[刺客教條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……(2)

600 回覆
23 Like 6 Dislike
其實大家會唔會諗 點解可以寫到個基地好似好大咁
實際上我心目中諗嘅真係好大 就當係有一個普通商場喺地底咁大

似乎進度良好 希望今晚可以出多篇

D6 黎
第107章:

原本身受重傷多秋治,因伊甸蘋果的效果,傷口很快便癒合了。
另外,複製人的核心都沒有因為火箭炮的轟炸而被消滅,不一會,那人就跟著秋治的步伐走出來。

「阿健,準備好未﹖」秋治跟身邊的複製人說。

「阿健﹖﹗佢係阿健﹖點解唔同樣嘅﹖」秋治竟然稱這個人叫阿健,突然讓我們覺得十分震驚。

「我地識變樣咖嘛,唔同樣有咩問題﹖」秋治囂張的說。

「阿健,聽唔聽到啊﹖女神呢﹖女神去左邊啊﹖」我問。

可是這個阿健卻沒有任何回應。

「女神﹖哦,係咪同佢一齊果個女仔啊﹖佢死左喇……」秋治想著說。

「死左﹖即係原本阿健同佢都係冇死到,而後尾女神真係死左﹖」阿純說。

「係啊……聽講佢係因為頂唔順每日嘅生活自殺而死咖,至於咩生活,就唔講喇。」秋治很從容的說。

「你地竟然咁對佢地……」我握著拳頭說。

「咁又點喎,成王敗寇,係咁……」秋治還未說完,就狠狠的被阿純打了一拳。

「又唔係有我份,你打我都冇用咖喎。不過如果你地仲想打嘅,我都樂意奉陪。」秋治說。

文戲正告一段落,接下來,秋治和阿健就開始進行自我複製的行動。

「佢地又複製自己喇,只要打低佢地個核心就可以消滅佢咖喇﹗」和人說。

說罷,他亮出了光劍,與我二人並肩而行,向著站在大廳和通道之間的秋治和阿健進攻。

「啊﹗」在電光石火的一瞬間,和人的光劍和我的袖劍同一時間插進他們的胸口,不一會就倒地死去了。

「你班仆街聖殿佬﹗」我大叫。

「終於打完喇……」

「佢地搞到呢度爛曬喇。」

大家都在這場戰鬥後都鬆了一口氣,都靠在一起坐地上休息。

「話時話點解我地殺左咁多個複製人,佢地嘅屍體會唔見左嘅﹖」露比問。

「因為呢啲都只係核心複製出黎嘅分身,雖然係有血有肉,但係一切都只伊甸蘋果做出黎嘅效果,隔一陣就會唔見左咖喇。」這時候,我發現自己的解答發生了很嚴重的錯誤。

既然秋治和阿健是擁有自我癒合的能力,照道理他們應該不能夠被我們殺死。可是,他們的而且確倒地斷氣了……所以,答案就只有一個……

「阿隼,秋治同阿健條屍呢﹖」阿純問。

還不用到我解釋,答案就自行出現了。

「小型結界產生器,無邊炎陣 ﹗」在通道的深處傳來秋治的聲音。
仲以為咁快打完

主角嗰邊要滅團啦
第108章:

「小型結界產生器,無邊炎陣 ﹗」在通道的深處傳來秋治的聲音。

「咩話﹖」大家都覺得相當驚訝。

「大家退後,走啊﹗」比大家早一步發現事情端偽的我,立刻把身邊兩旁的家姐和露比他們推開,盡量讓大家在結界降下前離開範圍。

「阿隼,我同查理同你一齊打低佢﹗」阿純、和人和查理自告奮勇留在結界內對付秋治和阿健。

「細佬豬﹗」「長長﹗」

「水姐,你快啲出去啦。」我向水姐說。

「唔得啊,我唔可以比聖殿佬將你地一個一個咁殺死咖。」水姐說。

「我都唔可以比你……地有事咖。」我說。

「但係……」水姐還未把話說完,結界已經將我們幾人和其他的兄弟會成員隔離了。

「咁……無辦法啦,唯有好好搞掂佢,之後再好好食返餐啦。」我伸出拳頭示作碰拳,苦笑著說。

水姐也害羞的碰了一下,再跟在結界內的各位互相打了一下氣,就面對著秋治和阿健接下來的攻擊。

「其實你地都唔使搞咁多野啊,因為結界入面嘅對手得我一個。出面嘅人你估可以全身而退咩﹖搞掂到阿健先算啦。」秋治說罷,阿健就跳了出結界,阿健在結界外面繼續複製自己。

「不如我地睇埋呢場表演先再打啦好唔好啊﹖」秋治一下子變成了陳茂波的樣子。

「乜又係你啊,陳生……你講緊嘅係咩表演﹖」對於陳茂波的神出鬼沒,我已經覺得相當平淡,畢竟他就是一切幕後黑手。
他沒有回答,只攤出手,示意叫我們留意。這個結界似乎能夠由內面望向出面,可以看見阿健在秋治後面,把自己複製成數個自己,在結界甚至與結界重疊的兄弟會成員和家姐她們都嚴陣以待。
仲以為咁快打完

主角嗰邊要滅團啦

你估真係鐵升的孤兒仔咩
破滅魔劍應該要準備出場
破滅魔劍應該要準備出場

你等到了
想知一知除左近排都有留言嘅巴打絲打之外 仲有冇人睇緊咖
唔太喜歡出聲嘅哪怕只係打一個 都好
比我知一知你地一直都喺度
想知一知除左近排都有留言嘅巴打絲打之外 仲有冇人睇緊咖
唔太喜歡出聲嘅哪怕只係打一個 都好
比我知一知你地一直都喺度

等我拎d 分身應下你
等我拎d 分身應下你

其實係咪全部都係你黎
等我拎d 分身應下你

其實係咪全部都係你黎

第109章:

阿健在結界外一字排開的站立在秋治的後面,他們每人都擺出一個儲氣的姿勢。

「佢地做咩啊﹖」

「係咪要爆大技啊﹖」

「我地一齊上啦﹗」

在結界內還能聽到外面成員的聲音,大家都相當疑惑。

「大家小心啊,佢可能真係有大技。」查理向大家說。

「冇用咖,我地喺結界入面,莫講話佢地聽唔到我地講野,甚至連我地都睇唔到咖。」和人解釋。

伊甸蘋果所引起的金黃色電路板般的閃電在幾個阿健的胸前閃礫著,看來大家都已經察覺到葫蘆內賣的藥了,並一擁而上,試圖在大技發出前把幾個阿健殺掉。

「隼隼今次弊喇﹗大家都趕唔切喇﹗」這時候,聰明豆突然走出來說。

「咁點算啊……你可唔可以做到啲咩﹖」我問。

「阿隼,你同邊個講做唔做到啲咩﹖」阿純問。

我沒有理會,應該說是沒有時間理會,我只伸出手掌,示意阿純請等一下。
事情果然不出聰明豆所料,迅雷不及掩耳,幾個阿健胸前的閃電比各位兄弟會成員早一步發動攻擊,一條金黃色的電光柱從他們胸前發射出來。

「家姐,露比﹗」其中一道電光柱也朝著家姐、露比和我們這個方向打過來,雖然在結界內的我們不會受到傷害,但仍然感受到暖暖的熱能,可想而知,電光柱的威力是十分強大。

「啊﹗」

大概隔了數十秒,電光柱開始慢慢減弱,消失……
而且,隨之消失的,還有一眾刺客兄弟會的成員。

「唔撚係呱……」

「點會咁咖……」

大家驚訝得目瞪口呆。

這時候,我轉頭一看,家姐和露比竟然相安無事,不過為她們抵擋了攻擊的竟是聰明豆。
她跪了在地上,在這一刻短暫的實體化了,但身體全變成金黃色的電路板。

我把她抱在懷內,抖著說:「豆豆,點解你可以……」

我也驚訝得說不出話來。

「好……好彩仲可以救到家姐同露比。」她說。

「點解聰明豆仲喺度嘅﹖」阿純問。

「係聰明豆﹖點解嘅﹖﹗」看來家姐阿純、大家也看見了聰明豆,她朝著聰明豆的方向走來。

「家姐……你……你同隼隼女朋友快啲趁啲阿健仲cd緊郁唔到就走先,唔係就幫唔到你地頂第二次咖喇。」聰明豆說。

家姐搖了頭,並說:「我唔可以拋低你,拋低細佬豬佢地唔理咖,咁你係咪見到細佬豬啊﹖佢地有冇事啊﹖」

「佢地冇事,你地快啲走啦。再唔係真係趕唔切咖喇。」

聰明豆說罷,露比拉著家姐離開「長長家姐走啦,我地就咁就死左點對得住豆豆姐同埋長長佢地啊﹖」她難得的有道理地說。

「長長,你地小心啊﹗加油啊﹗好高興認識你啊豆豆姐﹗我地會好好生存咖﹗」於是露比與家姐便哭著的揚手而去。

「隼隼……對唔住啊,我睇黎以後都冇得同你傾計喇,以後要乖啊,嘿嘿。」最後一刻聰明豆仍然可愛的笑著。

「唔制啊,我已經失去左你一次,我唔要再失去你一次……你實有辦法好返嘅,同上面申請下﹖」我一邊哭著,一邊想著我倆的往事。
第一次相見,就是我們在舊總部,阿純被她用袖劍架住脖子的時候。

在那天晚上之後,我們去了AIA玩了一整天……
「豆豆啊,你係咪驚我唔鍾意你,所以你琴晚表現得咁……進取﹖」

「呃……呃……我真係有啲驚咖,女神同我講,如果我對你好啲,你就唔會離開我。所以琴晚先至咁……」

「傻豆黎嘅,我都唔係因為鍾意你身體先鍾意你,我只係覺得,同你一齊喺你身邊,真係好開心。」我摸著她的頭說。

最後在立法會對上艦長……
身受重傷的她,傷口不停的流血,我只好用手一邊把傷口牢牢按住一邊撫摸她臉膀,她搖著頭說:「隼隼……我愛你,你……你要加油。」

這些回憶再一次再一次湧現。

「唔得喇,我已經申請左幫家姐同露比頂左一下……」懷內的聰明豆說。

「點解你永遠都咁傻……」

「因為我愛你嘛……」聰明豆說:「或者我宜家都仲可以有野做到嘅……但係之後就應該真係要講再見喇。」

「我唔要啊﹗」哭成淚人的我叫著。

「乖啦,隼隼你宜家係刺客大師黎咖喇……雖然……兄弟會仲要你去拯救咖。」聰明豆說。

「我宜家身體充滿左頭先電光柱嘅能量……如果我用呢啲能量爆發出去,或者可以有幫助……你準備好未﹖」聰明豆也哭著繼續說。

我沒有回應,只緊抱著聰明豆……

「阿隼……」「隊長……」身邊的各位都不知道可以做些什麼。

這時候,聰明豆抱自己的實體化取消,頓時飛出我的懷抱。

「再見喇,隼隼。」聰明豆微笑說。

「豆豆﹗」

「轟﹗轟﹗轟﹗轟﹗」聰明豆一瞬間化成金黃色電路板般的一個能量球,一下子各著四面八方產生了電子爆炸,頓時捲起了在場的瓦礫碎片所有東西。
在這場電子爆炸,一個個的阿健就連核心都被爆炸炸死了。而兄弟會總部的建築結構沒有受到太大的影響,不過場面一片頹垣敗瓦。

「小心啊各位,結界都可能會受到波及咖﹗」和人向大家說。

在結界內,雖然不受電子爆炸的直接攻擊,可是捲起的碎片把陳茂波割傷了,即使過了數秒,傷合並沒有癒合。

「點會咁咖﹖﹗」

爆炸過後,總部周圍塵土飛揚,眼前矇得只看到大家的輪廓。

「嘿嘿,係咪冇左自我癒合功能呢﹖﹗」查理說。

「阿隼,你冇野啊嘛﹖」阿純問。

我看了阿純一眼,再看看周圍,只說了幾個字:「殺左佢……」
呢篇打左超長
不過可能對於較喜歡忠於原著嘅巴絲打黎講 可能有啲難接受
始終加左好多誇張左嘅劇情
亦都有嘗試打下回憶 不過應該之後唔會好似火影咁多嘅

希望大家都一樣繼續支持都鍾意睇啦

等我拎枝破滅魔劍炸死你地

可能同你期望有啲唔同 始終好難真係有成枝破滅魔劍出黎

可能同你期望有啲唔同 始終好難真係有成枝破滅魔劍出黎

渣嫁
第109章:

聰明豆又再一次消失在我的懷裡,帶著悲憤心情的我誓要把對手擊倒。

「殺左佢……」

當然不是說一句就能完成,始終對手是個難纏的傢伙。

「嘿,就算我冇左自我癒合嘅能力啊,都唔會改變到啲咩。」陳茂波仍然自信的說。

「無錯係啊,係改變唔到,改變唔到你一樣要死嘅下場啊﹗」我說。

「講就兇狠,做咪一樣成碌撚咁。呢度冇遮冇掩,你地班刺客仔可以做到啲咩﹖」陳茂波說。

在一瞬間,大家很快便相討好基本的策略。互相點了一下頭後查理就說:「學阿純話齋……你……你分下莊閒好喎。話曬呢度都係我地地盤﹗」

說罷,大家一聲不發向著陳茂波方向衝刺,並伸出武器準備施襲。

「哼,果然只係一班乳臭未乾嘅細路。」陳茂波一邊說,一邊左閃右避。氣都沒有喘一下的把我們的攻擊一一避開。

「咩話﹖﹗」可是他就正中了下懷,他就站在通道面前,我們明知道襲擊他是不可能的,於是試作佯攻,故意讓他避開,讓我們逃進四通八達、比較狹窄的通道去。
在窄位發彎的地形下,我們的優勢便立刻提高。

我們各人向著不同的方向跑,希望能夠拖延多一點時間。

「哼,就算係咁都冇用,我嘅呢個主體仍然係秋治黎,即係我都可以複製自己去搵你地。」陳茂波一邊說一邊示範,他把自己分成幾個分身,分別向著我們各人的方向走來。

我往著廚房那邊走去,因為廚房應該有類似平底鍋,菜刀等可用作武器。
在我嘗試像某些喪屍遊戲中把菜刀和地拖合成武器的時候,突然在廚房外傳來腳步聲。雖然這有機會是自己的同伴,以防萬一,都是應該小心為上,提起武器戒備著。

「嘩﹗」

「嘩﹗」

果然,門外的是自己人,水姐。

「隊長我比你嚇鬼死喇,失驚無神攞住呢把……關刀……嘅物體做咩﹖」水姐問。

「咁……我一開頭行呢邊,咁諗住搵下武器嘛。」我說。

「大佬啊,呢度你頭地黎咖喎,好去唔去武器庫去廚房﹖哈哈哈。」水姐笑著說。

「笑咩喎,咁我唔順路啊嘛……何況……」

「噓……」我還未說完,水姐就用手蓋著我的口,並叫我蹲在牆壁的一邊,因為這時候又有腳步聲傳來了。
我打埋之後果篇 明天休息一天
好讓我諗下情節與情節之間可以點接落去
我啱啱打完篇長過琴晚果篇

大家想宜家睇曬佢 定 聽日先開始睇 定 宜家出一半 聽日出埋另一半
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞