[刺客教條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……(2)

600 回覆
23 Like 6 Dislike
第171章:

「和人,菲姐,你地準備好未啊。」在呂麻君、和人和家姐那邊,他們亦把裝備帶上,連同降落傘背包,正準備從ifc跳出去,降落至會展的頂部。

「得喇,啲野都擺好曬。」和人在確認一次後說。

「好啦……施若兜,你果邊點﹖」呂麻君從耳機問。

「呢邊安全,你地可以過黎喇。」施若兜在另一邊說。

天色開始變得昏暗,為了讓他們容易找到降落點,施若兜在會展頂部放置了一個指示燈。

和人先踏前一步,說:「我過去先啦。」

「嗯。」

和人手持著降落傘的開關,隨即一躍而下。降落傘亦隨隨打開。
降落傘是蝙蝠俠的那一種,介乎斗篷與降落傘之間,在鬧市上去不會顯得太招搖外,也可以很方便就收起來重用。

「你行先啦。」家姐跟呂麻君說。

「lady first嘛,梗係你行先啦。你唔係驚啊嘛﹖」呂麻君笑說。

「痴線嘅你都,我做得刺客爬得牆會畏高﹖」家姐說。

「哎好啦好啦,我過去先喇,不過你要等我到地你先好過黎喎。」呂麻君叮囑。

「使唔使咁麻煩啊。」

呂麻君心想:「梗係我行先啦,幾驚你話好。起碼有咩事就可以即刻保護你。」

呂麻君說完回望家姐一下,伸出手指大姆指然後就跳了出去。
可是家姐沒有理會,在呂麻君跳了出去後就立刻跟著跳出去。
「喂,咪叫左你等我著陸左先好過黎囉。」呂麻君在空中跟家姐說。

「快快脆脆慳啲時間好過啦,細佬豬佢地隨時要支援。」家姐說完正要打開降落傘,可是按鈕卻卡住了。

「喂你做咩啊﹖」

「我個野壞左啊﹗」

「吓……」呂麻君卻已打開了降落傘,氣流把兩人的距離拉遠了。

家姐仍然打不開降落傘,但她仍十分冷靜,嘗試把恢復開關。

「弊喇﹗」呂麻君見狀,立刻摺起背上的降落傘,頓時急墮從而拉近跟家姐的距離。
拉近了距離後,呂麻君的胸口伸出了一枝枝金黃色電路版包圍的肋骨。那些肋骨越伸越長,漸漸就把家姐抱著。

「你冇事啊嘛﹖」呂麻君抱著家姐後,立刻把降落傘再次打開。

「嘩,你呢個……就係修練之後嘅能力﹖」家姐驚訝的說。

著地之後,呂麻君胸前的肋骨慢慢收回去,大家確認好身體沒有受傷後就立刻走到相應的位置。三人連同接應的施若兜走到會展頂部的相應位置,往地上設置好炸彈作準備戰鬥準備。

另一邊廂的阿純、左又近和方次郎都已經成功潛入會展,並向保安室進發。
大家2018年快樂 希望大家唔使等到2019先可以睇完
笑左
加速
Btw新讀者留明
樓主完咗啦
樓豬扑完野先會有一篇睇
多謝你
我打左咖喇 不過成日唔記得出
陣間出
第173章:

「喺佢地開始之前,保安室你地可唔可以做多樣野﹖」我要求。

「做咩啊﹖你係咪想開facebook live﹖」阿純問。

「你係咪覺得自己好好笑姐……」露比說。

「唔係啊,阿純啱啊……不過唔一定facebook live。呢個晚會唔係對外公開嘅,來賓亦都唔可以喺場內用影相,所以基本上個晚會出面市民係唔知嘅。」我說。

「所以你就想擺上電視或者擺上網,等所有人都知道佢地搞緊咩係咪啊,細佬豬﹖你好叻啊﹗」家姐說。

「邊係呢……咁樣雖然唔知外面會有咩反應,但係既然你地喺保安室都冇野做咖啦……順便做埋啦。」我解釋。

「好啦……咁交比我地啦。」方次郎自信的說。

說罷,我四處張望,雖然說是打聽消息,但有種無從入手的感覺。

在場的侍應見到我,托著餐盤問我:「先生,使唔使要杯野飲呢。」

「呃……好啊唔該。」我就拿起盤子上的一杯汽水。

我繼續四處打聽消息……不過似乎時間已經不多,晚會都即將開始。

場內的廣播出:「好喇好喇,各位。距離晚會開始仲有5分鐘咋,喺會場外面嘅人快啲返入黎喇。」

好了,開始了。而保安室方面已經跟電視台聯絡好,facebook,youtube也準備好了開啟直播。
聖殿騎士即將要向全世界揭露他們的秘密了,所有人都會知道他們的惡行,滅亡的一天終於到臨。

「大家好,我地係今次晚會嘅司儀……」晚會正式開始,一男一女司儀走到最前的舞台上將會主持整晚的節目。

介紹完自己後,竟然輪到歌星名人上台表演。
唱歌、跳舞、趣劇、變魔術……差在沒有接受支票的儀式,因為我一定會懷疑我們是否跑錯會場,走進了《歡樂滿X華》、《星光熠熠耀X良》的地方。

「阿隼,點算啊……電視岩果邊打黎話,呢啲私人活動係唔會轉播,所以佢地已經唔會理我地。」阿純在耳機問。

「係啊,網上面啲人都喺度嘈,話『又話有咩料爆』『原來係《歡樂滿X華》』『大家可以回家啦』,大家都開始唔信係聖殿騎士,睇緊嘅人不斷係咁跌緊。」方次郎說。

「屌,我懷疑我地已經比佢地發現左。」我說。

「咁你覺得我地需唔需要撤退﹖」呂麻君問。

我看一看舞台,說:「人地在暗,我地在明……咁樣一定好麻煩。趁宜家上面搞緊抽獎,最好宜家就走。」

說罷,在會場上的我、露比和游也多,還有阿神他們三人一同轉身,準備離開。

「喂,阿神……宜家抽獎喎,你地咁快就走﹖」阿神他們原先的聖殿騎士隊友問他。

「哦……哦……係啊,我唔係幾舒服,要走先。」阿神說完就拉著阿暗和阿洙一起走。

「啊,又會三個一齊唔舒服嘅。」

台上開始抽出一份份的禮物,每抽出一份禮物,我們就離出口越近。

「阿隼……」阿純在耳機開口說。

「咩事啊﹖」我問。

在阿純回應前,台上主持抽獎儀式的正是陳茂波:「最後呢份大禮,得獎者係……林隼升。」

什麼﹖是我的名字﹖
我驚訝的不是我的名字出現的原因,而是由一開始,聖殿騎士就知道我們會混進來嗎﹖

這時候,阿純那邊再次回應:「我諗我地暫時走唔到喇……」

「我知啊……我地都係。」我無奈的回應。
第174章:

「我諗我地暫時走唔到喇……」

「我知啊……我地都係。」

抽獎環節的最後一位幸運兒,是我林隼升。即是說我們所有人已經被發現。

「舉高手唔好郁﹗」在保安室的阿純等人都被聖殿騎士的增援用槍指著。

「你,同我熄左佢地個直播﹗唔好郁啊你地﹗」站在後方的增援隊長一邊警告他們一邊命令自己部下去把直播關掉。

另一邊廂,呂麻君他們正處理著聖殿騎士的支援,阻止他們進入會場。

「睇黎比人發現在,我地宜家頂住呢邊人先,廢事佢地入埋去。」呂麻君向和和家姐說。

以他們三人的實力,這班支援好比九牛一毛。他們很快就把這班人解決了。

「我地要入去啦﹗」和人說。

呂麻君和家姐都點點頭。

「有刺客啊﹗」 「幾時入黎咖﹖」

在陳茂波抽出最後大獎後,周圍所有人如夢初醒般,發現原來有敵入混入了。
我們頓時被包圍了,會場上的所有人都是聖殿騎士,即使是達官貴人、歌星名人都有一定的戰鬥力。每個人都面向我們,有的甚至拔出武器。

「林隼升,刺客兄弟會,你地係咪以為我地完全唔知你地入左黎﹖」陳茂波在台上說。

「我地一早知呢個人係二五仔黎,所以基本上,所有野都係我地預計之內。」他繼續說,並命人把早被手拷扣住的施若兜拉到台前。

「施若兜?!」

「又話唔會比人發現嘅……」我問游也多。

「咁我……我都唔知原來佢地一早知咖,就算我幻術幾勁佢都知我地黎左啦。」她說。

「咁個輸賭你輸左喎,係咪咩都得先﹖」我問。

「呢個時候你仲有時間講呢啲……」

這時候,在我們上方傳出玻璃的碎烈聲。
轉眼間,阿純、左又近和方次郎就在我們面前出現。

「嘩……呢度好彩唔係好高姐。」阿純說。

「係你話跳落黎咖,宜家咪比仲多人圍住。」左又近說。

「都唔怕嘅,我都仲有阿隼佢地三個……」方次郎說。

原來在我們正上方就是保安室,他們打破窗門逃走。

「喂,係咪咩都得先﹖」我問。

「係啊,咁你想點啊﹖」游也多不耐煩的說。

我想了想,說:「做我女朋友。」

「你有命出返去先啦……」游也多猶疑了一下。「咩話﹖痴撚左線啊﹖你呢個時候表白﹖﹗露比唔好誤會啊,唔係我搶你男朋友咖﹗」游也多連忙解釋。

「多多姐,我等左呢日好耐咖喇……我一直都想你做長長嘅女朋友咖。」露比興奮的說。

「露比你係咪傻咖,宜家同你share緊同一個男仔喎。你咁都唔介意﹖」游也多問。

「我唔介意啊﹗我好鍾意多多姐啊,何況你都真係鍾意長長咖嘛,係咪﹖」露比問。

「呃……咩啊咩啊,我幾時有話鍾意呢個仆街啊……唉啊,都係果句啦,有命出得返去先算啦。」游也多紅著面說。

「得喇得喇,係人都知啦游也多,仲扮……不過我地搞掂曬呢班蛋散先再比你地三人世界啦。」左又近諷刺著。
出得咁慢架
快啲加速
唔洗推 佢好有堅持唔爛尾
我已經快左咖喇
雖然話唔爛尾姐 但係都幫手推下啦
盡量聽日出好嘛...
屠緊龍
趕唔切 聽日
算把喇你
第176章:

「呢班咪係……阿健、艦長、谷守……」阿純逐個數出人影的名字。

「成班都係自己之前打低過嘅?!」

「果然真係有『穢土轉生』,今次真係麻煩喇。」呂麻君再旁一邊說。

「唔使咁驚嘅我諗,我之前都有講,就算佢地返生左,都只係有tp3,威力唔會增強好多。」施若兜說。

這時候,結界外的所有人仿彿看穿結界般,一同望向我們。

「得喇得喇,快啲解返個結界啦。」陳茂波說。

「痴撚線佢都傻嘅,開左咪比佢打。」游也多說。

「但係我地都走唔甩喎。」我說。

游也多也不能反駁,在場所有人靜默了數十秒。
在這數十秒,大家可能正想著辦法,或者有定心理準備大戰一場……

「唔應我都唔安全得幾耐,呢場仗,點都要打咖喇。」陳茂波說。

說罷,他揮出右手,似乎在指揮甚麼似的。與此同時,所有敵人都一步一步迫近。

「哼,我地宜家喺結界入面,佢地奈得我地咩何。」露比叉著腰說。

和人說:「唔好咁老定住,呢班人既然會行過黎,即係佢地必有勇略。」

陳茂波好像能知道我們對話內容似的,在瓦礫堆最高的地方說:「係咪以為喺結界入面就冇事呢﹖你地同我上。」

敵方收到陳茂波的指揮後,加快腳步向我們走近。

「喂,唔對路喎。」大家都做好戰鬥準備。

「大家有定心理準備……」敵方人馬越來越靠近。

當他們走到離我們一個身位的時候,結界突然消失了。

「心理準備要開打喇﹗」我把話說完後,然後伸出袖劍跑向敵方。

「點解個結界真係會解開左嘅……」阿純問。

「我諗佢地搵到方法接通左部終端機,所以可以控制到。」方次郎說。

當大家開始對付各自的敵人,彼此的宿敵時,陳茂波則往後方逃走了。

「等我去殺左佢﹗」我說。

但似乎眼前的人想陳茂波活得長一點:「阿隼,你打低左我先啦。」

「林友德﹗你好野啊﹗我打低過你一次,就可以打低你第二次﹗」我跟眼前tp3外殼的艦長說。

「係咁易就唔使整我地出黎啦。」艦長說。

「砰、砰、砰」本來的艦長已經難對付,tp3的艦長即是加上了伊甸碎片的力量,實力大幅提高了很多。

幸好經過修練,我的實力都有相應提高,所以即使艦長變強,也沒有把我拋入劣勢。不過正正因為戰鬥力相近,現正鬥得難分難解。

「太大意喇﹗」艦長找到了下手的機會,一腳把我踢開。

「嘿﹗」我翻了兩個轉,然後開啟袖劍上的開關。

……出發前……

「由於佢地係tp3,即係擁有伊甸碎片力量嘅加乘……」我和呂麻君在出發前說。

「我地已經改良好大家嘅武器,記唔記得大家點樣可以打低tp3,就係靠和人把光劍,所以只要噤左上面粒藍色制,大家嘅武器就會變到好似光劍咁。」

……回到眼前……

接下藍色按鈕後,袖劍立刻充能力光袖劍。
我一語不發的向前衝,精準的往艦長腰間一斬,艦長瞬間斷成兩半。零件散落一地並發出「滋滋」的聲音。

「唔知係邊個太大意呢。」我說。

突然間,斷成兩半的艦長並沒有停止行動……反而不斷再生。變成了兩個艦長。

「都話左我地唔係咁簡單啦。」兩個艦長同時說。

我轉頭打算警告各位,不過只見在場突然多了一倍的人……

「唉……仆街喇。」
Rip
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞