[刺客教條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……(2)

600 回覆
23 Like 6 Dislike
醒未
醒未

保證 今日之內有 已站起
醒未

收皮喇
淨係識柒訓
第163章:

某天,我、露比和游也多的三人組早上先到運動場跑步,開始這一天的修練。
跑過步後,我們來到我們大廈的天台,繼續下一步的修練。

「噗」

露比隨隨的拾起地上飛刀,回望一下被她一下割開了的沙包,摸著頭說:「嘻嘻,係咪勁左好多呢﹖」

「係喎,你動作真係快左好多……」游也多驚訝的說。

「係啊長長,自從果次地鐵站之後,我係咁練我嘅速度嘛。」露比說。

「不過你整爆左我地個沙包囉……又要搵小丑國佢地買過個。」我無奈的說。

「買過咪買過囉,使唔使咁孤寒啊你,大把錢啦我地。」游也多不屑的說。

「我幾時有話唔買姐,係覺得走黎走去好麻煩咋嘛。」我說。

「懶就懶啦你……」

「又嘈咩啊你地?打過啦……」這時候,左又近從樓梯走上來說。

「又係喎,不如長長同多多姐打返場啦﹗可以當修練嘅一部份,不過你地唔好咁重手啊﹗」露比說。

「好啊﹗打咪打﹗」游也多樂意接受挑戰。

「咪話,廢事話我打女人勝之不武。」我拒絕。

「打你就打啦,婆婆媽媽,你咪仲似女人﹗何況游也多都唔似女人啦﹗」左又近諷刺說。

「收聲啦﹗打贏呢條契弟下個到你啊﹗」游也多說。

「唉……好啦。」我唯有接受挑戰。

「啊,唔係喎……我地開左個結界咁咪唔會痛,又唔會比人睇到。」我提議。

「係啵,長長好聰明啊﹗」露比說。

「係幾醒嘅,咁等我揸住部機啦。」左又近接過我遞給他的結界產生器。

大家立刻收好剛才玩鬧的心情,立刻將整個大廈天台化成結界擂台陣,左邊選手林隼和右邊選手游也多即將進行一場激烈的戰鬥。

「好啦,你地準備好就開始啦。」左又近說。
醒未

收皮喇
淨係識柒訓

我話有就有
太耐冇打 突然間打返手感唔係好多 點都要返少少時間搵返個感覺
我會繼續 請大家放心 晏少少或者聽日會打一打整合 等想繼續睇返 但係又唔想睇返以前咁多篇嘅 可以大概記得發生咩事
太耐冇打 突然間打返手感唔係好多 點都要返少少時間搵返個感覺
我會繼續 請大家放心 晏少少或者聽日會打一打整合 等想繼續睇返 但係又唔想睇返以前咁多篇嘅 可以大概記得發生咩事

留名呀
識到新女未

留名呀
識到新女未

咁易識到咩 有冇識啲咩人好似露比咁嘅可以介紹比我

留名呀
識到新女未

雞場大把

留名呀
識到新女未

雞場大把

算啦 其實我寫啲人物都冇咩特式 就算有都好似冇咩鋪排咁

留名呀
識到新女未

雞場大把

算啦 其實我寫啲人物都冇咩特式 就算有都好似冇咩鋪排咁

整合篇:

刺客兄弟會同聖音騎士聯手之後 一齊進行過好幾次行動
幾經辛苦終於整好一部結界終端機 但聖音騎士成員阮桐貴亦同時離隊
經過一段時間嘅修練大家都進步得好快
而聖殿騎士將為新計劃進行慶功會 而主角佢地睇準呢個時機
準備進行最後嘅行動

宜家主角、露比同游也多三人一齊繼續進行修練

主角陣營:
阿隼 阿純 和人 露比 家姐 游也多 方次郎 左又近 呂麻君 施若兜(線人)

聖殿陣營:
阮桐貴 陳茂波 黎棟國 大量聖殿雜兵

放心放心今晚係有文睇嘅 唔會成日得呢篇
第165章:

「咦,我頭先明明見到佢地喺度咖喎。」那幾名聖殿騎士正走到我們身處的位置。

「係咪呢度咖﹖你眼花咋下哇﹖」其中一人說。

「游也多紅毛咖嘛,左又近白毛咖嘛,仲有果個咩刺客大師同佢條女黑毛咖嘛﹗我好肯定。」那名聖殿騎士說。

「唔係喎,佢地可能入左結界都未定喎……」另一人說。

「咁仲唔快啲解左佢﹖」

我們聽到後,立刻保持戒備狀態,當結界一解除就立刻對準大家的目標。

「啊屌,冇預到佢地喺結界入面,冇帶到架餐。」另一人說。

「唉,少少野都唔準備好……抵你做死一世散仔。」其中一人說。

「你自己咪又係散仔﹗咪嘈啦,攞定武器……由樓梯行落去佢地度啦。」

我們四人互相對了下眼,游也多和左又近都搖搖頭說:「你睇下宜家班蛋散……」

他們一行三人往著樓梯走下去,我們立刻靠在樓梯口的兩旁,並把結界關上。

「左又近﹗」我示意左又近上前。

「電子牆﹗」他站在樓梯口外,向裡面產生一道電子牆,剛好擋在他們前面。

當他們來得及反應時,一切已經太遲了;正想調頭逃走。
這時候,游也多走出來,用《魔幻音鎖》把他們三人定住。
我和露比隨後衝進去,一拳把其中兩名聖殿騎士成員打暈了。

游也多放下了長笛,那名聖殿騎士立刻倒在地上。

面對我們的步步進逼,他只好瑟縮一角:「你……你地想點啊﹗」

「冇咩啊,姐姐想問下你地宜家搞緊咩咋嘛。」游也多微笑著說。

那人感到不寒而慄的立刻回答:「係係係……宜家,總部果邊開始......咪搞緊複製人囉。」

「喂,你吹水啊﹖複製人唔係一直都搞緊咖咩﹖」左又近在游也多背後問。

「係就係,不過佢地係複製返以前比你地打低過嘅人……專係再打過你地。」那人說。

「吓﹖﹗即係咩許sir啊,艦長……谷守果啲全部都會複製返出黎﹖」我問。

「我知就係呢啲咖咋……」那人說。

「咁咪同果套咩《火滾忍者》個穢土轉生一樣﹖﹗」露比說。

「咁又唔同嘅我諗……佢地最多都係去到tp3嘅水平姐,加上我地又有修練過……應該唔難對付嘅。」我說。

「係咪啊撚樣﹖﹗」游也多臉一轉,變得兇惡起來。

「係……係呱……我真係唔知啊。」那人發抖著說。

「真係抵你地做死一世散仔。」游也多搖搖頭說,然後吹起長笛。

「你……唔好殺……」那人發了一下呆,笛聲過後,其他人都一同醒來了。

「咦,你係邊個啊﹖我喺邊啊﹖」似乎游也多把他們三人的記憶清除得一乾二淨。

「呃……你地係……」

我拍一下左又近的膊頭,阻止他說下去:「你地係我地自己人黎,我地要準備打低聖殿騎士。」

「咩係聖殿騎士啊……」似乎游也多也清除得太徹底了吧。

「喂,你叫佢地加入﹖﹗佢地廢咖喎﹖﹗」游也多跟我說。

「都叫有幾條友可以頂下啊……既然你都搞到佢地咩都唔記得,咁仲好……唔會背叛我地先啦。」我說。

游也多想了想,似乎覺得也很有道理,所以都沒有繼續爭論下去。

「係啊,嗱……你地跟住我地啦。記得我地係好同伴黎咖。」露比溫柔的說。

「好啊好啊……」那三人興奮的跟著露比離開了。

「哎……仲要變曬弱智,希望你做呢個決定係啱咖啦。」左又近對我說。

然後大家一起離開了。
為左令對面多啲人可以打 全部打卒仔就冇意思啦
所以用到穢土轉生
希望會寫得好睇
所以用到穢土轉生
希望會寫得好睇

僧侶 招降
所以用到穢土轉生
希望會寫得好睇

僧侶 招降

我寫完都有咁諗
第166章:

「我係阿神。」 「我係阿暗。」 「我係阿洙。」

看來他們的記憶只是他們的名字而已,對其他所有的東西都一無所知。
「神……暗……洙……咁有冇阿大咖﹖」我好奇的問。

「有啊﹗你咪我地阿大囉……係咪咖。」阿神問阿洙。

「係……係嘅……」我無奈的回答。

看來他們的記憶只是他們的名字而已,對其他所有事情都一無所知。

大家在我家中基本地介紹了自己後,大家都顯得有點尷尬和緊張。我把他們三人都打量了一下,一個傻傻的、一個靜靜的、一個胖胖的……看來真的不是什麼精英份子的材料。

「喂喂……呢幾個野係咪真係得咖……」阿純從走廊走出來,懷疑的問。

「鬼知你地阿隼哥咩,佢執佢地返黎。」左又近無奈的說。

「嗱,呢幾個做刺客就應該唔得咖喇……」家姐摸著下巴說。「搵呢個做誘餌唔知得唔得呢……」她繼續。

「或者搵佢地扮做酒保,或者照做返佢地身份做內應……」方次郎提議。

「但係佢地咁頓……」左又近攤開手說。

正當大家相討應如何分配他們三人的任務時,和人突然在他們三人背後出現,一手往他們的後腦一拍。

「我又唔係鬼做咩拍我後尾枕﹗」「……」 「喂,做咩無啦啦拍人咖﹗」

大家都等待著和人是否有什麼驚人發現,突然發現原來他們三人擁有驚人的反應,又或者特有的默契。

不過和人只是說:「原來佢地真係冇咩料到……睇黎要好好訓練下佢地。」

「車……」大家都失望的出了聲。

如是者,幾天過去了,和人總算將最基本的知識技能都教授給他們三人。
儘使他們是又傻又靜又胖,但他們始終接受過聖殿騎士的正式訓練,應該多少都略有底子。算不上是精英,只少應該不會被敵人秒殺吧。

「和人,佢地點啊﹖」在訓練後,我走近和人問。

「哎……好彩有方次郎幫手咋,佢地三個真係好難教。」和人掩著臉說。

「聽晚就係喇,都唔知佢地搞唔搞得掂。」和人繼續說。

「咁啦,陣間搵埋呂麻君再同大家傾下最後嘅作戰安排啦。」我說。

「唯有係咁啦……」和人說。
咁都追倒進度 真係快極有限
咁都追倒進度 真係快極有限

第167章:

「嗱,由於我地多左阿神、阿暗同阿洙,我地個作戰計劃應該有少少變化。」呂麻君說。

「之前我地喺ifc度預備左啲野,我、和人同埋菲姐會喺果邊入去會展。到時施若兜都會幫手配合咖喇,大家放心。」他繼續說。

「係喇,跟住阿神、阿暗同阿洙可以繼續以聖殿騎士身份參加,適當時候就會叫你地幫手。我、露比、游也多、阿純、左又近同方次郎就分兩批,我、露比同游也多就混喺晚會入面,阿純你地就喺會展唔同地方首先將實q房將入面嘅人制服,控制左所有鏡頭先,然後再幫我地睇住成個場面。」我解說。

「我諗係咁上下喇,今晚我地食餐勁嘅,聽日就係我地最重要嘅一個任務喇。」呂麻君向大家說。

「係咪你請先﹖」左又近問。

「你請咪即係我請,大家用緊同一舊錢咖。」呂麻君笑說。

每次進行重要任務前,大家都會聚首一堂,像是為眾將士壯行一樣。不過這頓飯反而吃得比以往輕鬆、開懷。不知道是因為終於來到了結局,在未知數面前,大家就為此作紀念;還是因為大家都已經訓練有素,對任務已經駕輕就熟,那種起初戰戰競競的感覺已經不存在了。

「長長啊﹖你緊唔緊張啊﹖」露比在床邊問我。

「ok啦,你好緊張咩﹖」我反問。

「都唔算係好緊張嘅,但係聽晚就係最重要果晚,好驚以後唔會好似宜家咁過得咁好姐……」露比擔心說。

「點會呢,話唔定會過得更加好呢。」我安慰說。

「唔好諗咁多啦,聽日仲要去買衫……我地同游也多仲未買晚會嘅衫。」我說。

「係喎,好啦……有靚衫著都好嘅。」露比說。

「好啦,你訓先啦……我仲未刷牙,順便想飲啖水,頭先餐飯好多味精。」我說。

「唔好飲咁多啊,因住賴尿。」露比笑說。

說罷,我就先去喝了一杯水,然後再到廁所刷牙。

「啪」關上廁所電燈的開關後,仍然看見露台的燈還亮著。走出去一看,果然是在抽煙的阿純。

「喂,未訓嘅﹖」阿純看見我問。

「吓……係啊,見露台有光,出黎睇下咋嘛。食少啲啦,食撚死你啊。」我說。

「痴線,係咁意食枝咋嘛。」阿純呼出一口煙說。

「食埋好訓喇,我地聽日有排忙。」我說完,正想揚手而去,卻被阿純叫住。

「喂,阿隼啊……你覺得呢,我地會唔會可以做到呢個任務﹖」阿純猶疑的說。

「哎,阿純啊,比啲信心大家,比啲信心自己啦。」

「家姐﹖」這時候,家姐走了出來。

「我地宜家咩都唔做嘅話,到時佢地搞得越黎越大嘅話,我地刺客兄弟會就再抗衡唔到咖喇。」家姐說。

「係囉……何況訓練左一段時間,定喎……實得嘅。」和人也走出來說。

「其實我同阿純一樣,都有啲擔心……始終連以前嘅兄弟會前輩都搞佢地唔掂……我地搞唔搞得掂咖﹖」露比也走了出來,似乎大家都因明天的事而睡不著。

「訓啦你地,唔使驚喎,有大家睇住大家。仲要相信《聖音騎士》佢地啊,我諗佢地宜家應該同我地一樣。」我說。

另一邊,我果然沒有說錯。《聖音騎士》的四人都坐在一起,一邊彈著樂器,一邊聊天。

「唉,如果聽日真係衰左,咁點算啊……」方次郎擔心著。

「衰你老味啊,衰左我第一時間推你個肥仔去死。」游也多說。

「啱喇,好似游也多咁諗就冇問題喇。」呂麻君舉起姆指說。

左又近笑了一下說:「哈哈,自從識左果班人之後,游也多你好似唔同左好多……雖然一樣咁撚爛口,但係硬係覺得有啲唔同。」

游也多發了一下呆,立刻反駁:「關乜撚野事姐,得我係咁咩……你地都有啦﹗」

「係咪愛情嘅力量啊﹖」呂麻君微笑問。

「係撚愛情﹗你呢,你對人地家姐係咪都有愛情嘅力量啊咁﹗」游也多指著呂麻君說。

「哦﹗人地家姐……對面得一個人有家姐嘅姐,有人對號入座囉。」左又近奸笑說。

「哎……點都好啦,聽日好好合作啦。我地到宜家呢個地步,已經冇退路喇。」方次郎說。

「係囉﹗一定要佢地冚團剷﹗」游也多舉著手說。

左又近和方次郎同時說:「好心你女仔人家講野唔好咁粗魯啦。」

「收皮啦,死肥閪同你條撚樣。」游也多說。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞