游也多說。

「都係講下姐,身為刺客大師嘅我點會係自私嘅人﹖」我說。

「係咩﹖定係你驚咋。」游也多奸笑說。

「你就驚,我驚咩啊驚﹖」我說。

「係喇係喇,實信你咖,鵪鶉。」她恥笑著。「我諗住行樹頂,咁樣會易啲搵到個終端機。」游也多指著上面的樹頂,說完後就一下子跳了上去。

我當然表示反對,並立刻跳上樹的樹頂,跟上游也多的步伐。

「估唔到你身手都唔差喎,香港啲樹好少好似外國咁樣棵棵都咁粗枝,可以跑到咁都唔簡單。」我說。

「咁你咁膚淺,你估淨係你地刺客識飛簷走壁咩,我地分分鐘勁撚過你啊。」游也多說。

「車,如果唔係唔記得終端機實際位置喺邊,我實同你鬥快去到,再贏埋你。」我自豪的說。

「哼,你鬥到都未必贏到啦。」

在這樣,我們就在西貢郊野的樹頂走了好幾分鐘。
終於來到這個既熟悉又陌生的地方,結界終端機的位置。

「係呢度喇,我記得喇。」我說。

「咁你仲記唔記得密碼係咩﹖」游也多叉著腰表示想考一考我。

「諗下先……我記得喇﹗係3……9……1﹖」我花盡喝奶的力地想著這個密碼。

「竟然咁都記得﹖﹗仲諗住有得串下你添。」游也多說。

「你係咪唔串人唔安樂嘅姐﹖」我說。

「興趣黎姐……」

「咁我地入左結界救左丁Sir出黎先,再攞返個天線﹖」我建議。

游也多沒有說話,只點了一下頭。

在終端機屏幕上按下密碼後,我就交給游也多來操作。
三爬兩撥之下,在我們面前有一個傳送門在閃動著。

「入去喇。」游也多說罷,就走了進去,我也跟了進去,走進了跟外面一樣的世界。

「丁Sir﹗」我們在結界裡不斷的叫著,希望丁利華丁Sir可以聽到。

「冇嘅……會唔會已經走左咖。」游也多少有的表示擔心。

「係都唔出奇,因為我困左喺入面臨走果陣,佢走唔到,不過佢都知密碼,出左黎都唔出奇。」我說。

這時候,游也多氣得抽起我衣領,說:「你點解會扔低丁Sir自己走左去咁仆街咖﹖﹗就算佢知道密碼,佢只係個測試員,係唔會識點樣噤個終端機咖﹗」

「咁……咁……我點知姐,何況當時個結界出口喺山頂,我地要爬山先可以去到……丁Sir佢冇爬到。」我雖然不知應該怎樣回應,不過我也盡量安撫好她的情緒:「唔使咁擔心嘅,我地入左黎,如果佢未走,我地一定搵到佢;如果佢走左,即係佢出到去啦,兩樣都唔係壞事。」

經過我安慰後,游也多才肯把手放下。繼續不斷的叫喊著丁Sir。

「睇黎佢真係唔喺度……」游也多失進的說。

這時候我靈機一觸,嘗試以鷹眼來尋找丁Sir的下落。果然就在一片藍白的負片效果世界中有一點金色的光茫,而且還不太遠。

「你個丁Sir喺果個方向喎……」我說。

「你又知﹖你有白眼咩﹖」游也多說。

「你估火影咩,我地刺客……總之睇到啦。」我說。

我們跟著我眼前的那個金色人影走去,正走到一間小木屋前。

「就喺入面喇。」我說。

「丁Sir﹗」游也多在木屋外大叫。

不一會,屋內就走出一個熟悉的人影出來。

「……游……游也多﹖﹗」丁Sir驚訝的說。

「丁Sir,終於搵到你喇﹗」游也多像個小孩一樣抱著丁Sir。
「你係點樣搵到我咖﹖」丁Sir問。

「係呢條友話你喺度,最後先搵到你咋。」游也多說。

「咦,你咪係之前果個後生仔﹗」丁Sir又驚又喜的說。

「係……係啊……丁Sir。」

好似有返d 睇頭
其實個boss 係咪多啦A夢 咁q 多法寶出現

其實反而要突破左刺客教條隻game或者套戲嘅框框先會好睇啲
始終佢地個主題太專一樣野喇

始終都最後階段 點都要有啲睇頭嘅
同埋與其話boss係多啦a夢 不如話 個伊甸蘋果係多啦a夢 將佢提煉嘅話可以做咩都得
第124章:

「入黎坐下啊。」丁sir邀請我們到他自己建的小木屋。

「丁sir你都幾好心機喎……」打開小木屋的門一看,雖然沒有什麼現代的設備,只有木頭和石頭堆砌而成的火爐,自製的木家具,但也佈置得相當溫暖。

「咦,係喇,後生仔,阿妹……即係上次同你一齊果個女仔呢﹖」丁sir問。

這時候,突然想起上一次碰到丁sir的時候是我們「6是瘋」在進行遠足修煉時,我和聰明豆不慎進入了結界。

「佢……已經唔喺度喇。」我無奈的說。

「呃……唔好意思啊。」丁sir說。

我們就坐在幾張木製的小椅子上,等待丁sir的招待。

「喂喂喂,試下我呢啲草茶……你地可能飲唔慣,但係幾好飲咖。」丁sir端上一杯杯熱草茶。

游也多喝了半口就已經吐出來:「嘩﹗甘到咁樣真係唔係好慣。」

「哈哈哈……都話咖啦。係啦………阿女,點解你會同呢個後生仔黎搵我地嘅﹖」丁sir問。

「阿女﹖﹗」我大驚。

「唔係,我地兩個唔係親生父女黎嘅……」

「只不過以前喺聖殿返工果陣,丁sir好照顧好錫我,所以大家熟到好似兩父女咁。」游也多說。

「哦……」我恍然大悟。

「係啊,我地本身想喺呢個結界終端機度攞走個搖控天線。佢知道你喺度,所以就搵到你喇……」游也多說。

「即係……你加入左刺客兄弟會﹖」丁sir問。

「唔係啊,就算唔妥聖殿騎士都唔使加入佢地個騎呢組織呱……」游也多說。

「我地只係暫時嘅合作關係,因為我地需要一部小型結界機去消滅宜家嘅聖殿騎士組織。」我說。

大家都因目前的局勢沈默了一下,不一會,丁sir開始說:「係喇,如果你地要去攞天線要快喇,佢地呢排黎檢查終端機黎密左。」

「點解我地會唔知嘅﹖」游也多驚訝的問。

「唔通你老頂果啲有機密野都話曬比你知咩。」我攤出手說。

「後生仔講得啱冇錯,有時有啲計劃連我都未必知咖。」丁sir說。「好啦,多謝你地黎救我出去啊,雖然喺呢度都住慣左,但係都會想出返去嘅。我宜家執一執野,你地出住去等先啦。」他繼續說。

雖然丁sir過著猶如古人般的生活,但是他仍然要收拾在進入結界前所攜帶的物品。當然還要換上他的那套行山套裝,因為在這段時間,他一直只用樹葉來充當衣服。

我們在外面等待著,在這一段小時間,我仰進天空,久違的看著天空的星星。在樹頂還隱隱若若的看到天空一閃一閃的,雖然比起其他國家,這個星空不算得上什麼,但係我已經覺得這個星空已經是世界級了。

「嘩……都唔知幾耐冇睇過星星喇。」我仰著頭說。

「呃……喂……」游也多猶疑的叫了我。

「咩啊﹖」

「多謝你……多謝你肯救返丁sir……」游也多難得道謝。

「嘩,估唔到你竟然識講多謝喎。」我笑著說。

「係因為我當丁sir係好似老豆咁先咁緊張咋﹗」游也多連忙解釋。

「得喇得喇,我會記住你差我一個人情咖。」我奸笑說。

「你想做乜撚啊﹖﹗」游也多把手交叉在胸前說。

「痴撚線,你肯我都唔肯啦﹗」

「我先唔肯啊﹗」

這時候,丁sir已經收拾好行裝,背著背包走出來,說:「咦,原來你地咁friend咖﹖我行得咖喇。」

「我地今日先識咖咋,先唔想同啲咁嘅戇鳩仔friend。」游也多說。

「你又唔好咁講,其實後生仔你係咪叫阿隼啊好似﹖我記得阿隼係一個好人黎咖。」丁sir說。

「嗱﹗」

我們三人走到終端機前,游也多按下密碼後,將結界出口設置在我們旁邊。不一會,在我們旁邊就憑空出現一個傳送門出來。

「啊﹗終於出返黎喇。」丁sir伸了一個懶腰說。

「喂﹗快啲拆個天線落黎啦。」我叫游也多加快速度。

「咪住,聽唔聽到有聲﹖」丁sir細聲說。

我用鷹眼一看,果然在不遠的地方有幾個紅色人影正越走越近。

「無錯,你地啲人就到喇。」我說。

「屌,你唔好催我啦﹗你估扯蟹腳咁扯出黎咁易咩﹖﹗」游也多急著說。

「喂﹗你地幾個喺度做咩﹖」在天線被游也多拆除前,那幾個聖殿騎士成員快一步到達在我們面前。
好喇 之後嘅節奏應該會緊湊少少咖喇
因為真係要寫完咖喇

今晚要做assignment 如果出到 我盡量出啦
第125章(上):

「喂﹗你地幾個喺度做咩﹖」聖殿騎士成員問。

他們看一看我,看一看丁sir,再看一看在我們後面還在嘗試拆除天線的游也多。

「哦﹗我認得你喇﹗你咪果個刺客大師﹖﹗」其中一個指著我說。

「吓﹖﹗阿隼乜你已經係刺客大師咖喇﹖」丁sir問我。

「係啊丁sir……宜家兄弟會得返我同幾個人咖咋。」我說。

「丁sir﹖哦﹗我都認得你喇﹗你咪我地聖殿騎士以前嘅結界測試員丁利華﹖﹗」另一名指著丁sir說。

「之後唔使指住我講喇,係啊,我係游也多啊,你班撚屌﹗」游也多不耐煩的說。

「你地竟然私通外敵﹖﹗」他們一同指著我們說。

「屌……」游也多無奈的掩著臉說。

「呢個就係我地點解佢地要同你地合作嘅原因。」丁sir說我說。

「你地三個拉佢地返去啦﹗仲指﹗我去話比阿頭知。」另外一位貌似那個小隊的隊長說。

看來這些都只是一般的蝦兵蟹將,應該很容易對付。可是對方有四人,我們只得三人,加上丁sir與世隔絕了太長時間,可能已經忘記了如何應戰;即使要應戰,都不知應該放過他們一條生路,定抑或是殺人而滅口。

「游小姐你拆好未啊﹖」我問。

「拆左喇﹗」游也多剛剛把天線完整的拆下來。

「你去追果條友,我喺度頂住佢地。」我指揮著。

「一打三你夠唔夠打咖﹖唔好死頂喎。」游也多說。

「你唔好理啦,黎多三十個都冇問題啊,你快啲去追左佢先啦﹗」我說。

「吹到咁大,你衰左我實笑鳩死你﹗」游也多說罷,就踏步,一躍而去。

「丁sir,你走先,呢度有我頂住得咖喇。」我向丁sir說。

「丁sir,我地唔會殺左你咖,呢個刺客大師就唔知喇。」聖殿騎士成員說。

「丁sir,你宜家私通外敵,就算你啱啱喺結界入面出返黎都好,都要帶你地返去等候發落。」另一名聖殿騎士說。

丁sir伸出手,表示叫我們稍為安靜一下,大家又一同的安靜下來。

「其實我都唔係啲多事嘅人,不過令到阿女日後有危險就一定唔得﹗」突然丁sir放下背包,走到那三名聖殿騎士成員面前握緊拳頭。

「拿拿拿,丁sir你都知背叛聖殿騎士係唔會有好下場咖﹗」聖殿騎士成員說。

「拿拿拿,你宜家扮曬英雄都冇用咖。」另一名聖殿騎士說。

「拿拿拿......」在第三名聖殿騎士說話前,丁sir二話不說一拳往著他們三人之間打過去。

「轟」的一聲,丁sir的飛拳就像砲彈一樣從我這邊一下轟過去。

不過他們三人都巧妙的避開了。

「嘩﹗都唔比人講埋先嘅﹗」第三名聖殿騎士說。

「唔好以為我喺入面荒廢自己,我日日都有鍛練自己,加上又要周圍活動,我嘅體能分分鐘好過以前啊﹗」丁sir隨隨站起來說。

「哼,係幾勁嘅﹗」

「哼,不過都唔夠我地三個人打咖﹗」

「丁sir小心啊﹗」
冇錯呢篇只係上篇 我估計仲會出 中篇 同 下篇
下篇可能聽朝會有 中篇就一定今日出到

雖然呢三個只係卒仔 但係都打左好耐
如果有睇開紙言果邊嘅巴絲 睇埋呢篇之後會發現 會發現點解呢三篇係叫呢個名

下篇聽日出 今晚未必出得曬

同埋點解又冇人咖
如果有睇開紙言果邊嘅巴絲 睇埋呢篇之後會發現 會發現點解呢三篇係叫呢個名

同埋點解又冇人咖

睇完冇留言
好忙

同埋點解又冇人咖

睇完冇留言
好忙

都明嘅 呢度時間一係sem尾或者就考試
知道你喺度就好
加油

同埋點解又冇人咖

睇完冇留言
好忙

知道你喺度就好
加油

返工

同埋點解又冇人咖

睇完冇留言
好忙

知道你喺度就好
加油

返工

講漏左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞