[刺客教條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……(2)

600 回覆
23 Like 6 Dislike
第127章:

「丁sir你冇野啊嘛﹖」丁sir開始有點知覺了。

「我地揸左車黎,我同游也多講話大家搞掂果陣就返去等。」我補充。

「我冇事,係仲有少少暈暈地。你扶我返去你地架車度啦,我要慢慢行。」他說。

就這樣,我就扶著丁sir,一步一步的從結界終端機附近走到原先我駕來的車子旁邊。可是卻看不見一早相約好的游也多。「咦,唔見游也多嘅﹖」

「會唔會有咩事咖﹖」丁sir擔心的說。

「我去搵一搵佢,冇事嘅話都可以幫手打下。丁sir你拎住把槍,有咩事都可以旁下身。」我說。

「好啦。」

於是我開了鷹眼,一邊在樹頂飛躍,一邊在尋找游也多的下落。
就在不遠的地方,看見地上在一個藍色的人影,那個應該正是游也多。
我安全著地後,走近藍色人影時,就把我嚇了一下。
游也多就被一棵樹的樹幹壓住了身體。

「游也多﹖﹗游也多﹖﹗」我走近游也多叫她。

「我仲未死,只係比棵樹壓親姐……」她神態自若的說。

「但係你對腳……」

「廢左喇,宜家我又要差多個人情比你喇……」

「吓﹖」

「斬撚左你對腳送比我。」游也多突然說出這些奇怪的話。

「吓﹖﹗斬左佢﹖﹗」

「喂,你唔係信啊嘛﹖哈哈哈,你睇下壓落黎個位先啦,我只係啱啱卡住左個位,冇話邊度癱左啊,懵佬﹗」游也多終於說。

「嚇死咩,以為真係要斬對腳比你……」

「話你戇鳩都廢事喇,要你一塊腳甲都唔想啦。」她說。

我運用了我九牛二虎之力,加上游也多也合力推開樹幹,好不容易把樹幹抬走了。

「咁丁sir呢﹖」她繼續問。

「我帶左佢去架車度,你仲行唔行到﹖」我說。

「梗係行到啦,跳都得啊……哎啊……」話未說完,游也多原來也扭傷了。

「唔知邊個頭先話唔好死頂呢,我扶你過去喇。今次你真係差多我一個人情喇。」我笑著說。

「車……懶巴閉。」她不屑的說。

「我地要盡快喇,見你咁樣都知你比佢走甩左……佢可能已經通知左上頭,我地要快過佢地一步整好個機。」我說。

「係就係比佢走甩左,我差少少打到佢仆街咖喇﹗不過呢條臭閪……我諗住用枝笛麻撚痺佢,點知佢攞左把勁大嘅扇打走左我。睇黎呢個人都唔少野,仲要counter到我。」游也多氣憤的說。

「原來果個女人黎咖……見佢地個個一樣咁,我以為四個都係男人。」我說。「估唔到你已經有咁勁嘅技,都會有人counter到……」我繼續。

「你宜家係讚我定串鳩我啊﹗」游也多向我胸口拍打了一下說。「行啦,咁撚多野講。」

一路上,我們都沒有說話,只是朝著車子的方向走過去。

「阿女,你冇野啊嘛﹖」終於看到丁sir和車子了,他不安的手持著那把槍說。

「我冇咩啊,只係扭親下……」游也多說。

「丁sir你係咪識揸車咖﹖我地宜家嘅處境有啲危險,要快啲返去佢地果度。」我問。

「我識啊,係咪即係仲係觀塘果度啊,阿女﹖」丁sir問。

「係啊……」游也多答。

「係喎,但係丁sir頭先暈左喎,宜家有冇好返啲先﹖」我問。

「我頭先坐左喺度一陣好好多喇,應該冇問題嘅。」丁sir回答。

「咩話﹖﹗你竟然令丁sir暈左﹖﹗」游也多怒視著我。

「唔好怪阿隼啦,意外嘅野大家都估唔到。」丁sir說。

「好啦,咁你揸﹗我地兩個都叫受左傷,你唔係咁啊﹖你係咪男……」游也多指著我說。

我在她說那個威脅性說話前說:「得得得,我揸……唔使係唔係都講果句嘅。」

「咁唔該你喇阿隼。」丁sir說。

「你學下丁sir咁有禮貌啦,女仔之家咁鬼粗魯。」我說。

「關你撚事咩﹗」

「好喇,你地唔好嘈喇,快啲開車走啦﹗」丁sir說。

我憑著記憶,沿著我們走過的路回去。
在遠處看到了剛才被游也多麻痺了的警方路障,證明我走對了路。

警員也在我們面前示意我們停下來。

「麻煩先生熄匙,拉手……係你﹖﹗」警員發現了又是我們,立刻按著後面配槍戒備。

這時候,我和丁sir都接過游也多的耳塞,已經明白接下來會發生什麼事。
於是我們沒有理會,飛快的駛過了。
下篇終於完埋

原來中篇果陣想交代游也多同主角佢地分頭行事果陣 喺返架車等
點知我唔記得左打

仲有……揸大扇嘅女人必須死
第128章:

「到喇,丁sir。」車子回到觀塘的工廠大廈。

「睇黎都未有啲咩車喺度,我諗聖殿班人應該未咁快黎到。」我說。

我們快快下車,丁sir扶著游也多和我一同走進大廈內的升降機。

「丁sir﹖﹗好耐冇見喇,你出返黎喇﹖」原來一直坐在大堂看著馬經保安都對他們幾人非常熟悉。

「係啊,係佢地救返我咖。」丁sir說。

「係喇,你有冇見過阿貴、次郎佢地﹖」游也多問。

「佢地吓嘛,一早返曬啦,你地快啲上去啦。」保安說。

於是我們道過謝後,就立刻進入升降機,回到《聖音騎士》他們的音樂酒吧。

「你地返黎喇……咦﹖呢位叔叔係……」露比在酒吧內迎接我們。

「係丁sir﹖﹗」《聖音騎士》的各位都表示十分驚訝。

「大家好耐冇見喇。」丁sir向大家打了個招呼。並扶著游也多走到旁邊一張梳化,跟他們寒噓一番。

「游也多你整親腳啊﹖」方次郎問。

「係啊,唔通整親手會行到咁樣咩﹖」游也多諷刺說。

「你整親就唔好咁多野講啦,等方次郎幫你快啲搞掂佢好過啦。」左又近在旁邊說。

「細佬豬,邊個黎咖﹖」家姐走過來問我。

「西貢入面失蹤左果個丁利華,我同阿純佢地之前行山走失左,唔小心入左結界見到嘅……所以我同游也多返返去果個結界,攞完天線順便救埋佢。」我跟刺客那邊的大家說。

「哦……長長咁你有冇同果個女人做過啲咩﹖……」露比拍著我的身體問。

「你話呢傻豬﹖點會做啲咩﹖我一打三果陣啊,佢就比人打到比樹砸到。」我故意大聲的讓游也多聽到。

「叫左你唔好死頂,你仲差啲害左丁sir啊﹗我都係咁啱比人counter咋嘛……」游也多也大聲回應。

「哎啊,你地兩個唔好嘈啦。」丁sir無奈的說。

「佢地一見面就已經係咁鬧交,我地都睇到慣左。」遠桐貴說。

「係喇,點解你地會一打三﹖又咩比人counter﹖」和人問。

到了這時候我才想起這件緊急的事。

「唔記得同大家講,我地去攞天線果陣,咁啱比提早左去檢查結界終端機嘅聖殿騎士發現左。四個我地殺左三個……」我說。

「最後果個……唔會係走左去報串咁開心下哇﹖﹗」左又近說。

「就係……所以我地要快啲,整好個終端機,然後再一齊諗辦法。」我說。

「屌……我地真係比你班刺客累死喇﹗」左又近氣憤的拍著桌子說。

「咪撚咁樣啦,我阻唔到佢我都有責任。」游也多說。

「係啦,大家唔好理咁多,呢張係終端機嘅設計圖,方次郎你去同佢地去搵啲我地倉有嘅零件。我地再諗下黎緊點好。」遠桐貴摸著下巴說。

於大家都趕緊進度,盡快在聖殿騎士抵達前,把終端機造好,並相討好對策。
今日勁晏起身

所以宜家先出文

好喇 下幾篇又係時候要開打喇 又要寫一段時間了
第129章:

「唉,搞左咁耐終於搞掂喇。」經過大家在這一兩小時的努力,結界終端機終於造了出來。

「係囉……我地整好,班聖殿騎士都仲未黎,會唔會唔黎咖﹖」查理攤開手問。

「我地點都要提高警覺啦,話曬都係比人見到聖殿騎士同刺客一齊,會報比上級聽都係好正常嘅事。」方次郎說。

「我地諗好咖喇,如果佢地黎到我地就一於試下個終端機用唔用到落佢地度。如果用到就可以鎖住佢,用唔到就可以用我地果部。宜家等我教你地點解先。」遠桐貴說罷,就跟和人阿純他們開了一個「如何正確使用結界終端機」的小講座。

「唉……冇計啦,唯有宜家推前我地嘅革命計劃啦。」左又近在一邊無奈的說。

「咁希望我地喺呢場戰事之後仲會係友好關係啦。」和人笑著說。

這時候,外面大廈的升降機響起嘈吵的運作聲。

「咩話﹖﹗咁快殺到黎﹖」查理慌張的說。

「快啲開個結界先,暫時可以避下。」我說。

手拿著結界終端機的和人立刻啟動結界終端機,可是卻沒有任何事情發生。

「吓﹖唔係唔得吓哇﹖我較啱曬咖喇喎。」和人拿著終端機說。

「比我睇下,會唔會係真係較錯左﹖」遠桐貴這時候走來幫忙。

「啊,係咪要講發動鑰匙,即係謂咒語咁,係用黎識別係咪你本人。」方次郎在旁邊說。

「好啦,我講咖啦。」和人雙手拿著終端機,並放在胸前大叫:「小型結界產生器,無邊炎陣 ﹗」

說完那一刻,和人按照著遠桐貴較早前所教的姿勢,雙手連同終端機往地上一推,一把紫色的光就從和人的附近散發開去。

「嘩,真係行極都未到咖喎﹗」露比好奇的說。

我們嘗試走到音樂酒吧的門前,可是一直只是原地走,並沒有接近酒吧的大門,大家都向四方八面確認結界是否生效,大家都伸出一隻姆指,表示著結界已經順利產生了。

與止同時,大廈的升降機門停止運動,並打開了升降機門。
不過從酒吧內聽到外面的聲音,不如大家想像般有一隊隊人馬走過來「平亂」,而是只有幾個人,甚至只有二個人的腳步聲。

「會唔會係其他人去隔離咋﹖」查理細聲問。

「宜家幾點啊﹖隔離係咩木工workshop,斷估唔會有人呱﹖……」左又近都不能肯定。

「其實查理你講野唔使咁細聲,出面聽唔到咖。」阿純笑著說。

「咁哩埋就潛意識覺得要細聲講野啊嘛。」查理摸著頭說。

「黎喇。」酒吧的門也打開了,走進來的原來是呂麻君和施若兜。

大家都稍為鬆了一口氣:「車,原來自己人黎嘅。」
呢幾日我呢度開始凍 今日一起身勁頭痛
所以咁遲先出到文 大家耐心等下一篇 因為我宜家要訓一陣喇
臨sem尾又多功課
大家呢幾日比少少時間我 我份assignment埋埋尾就可以即刻出文

要寫劇本 真係分唔到身 不過劇情係寫緊第二季劇情(有幸的話)

我會盡快咖喇
大家呢幾日比少少時間我 我份assignment埋埋尾就可以即刻出文

要寫劇本 真係分唔到身 不過劇情係寫緊第二季劇情(有幸的話)

我會盡快咖喇

唔洗急
都係幾個睇姐

我會盡快咖喇

唔洗急
都係幾個睇姐

默默的擦掉眼淚 點了一下頭繼 續趕assignment
其實個原因係咩呢? 太普通?唔好睇?
定係冇甜?

我會盡快咖喇

唔洗急
都係幾個睇姐

定係冇甜?

唔清淅

我會盡快咖喇

唔洗急
都係幾個睇姐

定係冇甜?

唔清淅

即係點樣? 我諗係咪好多野交代唔到 或者亂得滯

我會盡快咖喇

唔洗急
都係幾個睇姐

定係冇甜?

唔清淅

其實好散
人物太多掛

我會盡快咖喇

唔洗急
都係幾個睇姐

定係冇甜?

唔清淅

其實好散
人物太多掛

其實真係只係覺得大戰前後係最差果part 自己覺得宜家都還好
同埋人物方面呢種規模嘅故事一定會多 可能新手本身唔適合寫呢類
今日交埋份野就聽日就可以出文
雖然唔知仲有幾多人睇緊

希望大家都仲會想繼續睇埋落去
交曬啲assignment 就真係出文出返密啲
其實呀健果度即係點
佢死左?
其實呀健果度即係點
佢死左?

佢唔見左之前 喺新總部大戰果陣 以TP3嘅姿態出現返 果個亦都係本人
最後就比聰明豆個爆炸炸死左 我講得唔好 sorry
第129章:

在跟游也多抵達並進入了西貢的結界後,我們在一間小木屋中找到了仍然被困在結界內的丁sir。我們三人一同離開結界,正當游也多要把結界終端機的搖控天線取出來時,幾名聖殿騎士因提早檢查結界而突然來到。其中一名聖殿騎士成員迅速離開,打算向上級報告,游也多緊隨其後;而我和丁sir則與其餘的成員展開了一場戰鬥,丁sir和游也多分別在戰鬥中和追逐戰中都受了傷,於是由我來駕駛私傢車返回音樂酒吧。與大家會合後,大家也合力把結界終端機造好。這時候,外面傳來兩人的腳步聲,原來正是呂麻君和施若兜。

「黎喇。」酒吧的門也打開了,走進來的原來是呂麻君和施若兜。

大家都稍為鬆了一口氣:「車,原來自己人黎嘅。」

「咦﹖有冇人喺度啊﹖」呂麻君望著周圍問。

和人隨即就把結界收起,呂麻君和施若兜就站在我們面前。

「原來你地哩埋左喺結界入面啊,你地係咪整好左結界終端機喇﹖阿游也多你冇咩事啊嘛﹖」施若兜問。

「係啊,我地整好左喇。」查理說。

「不過我地去搵野去整個機果陣比人發現左,宜家應該去左搵佢地阿頭,就會成班人走過黎呢度。」游也多說。

「咪住……」遠桐貴伸出手說。「點解你地知要黎嘅﹖邊個同你地講咖﹖」

大家這時候互相對望,大家都露出一個不知情的樣子。

「唔係我地啦一定,今日先啱啱識你地。」阿純攤開手說。

「都唔知我啊,我、丁sir都受左傷都冇通知過任何人。」游也多說。

「我地都冇啊……」左又近和方次郎同時說。

這時候,大家一同望向呂麻君和施若兜,其退後了好幾步。

「哈哈哈,唔比我地自己識上黎嘅咩。唔好咁敏感啦。」呂麻君笑說。

「其實宜家呂麻君應該訓緊覺,就當你地真係咁啱黎到……你地兩個唔在場,又冇人通知過你地嘅情況下點知道游也多受左傷﹖」遠桐貴說。

「露比、家姐,各位……準備又要打喇,我有不祥嘅預感。」我向大家細聲說。

呂麻君掩著面笑說:「哈哈哈,我都估到我地呃唔到你地咖喇……不過就算比你地識穿左都冇所謂啦,橫掂你地都走唔得遠喇。」

這時候,呂麻君和施若兜開始蓋開他們的真正身份,外型慢慢的變成令一個人。
那個正是剛才迅速離開而且將游也多的那個女人,旁邊的是一個不知名的男聖殿騎士。

「同我入曬黎﹗」經過那個女人一聲令下,從外面的後樓梯走出一個個聖殿騎士的成員,而且把我們重重包圍。

「屌﹗又係你呢個賤女人﹗……啊……」游也多激動得從椅子中站起來,一不小心的弄到了傷口。

「咩話﹖﹗係啲TP3﹖﹗」查理大驚。
隔左咁多日終於出返文喇
所以用返少少字講返之前發生咩事

好喇 寫完劇本就係寫自己篇野嘅時候喇
長期中伏
最近玩緊ezio collection
代入感超絕UP
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞