[刺客教條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……(2)

600 回覆
23 Like 6 Dislike
樓主未死
樓主未死

可能有女 所以出文
爛尾了
唔會爛尾

未有時間出文姐

絕對未死 亦都冇女
唔會爛尾

未有時間出文姐

絕對未死 亦都冇女

溝緊女?
唔會爛尾

未有時間出文姐

絕對未死 亦都冇女

溝緊女?

都冇 人都冇識多個
唔會爛尾

未有時間出文姐

絕對未死 亦都冇女

溝緊女?

都冇 人都冇識多個

文呢?
應承你地後日之前有
第168章:

在其他人為今天晚上作好準備之際,我、露比和游也多一起去買晚裝。

「有冇諗過,如果我地入到去,佢地仲認得我地咁點算﹖」露比問。

「呃……係喎。可能要化妝呱。」我說。

「化乜撚野妝啊,化完認得你果啲叫化妝,唔認得你果啲叫僑妝囉好嘛﹖」游也多說。

「你幾時改左名叫黃子華﹖咁你係咪諗到點做啊﹖」我說。

「我有枝笛嘅,又可以令佢地有幻覺咖嘛,懵撚。」游也多自信的說。

「多多姐好威啊,今次長長你就唔夠叻喇。」露比笑著說。

「哼你個露比,手指拗出唔拗入。」我說。

我們就來到一個大家都會來買晚裝的商場,準備好購買今天晚上的「任務服裝」。

「我地自己行啦,快快脆揀啦,半個鐘之後喺度等啦。」我像一個導遊一樣說。

穿著正式服裝都已經是咸豐年前的事了,別說是正式服裝,就連休閒輕便裝都很久沒有穿過。我這身所謂的刺客服裝都已經有一段時間沒有換過了。

隨隨便便的逛了一個圈,於是便隨意的買了一條九分西褲,一件白色裇衫,黑色領帶,一件貼身的西裝褸,還有一雙黑色尖頭皮鞋。一套基本的西裝就這樣買好了,我亦盡量選擇較輕身的物料,以免今天晚上會阻礙行動。

「長長﹗乜你咁耐咖,我同多多姐一早搞掂喇。」起初還以為我會最快買好套裝,竟然我是最慢的一個。

「咁要揀咖嘛,唔通揀啲重得得,今晚點郁都郁得唔方便。」我解釋。

「都係嘅……所以我揀左呢條白色裙,唔會太長之餘亦都好靚。」露比打開購物貨,向我和游也多展示她的戰利品。

「咁你呢﹖阿多姐……我真係諗唔到你會買咩款。」我說。

「嗱。」游也多打開她的購物袋,內面是一件黑色裇衫和一條西褲。

「吓……你諗住咁著啊﹖」我問。

「有咩問題啊﹖」

「我都覺得冇問題喎,我覺得多多姐咁著好型啵。」露比說。

「哎是但啦,橫掂啲人都唔會認得我地,你鐘意啦。」我說。

於是我們三人一同回家去。

「好喇,差唔多喇,快啲著好衫,戴好啲架餐,我地一個鐘後要出發喇﹗」到了晚上,呂麻君向大家說。

「咁我地點去啊﹖」阿洙問。

「你係咪傻咖……唔通搭曬巴士、地鐵等係人都知我地去邊咩。」阿神說。

「……咁……係咪有人揸車啊﹖」阿暗問。

「……係嘅,我地分兩架車去啦。」我說。
有文
有文

有就一定會出 係慢啲姐
第168章:

在其他人為今天晚上作好準備之際,我、露比和游也多一起去買晚裝。

「有冇諗過,如果我地入到去,佢地仲認得我地咁點算﹖」露比問。

「呃……係喎。可能要化妝呱。」我說。

「化乜撚野妝啊,化完認得你果啲叫化妝,唔認得你果啲叫僑妝囉好嘛﹖」游也多說。

「你幾時改左名叫黃子華﹖咁你係咪諗到點做啊﹖」我說。

「我有枝笛嘅,又可以令佢地有幻覺咖嘛,懵撚。」游也多自信的說。

「多多姐好威啊,今次長長你就唔夠叻喇。」露比笑著說。

「哼你個露比,手指拗出唔拗入。」我說。

我們就來到一個大家都會來買晚裝的商場,準備好購買今天晚上的「任務服裝」。

「我地自己行啦,快快脆揀啦,半個鐘之後喺度等啦。」我像一個導遊一樣說。

穿著正式服裝都已經是咸豐年前的事了,別說是正式服裝,就連休閒輕便裝都很久沒有穿過。我這身所謂的刺客服裝都已經有一段時間沒有換過了。

隨隨便便的逛了一個圈,於是便隨意的買了一條九分西褲,一件白色裇衫,黑色領帶,一件貼身的西裝褸,還有一雙黑色尖頭皮鞋。一套基本的西裝就這樣買好了,我亦盡量選擇較輕身的物料,以免今天晚上會阻礙行動。

「長長﹗乜你咁耐咖,我同多多姐一早搞掂喇。」起初還以為我會最快買好套裝,竟然我是最慢的一個。

「咁要揀咖嘛,唔通揀啲重得得,今晚點郁都郁得唔方便。」我解釋。

「都係嘅……所以我揀左呢條白色裙,唔會太長之餘亦都好靚。」露比打開購物貨,向我和游也多展示她的戰利品。

「咁你呢﹖阿多姐……我真係諗唔到你會買咩款。」我說。

「嗱。」游也多打開她的購物袋,內面是一件黑色裇衫和一條西褲。

「吓……你諗住咁著啊﹖」我問。

「有咩問題啊﹖」

「我都覺得冇問題喎,我覺得多多姐咁著好型啵。」露比說。

「哎是但啦,橫掂啲人都唔會認得我地,你鐘意啦。」我說。

於是我們三人一同回家去。

「好喇,差唔多喇,快啲著好衫,戴好啲架餐,我地一個鐘後要出發喇﹗」到了晚上,呂麻君向大家說。

「咁我地點去啊﹖」阿洙問。

「你係咪傻咖……唔通搭曬巴士、地鐵等係人都知我地去邊咩。」阿神說。

「……咁……係咪有人揸車啊﹖」阿暗問。

「……係嘅,我地分兩架車去啦。」我說。

Yo
第169章:

「喂行喇行喇,你地得未啊﹖」我著急的問。

「細路豬啊,你冷靜啲先啦……等埋露比化妝先啦,仲有時間。」家姐說。

雖然只是行動的一部份,但係作為女生,難得可以參加晚會,當然要花些心機去裝扮一下。
幸好時間尚早,距離晚會開始仍然有兩個小時。

等了大半個小時,露比終於弄好了。
眼前的露比跟平時十分不一樣,白裙放在她身上,雖然失去了平時可愛的感覺,卻增添了一種成熟的氣質。

「得喇得喇,大家係咪都行得喇。」露比收好化妝用品,走出來說。

「……呃……係啊,差你一個咋。」

「露比,估唔到你都識化妝……」

「露比好靚喎,同細路豬好襯啊。」似乎大家都很喜歡露比的打扮。

「呃……係啊……係啊。」露比也尷尬的摸著頭笑說。

「好喇,我諗佢地都搞掂咖喇,行喇我地。」我說。

「叮……叮……」我按對面的門鈴一下。

「係,我地都行得咖喇﹗」呂麻君幾人應門走出來。

「呃……呢個邊個黎咖﹖」眼前又有另一個人吸引了大家的目光。

「啊……啊……游也多﹖」

「嘩……你係多多姐﹖」

眼前的游也多沒有穿上今天一齊買的黑色套裝,而穿上了一條連身的黑色開衩長裙,加上難得發了妝的她……都算是一個漂亮的女生。不過這身裝扮的確讓大家眼前一亮。

「你地係咪盲咖﹖﹗呢度得我一個紅色頭髮咖咋嘛﹗」游也多發怒的握著拳頭說。

「唔係啊,我突然間醒起,原來你都係女仔黎咖喎。」我笑說。

游也多沒有露出憤怒的樣子,大概是免得會影響妝容,但說:「你咁講係咩意思啊﹗」

「啊﹗」她只是用那高踭鞋的鞋踭用力的往我左腳一踩,差點把我隻皮鞋踩穿。

「游也多,女仔之家就斯文啲啦,宜家仲要著埋裙添。」方次郎一樣語重心長的說。

「得啦得啦……」

大家就開始起行,慢慢走下去,不過仍然要保留一些危機意識,慎防有敵方突然來襲。

「多多姐啊,今日你唔係買左條褲咖咩﹖點解你著左裙嘅﹖係咪為左同我著一黑一白可以襯返長長呢﹖」露比問。

「吓﹖關……關咩事姐,我買左條裙冇比你地睇咋嘛,好似著裙好睇啲嘛。」游也多連忙解釋。

我們走到街上,四處張望合適的車。

「咦,又話揸車嘅﹖宜家我地要截的士咩﹖」阿神問。

「你地新黎唔知喇,我地刺客同聖殿騎士都一樣,最需要群眾嘅力量,所以當然,我地架車都係靠群眾。」阿純說。

「咁……即係偷車啊﹖」阿暗說。

「吓﹗犯法咖喎……不如照搭的士啦。」阿洙提出。

「唉……我真係好擔心佢地陣間會唔會即刻打人打死。」大家都覺得十分無奈。

「唔知咖,到時你睇實佢地啦阿隼。」呂麻君搭著的的膊頭說。

說罷,阿純隨即解鎖了街上兩架無人看管的七人車。

「真係要上人地架車啊﹖」

「上車你地就上啦﹗咁多野講﹗」游也多忍不住大聲喝道。

他們三人立刻靜下了,看見游也多發怒,他們只好乖乖上車。

「嘭」車門關上了。意味著行動正式開始,亦沒有退路可言,只希望接下來可以順利渡過。
樓主消失了?
樓主消失了?

似係
第170章:

「你地呢期就威啦,好似研發到新技術喎。」

「哎,邊係啊,冇……地鐵果邊就慘啲,比班細路玩到氹氹轉。」

我們照原定計劃,我、露比、游也多、阿神、阿暗和阿洙已經到達了會展晚會會場的正門。
不過進入會場前,首先要經過x光機和保安檢查,規格十足機場海關一樣,差在沒有e道而且。

「我同露比就話可能啲人會唔認得姐,你肯定啲人認你唔到﹖」我問游也多。

「我話唔會就唔會啦﹗真係認到嘅話,我咩都得。」游也多說。

「嗱﹗你話咖﹗咁我地去排隊啦。」我說。

說罷,我們就到會場門前排隊。等候入場的人很多,有的是達官貴人,有的身穿聖殿騎士的制服,但是暫時都沒有人認得出我們三人。

「list上面冇你地兩個個名喎。」負責檢查的保安手拿著ipad,正為他面前的人核對身份。

「冇理由咖喎,我同陳茂波都幾熟咖,間唔中都飲下茶添咖。」其中一人說。

「咪住啊,我老豆就係陳茂波啊,你唔比我入去,我就叫佢炒左你咖﹗」另一人說。

「哼,我終於喺個list度搵到你地喇,不過唔係賓客list,係blacklist啊﹗人黎帶走佢地兩個。」保安示意其他把守的保安把他們帶走。

「好講唔講講係陳茂波個仔,個實q一聽就知係咖啦。」阿神說。

「哎……好彩唔係你地三個行先咋,如果唔係比人帶走嘅係你地啊﹗」我向他們阿神他們三人說。

「係啊,所以你地出好就一句聲都唔好出,知嘛。」露比叉著腰說。

他們三人點點頭表示明白,而很快就輪到我們經過檢查。

「請問咩名。」游也多已經站到ipad保安面前。

「游也多。」她把右手放在背後,輕輕「撻」一聲彈了一下指。

保安一直看著ipad,一直找一直找,心裡就越是著急,認為最終只會換來一句「blacklist就有你份」類似的說話……

「哦,有喇……麻煩過一過果邊啊。」幸好都過了,他示意游也多前往x光機處。

游也多回眸一笑,似乎這場打賭的勝利者是她。我只好攤開雙手,不得不服氣。
經過她施下的幻術後,我們全部人都順利經過ipad保安。接下來就要經過x光機了,這時候才想起我們算漏了一件事……我們怎樣可以通過x光機而不用把手上的袖劍脫下。
可是下一個就是我了,游也多自信滿滿的伸出手叫我走過去。我只好硬著頭皮走過。X光機竟然沒有發出任何聲響,而我亦沒有放下袖劍。

待我們全部通過了後,我問游也多:「喂喂,架機應該sense到我把野咖喎,點解冇事嘅﹖」

「其實佢有響到,我落曬幻術落呢度成個範圍,包括你地,所以根本冇人會聽到佢響。」她解釋。

「估唔到你修練完之後勁左咁多……」我感歎。

「梗係啦,咁唔係點叫修練。」游也多自信的拍了我膊頭一下。

「多多姐……唔好咁粗魯啊。」露比輕聲的說。

「哦哦哦……」

「咁你點令全世界都唔認得我地﹖咁多人你控制得曬咩﹖」我問。

「我的確冇咁多伊甸力量控制曬所有人,其實好簡單……只要將我地個名,個外貌filter左咁,就算係我地咁樣樣,叫返呢個名,喺人地角度都係第二個人第二個名黎。」她解釋。

「唔理喇,我地入左黎又認唔到我地就得喇,阿神阿暗阿洙,你地三個周圍行下就得咖喇……盡量唔好講咁多野,要講都扮喉嚨痛,指手畫腳算……自己執生啦下。」我指揮著。

「我地三個周圍八下有冇啲咩有用嘅情報,等到個晚會正式開始嘅時候,再返返黎呢度集合啦。」我說。

游也多和露比點點頭,然後大家就散開了。
樓主消失了?

似係

邊個話我消失了
樓主消失了?

似係

邊個話我消失了

冇人推就冇文
樓主消失了?

似係

邊個話我消失了

冇人推就冇文

咁啱得閒打 你地又咁啱推姐
樓主消失了?

似係

邊個話我消失了

冇人推就冇文

咁啱得閒打 你地又咁啱推姐

大家聖誕快樂 希望大家可以好快睇到我寫完個故事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞