[刺客教條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……(2)

600 回覆
23 Like 6 Dislike
第156章:

「哎喲,你地三條友拍完拖返黎喇。」打開家門的一刻,就見到左又近恥笑的說。

「拍你個頭啊……」游也多忍不住追著他來拍。

「係喇……家姐、呂麻君、方次郎,你地又話支援我地,但係又唔見你地講啲咩嘅﹖」我問,始終整個行動,耳機都是一直沈默著。

「細佬豬你冷靜啲先,其實我地已經hack曬你地身處地方嘅地鐵站……其實話曬都係訓練,如果唔係啲咩大粒野,我都想你地去攞下經驗去解決左先。」家姐語重心長的說。

「咪係囉……長長使咩咁惡喎。」露比也在說。

「好啦……sor,激動左啲。」我說。

這個晚上,大家又在嘻哈聲渡過,這次總算可以吃得好一點,始終大家都「賺」來了錢。
晚飯過後,呂麻君邀我到露比,為接下來的時間安排訓練。

「喂,你今日點啊,嘿嘿,左擁右抱啵你。」呂麻君取笑著我。

「咩點姐,我就假嘅……你呢就真嘅,你點啊你,有冇好好對我家姐。」我不禁示弱的回應。

「咪普普通通咁囉,有啊方次郎喺度阻住曬……」呂麻君笑著說。

「咁下次叫走佢囉。」我大笑說。

「咁又唔好,咁又唔好……話時話,我地宜家繼續咁樣訓練好唔好啊你覺得﹖定係你想轉下人咁﹖」他問。

「梗係轉人啦,仲使問嘅……」我說。

「哦……naughty啊你,你想轉走露比,同游也多二人世界。」他說。

「……」我根本不知道如何回答。

呂麻君見到我無奈的樣子,笑了一聲,說:「哎,唔玩你喇,轉下人都好嘅,夾下唔同人先知大家夾唔夾得埋。」

我點頭表示贊成:「係囉……係囉……咁宜家出去講﹖」

呂麻君做了一個coming on的手勢,瀟灑的跟我出去向大家宣佈。

「喂喂喂,大家唔好玩住……我地有啲野要講。」我們突然教練上身的說。

「咁今日大家都成功做到大家嘅任務啦……我同阿隼諗住呢半年都繼續咁樣,當然,任務每次都唔同,咁隊員都可能唔同……」

這時候很清楚的聽到游也多「yes」了一聲……

「使唔使咁興奮啊……」大家異口同聲說。

「冇……同啲唔同嘅人一隊接受下新挑戰咋嘛。」她連忙回應。

就這樣,我們整個月中跟不同的人,到不同的地方,做了不同的任務。
能力上雖然沒有大幅度的提升,可是大家的反應能力、隨機應變、敏捷度都比以前有所進步,進行的任務亦漸漸變得多樣化。大家都漸漸產生出不少合體技和不同方面的技能,總算把大家的拉至平均的水平。
期間就連家姐、呂麻君,甚至重量級的方次郎都會加入訓練,所以使配合上,大家都表現得一天比一天好,意外越來越少出現,任務亦越來越讓大家相對覺得輕鬆。即使有時候要跟聖殿騎士展開正面衝突時,險象環生的場面出現得越來越少。

至於資金方面,經過這半年來不斷的搜刮,由本來只取走現金到後來只是比較值錢的東西都取走;當然亦要堅守刺客兄弟會的原則,不會向無辜下手。
值錢的東西我們會跟小丑國交易,他們就會交易出相對的金錢和物資。
雖然相方已經中斷早前盟軍的關係,但小丑和小丑女依然願意和我們作合作伙伴。
現在的我們已經不愁吃喝不愁武器裝備,甚至已經把我家對面空置了的單位買下來,作《聖音騎士》三人作新基地和夾band之用。

半年就此就過去了,回望這半年……大家都進步得很快,當然自己也有努力當好刺客大師這個名銜。

「點解次次見到你你都發緊偶逗咖。」游也多踢一踢坐在梳化上的我說。
好喇好喇...終於寫到尾喇

訓練期間真係幾段就帶過左...
本來想寫一個禮拜 但係如果突然變勁又好怪
所以揀左半年
冇人反追蹤?
冇人反追蹤?

其實有 不過真係得一句講完
第158章:

「點解次次見到你你都發緊偶逗咖。」游也多踢一踢坐在梳化上的我說。

我回過神來,才發現她在我旁邊:「吓﹖﹗冇啊……攰姐。」

「攰﹖﹗啱啱扑完野啊﹖」她奸笑說。

「關你鬼事咩,係咪想join啊﹖」我說。

「痴撚線,join你老味啊。」游也多往我膊頭打了我一下說。

「講下姐,我先唔係……」我說。

「嘩嘩嘩,你地又開片啊﹖」呂麻君突然在客廳出現。

「冇啊……後生仔傾下計姐。」我說。

「係囉係囉……你有野傾就傾囉,我唔阻你地喇。」游也多說罷,就離開了。

呂麻君笑了一下,向著我說:「喂……半年就過左喇,係咪撻著左呢﹖」

「你就撻著,雖然講真嘅,同佢係part得幾有默契嘅……」我說。

「哦﹗講出心底話喇你。」呂麻君笑說。

「唔係唔係,作為隊友咋。」我連忙澄清。「你呢……同家姐點啊。」我找準時機還擊。

可是呂麻君卻突然轉了話題作迴避:「呃……啊,我地講返正題先啦……」

「嗯……嗯……」

「係囉……半年過左去,我見大家都勁左唔少,係咪應該可以開打﹖」呂麻君問我。

「其實大家能力上都準備,係唔知心態上準備好未姐。」我說。

「咁等大家返曬黎再問下囉……」呂麻君說。

「係囉……係囉……」我和應。

「喂啱喇,上次你同露比咪話想學結他嘅,宜家啱喇,啱啱買左枝新野,叫埋佢一齊過隔離試下啦。」呂麻君熱情的說。

「好啊,我去叫佢囉。」

……在聖殿騎士的某個會議中……

「都成半年喇,點解佢地都好似冇咩動靜咁。」在場一名聖殿騎士問。

「自從上次見到班刺客同《聖音騎士》一齊打贏左谷守果班之後,我都冇見過佢地喇。」黎棟國說。

「咁阮桐貴,呢度你就同佢地最熟,你有冇知道啲咩﹖」最高大師陳茂波問在場的阮桐貴。

「各位阿sir,我不斷都有派人去跟蹤佢地或者調查有關嘅情況,我自己都有參與嘅,但係每次唔係失敗而回就係比人發現,仲有發現佢地嘅生活好似越黎越好;另一方面我地嘅唔同機構都不斷有錢唔見左,好明顯係佢地偷曬我地組織嘅錢。以我認識嘅佢地,唔係話佢地做唔到,好彩就做到,佢地又唔係好好彩嘅人……所以我相信佢地有秘密練兵,宜家嘅可以比上一次強左好多。」阮桐貴手拿著平板電腦分析著。

「唔該曬你,其實講樣野比大家聽,你估淨係得佢地有練兵咩﹖」陳茂波一邊說一邊走到會議室的一邊,按下牆壁上的按鈕,牆壁漸漸降下,露出一幅落地玻璃。而玻璃的另一邊正正就是一個超大型的訓練場地。

「我地都一樣有﹗就算佢地勁左10倍100倍都好,都唔夠我地打咖。」陳茂波興奮的介紹。

「嘩……好犀利喎。」

「咁就掂啦。」

陳茂波見大家欣喜若狂,雙手伸出示意大家先坐下:「多得大家嘅合作同幫手,我地一樣都發揮出最好嘅成果。其實都仲有一個計劃喺下個禮拜會向大家發佈,到時我地聖殿騎士會舉行慶功晚會,慶祝之餘亦都為我地聖殿騎士控制香港打一打氣。」

「好啊。」 「好喎。」 「嗯嗯嗯」

「……」

陳茂波最後說:「係喇係喇,知道大家都會好興奮,我已經叫左秘書寫通告send去大家email,詳情就自己去睇啦。冇咩就散會啦,到時見。」
正式為結局蓋開左序幕 但係好似寫得好hea
冇咩特別感覺咁

不過我都補返跟唔跟蹤果個問題 唯有咁講
正式為結局蓋開左序幕 但係好似寫得好hea
冇咩特別感覺咁

不過我都補返跟唔跟蹤果個問題 唯有咁講

啊 最開頭打錯 係第157章
其實係叫JACK線定JET線

因為叫開JET線 但係上網搵英文叫JACK線多

今篇打得好多對話
不過突然間諗好左成個場景嘅劇情點去喇 所以聽日將會休息一天 等我組織好再打
希望好頭好尾 結尾都可以等大家覺得好睇

今篇打得好多對話
不過突然間諗好左成個場景嘅劇情點去喇 所以聽日將會休息一天 等我組織好再打

今篇打得好多對話

有點忙碌 比多一日我
lm

今篇打得好多對話

有點忙碌 比多一日我

加油
樓主加油完埋佢
第159章:

到了晚上,我們所有人都齊集在我家的客廳裡。為接下來的「主線任務」作好萬全之策,能夠取得聖殿騎士當前計劃的情報;甚至找到機會把聖殿騎士高層除掉,從而瓦解腐敗的聖殿騎士。

「1,2,3,4,5,6,7,8,9……好喇,我地宜家齊人喇。呂麻君我地可以開始喇。」我數著數著說。

「好喇……相信大家都知道email件事喇。咁我簡單咁講一講啦,封野就係話下個禮拜聖殿騎士會搞慶功晚會,類似係分享成果咁,同時都會公佈新嘅計劃,呢個對我地黎講係一個好好嘅機會。大家點睇啊﹖」呂麻君問。

「我聽方次郎話係因為佢地未del你地聖殿騎士個email account,所以先會收到……其實有冇可能係伏黎咖﹖可能就係為左引曬我地所有人出現。」家姐立刻舉手懷疑說。

大家都認真的想了想,的而且確我們所遇到的事都埋藏著大大少少的「伏」,不管是從「6是瘋」時代,還是現在,每次墮入陷阱方知太糊塗。

「唔怕,有啊……啊你地果個戴眼鏡果個……」阿純一時間說不出名字。

「係喎,有施若兜……」

「係囉,有佢可以幫手confirm一下係咪真係有件咁嘅事先,甚至可以搵佢喺果陣幫手添。」阿純繼續說。

「嘩,阿純你叻左咁多嘅……」和人驚訝。

「哎,跟得你地多啊嘛,我唔係真係咁弱咖咋。」阿純自信的說。

「都係嘅,其實呢半年黎,我睇到大家都好努力,變強左都唔出奇。」家姐微笑說。

「無錯啊,宜家大家都咁高咁大咖喇,所以今次嘅任務一定唔可以有咩意外發生。」我自信的說。

大家都贊成的點了頭,興奮的互相打氣。

「啱喇,宜家士氣幾好……咁我地首先同施若兜confirm左先,宜家我地大概傾下個安排,細節果啲睇下施若兜可以點樣幫到忙先啦。」呂麻君說。

「係囉,就咁嘅,宜家我地大概知道有幾個目標,分別有新計劃嘅情報、佢地究竟為左咩慶功,如果有機會,甚至可以殺死聖殿騎士嘅高層。」我說。

「咁我地咁多人,會唔會好易比人發現﹖」方次郎一邊吃薯片一邊問。

「食食食,用下腦諗啦,會唔會真係我地咁多條友行入去,然後遞張邀請卡話合個list有我個名咖,咁咩。」游也多激動的說。

「講講講,咁你覺得應該點﹖」我笑著問她。

「呃……都係分組咖啦,一組周圍聽吓人地講咩,一組偷偷地去攞佢地計劃嘅資料咖啦,仲有人可以負責監視……」游也多絞盡腦汁的嘗試安排到時的情況。

「講得幾好啊,果然跟得智將阿隼多,係聰明啲,哈哈哈。」呂麻君揶揄的說。

「你就智將﹗」 「關咩跟得多事﹗」我和游也多同時說。

「咁咁咁……家姐都話大家勁左咖咋,我諗野醒左有乜撚野問題。」游也多連忙解釋。

「哦﹗仲叫菲姐做家姐添,一家親喇啵。」左又近大笑說。

游也多只好掩面,沒話好說了。

「你地唔好玩啦﹗宜家呂麻君搵左施若兜先,等佢覆左我地先再算啦﹗」本來靜默的露比突然大聲說。

大家都被她突如其來的霸氣嚇倒了:「嘩,阿嫂嬲喇。」

呂麻君只好拿出手機,向施若兜telegram發送了一個secret chat:「喂,阿兜,你宜家點啊﹖我有野想問你啊。」

「登登登」呂麻君剛把訊息發送出去後,手機就立刻響起。

收到了施若兜的秒回:「都係咁啦,仲喺入面做緊啲野。我諗我都知你想問咩咖喇,不過我想見一見你地先,因為有啲野要話比你地知。」

「咁去你office﹖」

「唔使,果度好危險,我send個地址比你,果度見會好啲。」

於是就收到了施若兜寄來的地址。

「咩話﹖呢度咪ifc……」我和家姐都叫了出來。
多謝大家繼續支持

有時真係見到大家仲喺度 留個名 講句野 係我繼續打落去嘅動力

我會加油 做得個ending 好好睇睇
第160章:

「ifc係聖殿騎士嘅地方黎,基本上佢地一定認得我地幾個……但係我應該要跟埋去,你地會有邊個去﹖」呂麻君問我們。

「其實我同家姐都唔可以去咖喇,因為好耐之前我地喺果度諗住偷伊甸碎片,但係比人發現左,班聖殿佬仲捉走左家姐。」我舉手說。

「係囉……冇計啦。咁同聖殿騎士冇咩關係嘅好似只係得和人同露比。」家姐摸著下巴說。

「長長……」露比似乎不太願意。

「唔使擔心嘅露比,呢個唔係啲咩要複雜嘅任務,我諗都只係去搵完施若兜,最多可能攞下啲野咁嘅姐,何況你都勁左好多啦,唔會有事嘅。」呂麻君笑說。

「嗯嗯……」我笑著說。

「好啦……咁我地行喇。」露比說。

她心想:訓練左咁耐,一定唔可以落後佢地咁多咖。

「係咁我地行喇。」呂麻君舉起手,向大家說。

當大家準備好後,呂麻君、和人和露比都一起出門了。

……他們的角度……

「我地宜家過黎 邊度等﹖」呂麻君一邊走一邊按著電話。

「80樓有個空置左嘅辦公室 果度等啦。」施若兜回覆。

呂麻君向和人和露比展示著手機。

「咁我地使唔使準備啲咩﹖使唔使扮送外賣咁上去﹖始終果度保安都好嚴密下。」和人問。

「都唔使嘅……聽講之前就係有人就係扮外賣仔,點知比人捉住左……最後係點就唔知喇。」呂麻君說。

「唔通……係長長同家姐……」露比說。

大家想了想,露出一個「又好似係喎。」的樣子。

「雖然見佢地都冇咩事,但係始終用個風險低啲嘅方法入去好啲。」呂麻君說。

「咁有冇個好啲嘅方法入去啊﹖」和人問。

「咁梗係有啦。」呂麻君沒有繼續說下去,說完就繼續向前走。

不一會,三人就來到ifc國際金融中心二期的旁邊,不過他們並沒有從正常的大門或是其他入口進入大廈。而是從外牆的外牆清潔吊車,把大家送到大廈頂層,再從頂層走下去。

「嘩,呢架野靠唔靠得住咖……」露比抖著雙腿說。

「唔怕喎,只要條鋼纜唔斷嘅話就得啦。」呂麻君自信的說。

「係囉……要唔斷先得咖。」和人和應。

「哎……你唔好嚇露比啦,呢架野嘅風險一定低過比車撞……不過呢個一有事就實死咁解咋嘛。」呂麻君解釋。

「咁解釋唔係仲衰咩……」和人和露比同時說。

不過任務要緊大家都仍然要硬著頭皮踏上吊車,一起乘搭到國際金融中心二期的頂層。
常言道「一日不見,如隔三秋。」現在三人的感覺正正如此,不過是「一日不見頂,如隔三秋。」
吊車慢慢的向上升,明明只有四百多米的距離,但在吊車上的三人感覺就像進入了結界般,永遠都走不到盡頭。

不一會,他們終於到了頂層,他們三人抖著雙腿走出吊車。

「唔好望下面啦……越望越驚咖。」和人說。

「你地係咪刺客黎咖,生人唔生膽咁咖﹗」呂麻君其實也抖著說。

「呢度咁高又咁窄,係人都驚啦。」露比說。

「唔好多講喇,合埋眼行去門口走啦。」呂麻君說。

大家倒數三聲後,一起向天台頂層的門走去,好不容易就把門鎖解開,並走了進大廈。
頂層一向人都不多,所以自然設防不深。所以他們幾人很快就來到施若兜所提及的辦公室了。

「哦,你地到喇。有冇比人發現啊﹖」施若兜笑著說。

「梗係冇啦,有嘅一早比人捉左啦。」呂麻君說。

「好喇,唔講咁多廢話喇,相信你地黎都係問晚會個email係咪真嘅,無錯,入面嘅內容係真嘅……而大家都應該仲未發現send左比你地。我其實準備左啲野,你地過一過黎啦。」施若兜向他們說,並叫他們走到辦公室的窗邊。

「……」

「……」
掛住睇雞寶播火影睇到唔記得打文

宜家終於出返 但係其實諗緊交唔交代準備左咩好 最後都冇講到 廢事好似講兩次咁
多謝大家繼續支持

有時真係見到大家仲喺度 留個名 講句野 係我繼續打落去嘅動力

我會加油 做得個ending 好好睇睇

Insieme per la vittoria!
努力啊
出篇少字少少 做過渡先

等雞寶台播完火影就會正常返

始終都係冇講到個計劃咁 一黎真係可以耐多一排 二黎唔使打多次
(雖然真係講唔出有啲咩驚喜比到大家
第161章:

經過為期大概半年的修練後,刺客兄弟會和《聖音騎士》各人都把自己的實力提升了,為剷除腐敗的聖殿騎士作好能力上、身體上的準備。
《聖音騎士》突如其來收到的誤發電郵,正是這次行動的契機,聖殿騎士將會為訓練成果和未來規劃舉行祝捷晚會。
呂麻君、和人和露比一同前往秘密地點與施若兜見面,一來確認郵件的真確性,二來如果事件屬實,則為行動作好事前的準備。

「我地返黎喇﹗」到了晚上,呂麻君、和人和露比終於回來了。

「咁耐咖,宜家先返黎咖,都唔知留餸定唔留餸比你地好。」家姐撐著腰,像一個媽媽般說著。

「呃……」呂麻君看來被家姐吸引得說不出話來。

「家姐我地食左咖喇。」露比笑說。

「所以我咪冇留到囉。」家姐攤開手說。

「啊……好想食定姐煮嘅飯啊。我地去m記食麥樂雞咋。」露比說。

「麥樂雞都好好食啊,唔係咩﹖」呂麻君無奈的說。

大家都笑了,不過按下來,大家笑的時間似乎所剩無幾了,必需開始認真起來了。

「咁你地係咪已經搞掂曬喇﹖」我問。

「係啊,我地搵施若兜確認左件事係真嘅,同埋我地已經喺ifc同會展周圍收好左啲支援用嘅用品喇。」和人說。

「咁其實實際行動係點咖﹖咩都唔講我地打天材波咩。」左又近無奈的說。

「喂喂喂,使唔使咁心急啊,宜家咪講囉,仲影左好多相比大家睇個位喺邊。」呂麻君說。

說罷,他就拿出手機,揚手示意大家走近,並開始指示支援物資分佈位置,及與大家商量行動計劃。

「就係咁先喇。」大家終於把計劃大概討論好了。

「係囉,宜家距離實際行動仲有成個禮拜,大家準備下又訓練下又好玩下又好點都好啦……呃……大家加油﹗」雖然我仍然說不出什麼澎湃熱情的鼓勵說話,說以大家加油振奮一下大家的士氣吧﹗

「大家加油……哈哈哈,呢個打氣說話黎咖,好弱雞啊﹗」游也多恥笑說。

「咁我真係唔識講啊嘛﹗」我激動的說。

「……」

「佢地又嘈交喇……」大家無奈的說。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞