[刺客教條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……(2)

600 回覆
23 Like 6 Dislike
有啊 一直都喺度
晨早一推
陳乜波好似就係當年個黑影咁 又1次訓練男主
第93章:

我、露比、和人和查理糊糊塗塗的墜進敵方的陷阱後,進入了聖殿騎士所製造的結界內,幾經辛苦終於逃離結界,卻又一如以往的被聖殿騎士的人阻擋著。
這次走出來的是港鐵主席馬時亨,雖然他不算是一個強大的敵人,可是每次的行動劇情,一定波折重重。這時候,陳茂波突然出現,並用伊甸蘋果把和人控制著。

和人依然手拿著開啟了的光劍,一步一步向我靠近。陳茂波也把我控制著,雖然有精神免疫力,但我沒有肉體免疫力,所以無論我想如果掙扎,身體一點反應都沒有。

現在的我,根本無路可逃,難道是因為我沒有加滿幸運值,此時此刻完了嗎﹖

突然,從天而降一個黑影把陳茂波撞開,他頓時失去了平衡,一不小心把手上的伊甸蘋果掉了在地上。

「阿純﹗」由於伊甸蘋果已經掉在地上,我和和人都立刻被「鬆綁」。

「攞走個蘋果啦﹗仲睇﹗」阿純立刻我向說。並把陳茂波牽制著,另一方面,和人也跟馬時亨對峙著。

我二話不說,把蘋果拾起,然後向外面拔足離去。

「係咪冇諗過我會入黎做臥底呢﹖﹗」阿純向陳茂波說。

「係啊,真係冇諗過,因為諗都唔使諗就已經知﹗」陳茂波拔出小刀向阿純方向刺過去。

「哈哈哈,你同你個兄弟真係豬兜黎嘅,如果佢用個蘋果黎控制我地,我地今日就會死。不過宜家睇黎要死嘅唔係我地﹗」馬時亨說。

這時候,和人把光劍一擲,光劍就如迴轉刀的旋轉。馬時亨立刻避開,可是右腿則被光劍碰到,被光劍割去。

「咦﹖馬時亨失去戰鬥能力﹗我地仲使用蘋果都贏到你啵。」和人用光劍指著陳茂波。

「哈哈哈﹗好囉,好囉……你地要殺就殺囉。何況……」陳茂波還未說完,就被和人一刀砍殺了。

當和人把陳茂波殺了後,他和阿純就知道陳茂波本來想說什麼,因為陳茂波身上流出來的是機油。

「仆你個街﹗又係複製人﹗次次都係咁樣。」阿純激動的說。

「喂,起碼呢條友流嘅係血。」和人指著馬時亨說。

「無錯﹗我係真人﹗不過可以引到阿純你出黎,咩都抵啦﹗」馬時亨說。

「你宜家又唔係一換一,何況蘋果宜家落入我地手中,你地已經輸左喇﹗」阿純說。

「哈哈哈哈哈﹗」突然間,在馬時亨的身體內發出咇咇咇的聲音。

和人和阿純都心知不炒,立刻推開火車車廠的大門,立刻逃走。
果然不出他們所料,火車車廠發生猛列爆炸。
幸好他們兩人能夠及早離開,避免一死。

「痴撚線咖條友,我地返總部先啦。」和人說。

「好啦。」
救命啊 呢篇又寫到好差咁
究竟點樣可以營造到種緊張感
好難寫……
救命啊 呢篇又寫到好差咁
究竟點樣可以營造到種緊張感
好難寫……

跳得好快
咁快拎返個蘋果
第94章:

我沒有從後門進入刺客兄弟會總部,反而從被敵方圍攻的正門走過去,好讓我嘗試一下伊甸蘋果的威力。

「細佬豬﹗你去左邊啊﹖﹗我地就黎支持唔住喇。」從耳機中聽到家姐著急的說。

「家姐,唔使驚,我宜家喺門口喇﹗」由於一班TP2引起了一陣騷動,所以信和中心附近的人已經通通離去了。

面對著這一班敵軍,我拿出手中的伊甸蘋果,準備向那班人使用。
突然一想……那一班是複製人,嚴格來說,根本不是人類,身體內流動著的甚至是機油。亦即是說,這個蘋果是毫無用武之地。

我無助地站在信和門前,看著複製人對總部的進攻。

這時候,後面傳來一些聲音:「好,我地宜家去了解下情況。」

好機會,從後面而來的幾個警員,如無意外應該是人類,所以我可以控制他們替我把複製人消除。

「先生,麻煩離開呢度,好危險咖﹗」其中一名警員向我叫道。

「好啦﹗黎啦﹗」上一次對伊甸蘋果最近的距離,可以回想起最初的任務,就是在家姐被「殺」的那天。巧合的是,兩次都是跟港鐵公司有關。

警員見到我拿出一個球型物體,開始對我有所戒備,並慢慢向我靠近。

「先生,擺低你手上嘅武器。如果唔係我地會使用武力。」

應該是時候了:「幫我打低曬佢地啦﹗」

這時候,警員們像是遇到手榴彈爆炸般,有的趴在地上,有的找掩護。
雖然說警隊是聖殿騎士的爪牙,但是這個秘密武器應該對他們來說是十分陌生的。

這時候,伊甸蘋果開始發光,但是這跟我過往的認知……這個不是一般的伊甸蘋果。
它一邊閃動著紅紅綠綠的燈光,一邊慢慢從一個球體攤開,變成了一個蓮花形狀……

「恭祝你福壽與天齊,慶賀你生辰快樂……」

「呢個乜撚野黎咖﹗﹗﹗」我一手把手上假的伊甸蘋果掉在地上。
原來這個所謂的伊甸蘋果,只是一個慶祝生日用的蠟燭,竟然被陳茂波戲弄了。

「哦﹗原來你條細路阻差辦工,我地宜家要拘捕你﹗」其中一警員已經走到我面前。

不過突然砰的一聲,警員應聲倒下。
向遠處一看,只見一個個警員都相繼倒下,面前的就只是和人和阿純。

「阿隼你真係豬兜黎咖。」阿純笑著說。

「原來個陳茂波假咖﹗所以先咁順攤比個假嘅蘋果你。不過馬時亨就真係死左喇。」和人解釋。

「鬼知咩……宜家……冇事咪好囉,冇事咪好囉。我地快啲入去救大家先啦。」我尷尬的笑著說。

說罷,大家就朝著總部方向進攻。
有冇諗過原來個蘋果係件咁嘅野
其實諗返起 陳茂波果幕都應該知道
如果真係咁快得到嘅話 應該下章就完 如果姐
咁點解會控制到?
咁點解會控制到?

真嘅唔係分身拎
只係佢一二邊隱藏
下次主角應該醒目應眼搵下真身係邊
生日歌…………
第95章:

複製人雜魚的能力始終不算太強,不過因為他們使用的人海戰術,所以仍然對我們兄弟會總部構成威脅。

「家姐,我地打緊入黎喇,你叫大家發動總攻擊啦。」我跟家姐說。

「但係佢地打極都有嘅,好似打機咁啲怪永遠都打唔曬。」家姐說。

「我諗應該係佢地用伊甸蘋果嘅功能放左落呢堆tp2入面,等佢地有複製自己嘅能力。」說完,我想了想:「試下用鷹眼,我諗睇到金色果條友就應該係『真身』黎。」

複製人開始發現了我們三人,一部份人也朝著我們這邊走過來。

「長長﹗」 「隊長﹗」

在複製人群堆不斷進攻的露比和查理因為我們的出現而讓他們有了鬆一口氣的時間。

這時候,和人走出來,他伸出他手中的光劍,一躍而跳進複製人群堆……
三兩下子「暈暈暈」的光劍聲就把身邊各位方位的複製人全部幹掉。

這刻真讓我們目瞪口呆。「嘩……光劍真係禁武。」

「長長﹗我好掛住你啊﹗」我們會合了露比和查理,露比一下跳進我懷裡。

「傻妹黎嘅,我地冇見一陣咋嘛。」我微笑說。

「阿隼唔好再放閃喇,快啲諗下辦法去打佢地啦,佢地打極都有嘅。」查理說。

「好啦。」說罷,我開了鷹眼,藍色負片效果再次出現眼前,不過這次眼前的是一片紅海,紅色的標誌著每一個複製人。

當然複製人都不會坐以待斃,四方八面的從各個方各攻打過來。

「砰,砰,砰」

雖然能力上,我們佔了優勢,但數量上實在太驚人。久守必失,複製人早已攻入了兄弟會總部。
不論是總部內或是我們在外面的人,殺敵數不斷上升,但是情況依然膠著。

突然,一個金色的目標就在我們面前出現,「搵到個源頭喇﹗」

我跑向那一個金色目標,作好把複製人一舉殲滅。

「阿健﹖﹗」果然這是聖殿騎士一貫的作風,利用自己身邊的人來要脅自己。

「不過我係唔會比你呃到咖﹗」我刀就插進「阿健」的身體內。

是機油﹗太好了,果然這些都是聖殿的小技倆,我們已經完全免疫了。

把核心清除掉後,在三扒兩撥之下,很快便內外合力把總部外的複製人全部清除了。

「呢個假嘅阿健就係個源頭喇﹖」阿純走到「阿健」身邊問。

「係啊,我都好似好耐冇見過佢喇。」我說。

「咁我就唔係好明喇,佢係複製人嘅核心,咁點解複製出黎嘅係唔同嘅人﹖」查理的一問讓大家沈思起來。

「不過我地一路打,一路都會見到有差唔多樣嘅人,我諗係有定幾個模呱。」我們一邊返回總部一邊討論。

「隊長﹗」回到總部,眼前的水姐向我說。

「水姐,我地返黎喇。」我問。

「你地返到黎真係好喇。」

「係啊,真係好彩趕得切,大家點啊﹖家姐呢﹖」

「大家都冇咩事,最多都只係輕傷。菲姐佢去左入面,佢有啲攰,應該休息緊。」

「好啦。」
搞咁耐終於又返返去總部
睇黎下一步又係要搬總部喇

好似哈利波特入面 除左係愛啊 哈利最深刻之外
最深刻就係每一集都有呢句:霍格華茲已經唔安全喇

所以:兄弟會總部已經唔安全喇
搞咁耐終於又返返去總部
睇黎下一步又係要搬總部喇

好似哈利波特入面 除左係愛啊 哈利最深刻之外
最深刻就係每一集都有呢句:霍格華茲已經唔安全喇

所以:兄弟會總部已經唔安全喇

幾時返小丑國暫住
Btw 留名睇破滅魔劍
幾時返小丑國暫住
Btw 留名睇破滅魔劍

要問下小丑小丑女陛下比唔比喎
至於破滅魔劍...
幾時返小丑國暫住
Btw 留名睇破滅魔劍

要問下小丑小丑女陛下比唔比喎
至於破滅魔劍...

兄弟會應該畀人破滅魔劍打死
仲有咩地方係安全
第96章:

「各位,其實趁我地仲未站穩陣腳,呢個總部已經唔安全喇。我提議再要搬多次總部嘅位置。」我向大家說。

「搬黎搬去好煩喎。」

「咁但係日日比人攻打都唔係辦法咖,何況呢度又比人發現在……」

「但係可以搬去邊啊﹖」

在場的各個成員都熱烈的討論起來,大家都各有自己的意見,大家亦有大家的道理。
一時之間大家找不到一致的共識,現在為了緩和一下氣氛,我向大家介紹相對比較陌生的阿純。

「啊係,大家可能對呢個人有啲陌生,可能只係知佢過左檔去聖殿,但係其實佢一直都係兄弟會嘅成員,仲係我同學添。」雖然我向大家介紹,但是看來大家都沒有認真在聽。

「算啦阿隼,宜家個感覺就好似以前中學入禮堂聽老師校長講野咁,佢有佢地講,我有我地自己傾咁,哈哈哈。」阿純安慰說。

「你話學校﹖」

「係啊,學校……」阿純好像明白了我的想法的點了頭。

「大家﹗我已經諗到喇,就係搬去我以前間中學。據說男更衣室同女更衣室有個道封閉左嘅門,入面係一個好大嘅地下室,一來可以搵學校做掩釋,二來就算在學校被攻打,都可以做到進可攻,退可守。」我握著拳頭說。

「得喎。」

「但係人地返緊學,我地行出行入咪會好唔方便﹖」

果然又引起一陣討論,不過這次的討論,比較樂觀。

「我家姐同阿純會返去睇下環境係點,始終大家都曾經喺果度讀。」我說。

大家都紛紛的點了頭,大家都將這個重任托負於我。

我補充:「喺我地唔喺度嘅呢度時間,和人同水姐你地可以話事。」

「係﹗」

「知道,隊長……同你地要小心啲啊。」水姐說。

說罷,我們立刻起行出發,各位成員都準備收拾行裝。幸好我們在這個總部架設的設備沒有很多,加上很多都是重用這裡原有的東西,所以要一下子收拾好,應該不會太難。

「幾位,你地係咪舊生啊﹖黎探邊位老師啊﹖」回到學校,仍然在學校工作的校工興叔在門前向我們親切的問。

「興叔啊﹖係我啊,阿隼啊。呢,以前成日都遲到,次次你講早晨我都用日文答你嘅呢。」我說。

「喔喔喔,我記得喇,係日本人同學校,哈哈哈,你都大個左好多喎,後面兩位同學講講下都好熟口面。好啦,你地應該都係搵Miss Kam咖喇,我去通知佢啦。」興叔說完就走上樓上找Miss Kam到來。

「阿純,你宜家去睇一睇先,如果鎖住左就諗下辦法開唔開到。」我向阿純說。

「好啦。」阿純說罷就走開了。

不一會,一如以往漂亮的Miss Kam從樓梯走下來,她一眼就把我們認出來了:「林同學﹖﹗」

「Miss Kam﹗」我們兩位林同學異口同聲的說。

「你地好似冇咩點黎探過我喎,咦,興叔又話有三個同學嘅,係咪阿純啊﹖」Miss Kam說。

「我地……我地忙嘛,宜家總算有黎到啦,嘻嘻。」我說。

「你又估到係阿純嘅,佢去左洗手間啊好似話肚痛。」家姐解釋。

我們走到飯堂的一張長櫈上繼續聚舊。

「好啦,係喎,你地宜家做緊咩啊﹖」老師這時候問起一個讓我們都難以啟齒的問題。

「我地……我地宜家做緊一間公司嘅管理層,我仲係CEO添。」我笑著說。

「哼,你個阿隼,成日都冇黎正經,我唔問你地喇,生活都就好喇。」老師微笑說。

在這數十分鐘,大家都談得十分快樂,而阿純調查完後也中途加入,他舉起手指公表示這個空間適合作為兄弟會的新總部。

「Miss Kam我地走先喇,下次再搵你食飯啦。」我說。

「好啦,記得一定要搵我咖啵。」Miss Kam說。「係啊,夜晚小心啲,呢排香港都好亂,又好似有打仗咁,總之樣樣小心啦。」

「Miss Kam,你點睇宜家嘅情況。」阿純突然問起。

「我點睇啊……我唔係教LS我唔知啊,不過有人話班好秘密嘅人係搞事嘅人,有人又話係令呢個地方自由嘅人。大家嘅認識都好少,所知嘅都係來自電視上面嘅新聞,不過有幾多可以信就唔知喇。」Miss Kam說。

「我相信佢地應該係令呢個地方自由嘅人黎,因為作惡嘅,眾所周知係邊個。」我說。

大家作了最後的道別後,我們三人帶著期望帶著不捨的離開。
一起回去現在的刺客兄弟會總部。
久違嘅學校終於出現返 佢除左頭一兩篇之外就冇出現過

點解會諗到學校 其實因為以前中學有段咁嘅事
我:佢地一定有隊女排隊喺地下秘密練兵
同學:但係人地係男校黎喎
我:所以咪秘密囉 其實係自己柒左

其實以前自己喺學校唔係啲咩出名嘅人 好想比老師 校工記得自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞