[刺客教條][長篇故] 果晚玩完刺客信條,家姐同我講……(2)

600 回覆
23 Like 6 Dislike
舊 Post:https://lihkg.com/thread/36191/page/1

紙言:https://www.shikoto.com/i/sTE
希望今次po啱link

多謝大家持續支持 先會有第二個po

雖然有時質素都好參差 不過唔理點都好 我會堅持寫完個故
仲一定要越寫越進步

如果有咩問題 請盡屌 齋負皮唔屌嘅話就唔會有進步

最後:受歷史事件和人物啟發,本作品由不同文化背景,宗教信仰,性向和性別的單元團隊所設計,開發和製作。
宜家po左 上一個po最後一篇先
聽日先會有新文 如果你係新讀者 慢慢睇

第86章:

我們立刻快步向出口方向正想離開,可是突然門前的一個身影把我們擋住。

「阿健﹖﹗」站在門前把我們擋住的竟然就是我其中一個好兄弟,阿健。

「阿健,你冇野啊嘛﹖女神呢﹖」我問。

他沒有回應,只是向周圍示意攻擊。
這時候,四方八面都有白兵走過來,甚至連門外都被包圍了,不過他們走起來不似真正的人類;難道這些人都是TEST PROJECT 2的產物嗎﹖

「長長,咩事啊﹖點解咁多人咖﹖」露比慌張的問。

「呢個係聖殿佬嘅陰謀黎,你究竟係喺邊度睇到呢個玩具展返黎咖﹖」我相信露比不會是出賣我們的人,只好詢問來源。

「我都唔知啊,好似叫唔知咩『舊假日』,有咩問題啊﹖」露比問。

「『舊假日』係聖殿佬咖,又會咁啱咖……」我疑惑。

「長長,我冇出賣你咖。我都唔知咖,你要信我。」露比慌張的澄請。

「阿隼哥,唔關你條女事嘅,佢地唔係我地嘅人,係真係你地咁啱踏左入我地個TP2新基地。」一把不屬於阿健的聲線從阿健口中說出。

「陳茂波你仲未死﹗你究竟喺邊度﹖」我叫著。

「係啊,我未死啊,我好想話你知我喺邊,不過話你知都冇用啦,你出到呢個門口先講啦。」話未說完,一把袖劍就在我面前揮過,幸好我剛好的避開。

「露比,我地殺左出去先,之後我地即刻走。」我說。

「係﹗」

「砰砰砰﹗」這時候,露比拿出手槍,向那些白兵開槍。由於他們身上的「盔甲」始終是塑膠製的,所以一下子就打倒了好幾個白兵。

「霍﹗」

阿健的袖劍使勁的在我面前亂舞,可是我只有一把手槍,只可以手槍把攻擊一一擋下。
我只好趁空擋時間,以手槍柄做打擊武器,總算勉強應付。

「家姐﹗你地果邊有冇咩事發生啊﹖」我在耳機問。

「細佬豬﹖冇事啊呢度,點解你果度咁嘈嘅﹖」家姐問。

「我地呢度比班TP2襲擊啊。」我一邊應戰一邊說。

「唔係呱﹖﹗我即刻叫人黎支援,查理﹗和人﹗去尖沙咀救隊長﹗」家姐向他們指示。

向家姐發出了求救信號後,只好繼續迎戰。不過我們仍然不能衝出防線,一來要抵擋阿健的猛烈攻擊,二來在門外的白兵組成了一個射擊陣,每當我們比較靠近門口的時候,他們毫會拼命開火。

既然前無去路,在後亦無追兵的情況下,我們只好退後。
我們沒有回去玩具展的展區,而是進入「香港故事」的常設展覽,我們由石器時代開始走,阿健和白兵都跟著我們一起穿越時代。

如果有看過成龍的電影的話,大概可以想到我們逃跑的情況。
隨手抓起古人蠟像、大砲、鹹魚等來拖延他們緊隨其後的時間。

「長長我地走唔走得甩咖﹖」露比一邊走一邊問。

「你仲有冇子彈﹖有嘅就射低啲白兵先啦,到時我地二打一會好啲。」我說。

穿梳了好幾十年,終於來到最後一個展區,追趕的人只剩下阿健。
正好出口也被白兵封住了,看來除了把阿健打倒,才有機會殺出重圍。

「阿健,醒下啦﹗」我說。

當然他沒有理會,像個戰鬥機器的不斷揮著袖劍。

「長長,我喺頭先搵到咖。」露比向我遞出一把彎刀。

「咁叻嘅你……」有了彎刀,我們的戰力立刻提升。

本來的阿健並不是戰鬥力超強的人,可是在我們一打二的情況下,我們還處於劣勢,明顯證明,這個真的是假的阿健。

在這一瞬間,露比被阿健破越了防禦:「露比﹗」

我把彎刀向前一擋,「千」的一聲把假阿健的斬擊一下子擋住。

假阿健和我都各不相讓,一方拼命向下施壓,誓要把我們斬成兩半;一方拼命向上擋住。

「啊﹗收皮啦,假野﹗」

我借力把假阿健的攻勢卸走,他頓時失去了平衡。

「露比,開槍啊﹗」我說。

露比也沒有猶疑,立刻向假阿健的頭開了幾槍。
不一會就倒地,流出了一片機油。
果然不是真的阿健……這時候我也鬆了一口氣。

「我地走喇。」我伸手向露比,把她拉起來。

「長長,好鍾意你,你又救多我一次喇。」露比緊抱著我說。

我們正想轉身離開,就在出口方向有幾個人的腳步聲傳來,我們立刻拿著彎刀戒備。

「隊長﹗露比﹗你地冇事啊﹖」原來是已經把出口的白兵解決掉的查理和和人。

「比你地嚇死喇﹗」我和露比同時大叫。
新po留名
留名
第87章:

「隊長,阿嫂...做咩搞到咁大獲咖。」查理問。

「咩阿嫂喎,叫到好似好老咁。」露比說。

「我地都唔知,諗住好地地黎玩具展行下,點知咁啱就黎左呢個聖殿佬嘅練兵基地。」我解釋。

「最衰都係我啦,如果唔係碌手機睇到,我地就唔使咁麻煩。」露比自責。

「唔係你嘅錯黎嘅,咁大家都唔知咖嘛。下次去邊度之前比我睇下資料先,咁就唔會中伏喇。」我微笑說。

「阿隼,我覺得我地快啲返去比較好。因為可能有一批TP2已經攻打緊總部。」和人說。

果然聖殿騎士沒有讓和人說錯,耳機這時候就傳來家姐的聲音。

「細佬豬,你地快啲返黎,我諗相信係TP2嘅人開始打緊黎。」家姐說。

「家姐,你地頂住一陣先,我地即刻返黎。」我說。

雖然仍然有小部份TP2的人在我們附近,我們幾人沒有理會,只是一起向著火車站前去。
好不容易逃出TP2軍團的追捕後,我們走到紅磡站月台,可是卻引起旁人的注視……

「查理,你把槍啊。」原來是因為查理忙記把手槍收好。

「大家放心,大家放心,我地係電影系嘅……我地宜家拍緊片姐。」我向大家澄請。

幸好我這樣說才讓大家放心,並沒有驚動任何地鐵職員。

「和人,你果把係咪光劍黎咖,都收埋佢先啦。」我向他說。

「乜小丑國佢地真係整左把光劍比你啊﹖」我問。

「當複製人都有嘅時候,點解唔會有光劍﹖」和人笑著問。

在旁的查理和露比表示完全不知道我們說什麼。

火車的滋滋聲開始響起,表示著列車快要到站了。我們踏上列車,準備回到旺角東站的救亡行動。

「好彩冇驚動到班港鐵職員或者警察咋。」我說。

「警察我明點解啊,但係關班職員咩事﹖」對於局勢不太了解的露比問。

「因為港鐵公司係屬於聖殿騎士咖囉。」我說。

大家都點一點頭,靜了一靜,再互相對望了一下……

我們不就是在火車上嗎﹖﹖﹖﹗﹗﹗
我諗諗下都係覺得 當伊甸蘋果嘅時候 都冇咩冇可能
所以我照寫左和人有一把光劍
港鐵大戰
我 淨 係 要 家 姐 !其他女人留比主角啦

如果家姐比左主角 咁算唔算比左你

我只係要家姐豬幸福 比邊個又有咩所謂

btw 你支筆寫到個景出嚟 我個腦入面好有畫面

多謝你啊
前排啲文 由其是打大戰前後 都好似寫得好hea咁
係呢篇先開始加返少少描寫

都係嘅... 其實大戰個張力好似唔係太夠 即係個緊張氣氛唔夠喉就開咗拖 不過我覺得你嘅鋪排有你嘅目的嘅 所以都冇諗太多 只係專心享受你嘅文 (同埋FF家姐叫我起身 煮早餐比我)
港鐵大戰

molamola 1野炸咗架火車就
港鐵大戰

molamola 1野炸咗架火車就

炸左火車就冇戲睇啦
我諗聖殿佬做野唔會咁明刀明槍呱

多謝你啊

都係嘅... 其實大戰個張力好似唔係太夠 即係個緊張氣氛唔夠喉就開咗拖 不過我覺得你嘅鋪排有你嘅目的嘅 所以都冇諗太多 只係專心享受你嘅文 (同埋FF家姐叫我起身 煮早餐比我)

其實果排都好似為交差而出文咁樣 好似想交代完件事就算
所以呢幾篇開始花返少少心機 雖然不必話好睇好多 只係希望大家都好似你咁 用享受黎形容我嘅文
(成日都FF露比繞住我隻手行街 攬住我睇電視
btw 今日出唔到文 終於搞掂搬屋
呢兩日都要搬野
聽日出返幾篇補數
聽日出返幾篇補數

今日都未得啊
我宜家先得閒少少打文 如果出到我盡出啦

多謝你啊

其實果排都好似為交差而出文咁樣 好似想交代完件事就算
所以呢幾篇開始花返少少心機 雖然不必話好睇好多 只係希望大家都好似你咁 用享受黎形容我嘅文
(成日都FF露比繞住我隻手行街 攬住我睇電視

因為睇你啲文真係好舒服 成個人都好似同佢哋一齊打緊聖殿佬咁 或者呢個就係我成日FF家姐豬係我身邊嘅原因掛
聽日出返幾篇補數

今日都未得啊
我宜家先得閒少少打文 如果出到我盡出啦

過幾日出多幾篇就ok
樓主?
啲野搬極都搬唔曬
搬左好幾日都仲有好多野

唔好放棄我 搞掂曬一定好好補償大家
啲野搬極都搬唔曬
搬左好幾日都仲有好多野

啲野搬極都搬唔曬
搬左好幾日都仲有好多野

好啦 你唔棄故我都追到尾

唔好太耐 唔想等到個孫燒俾我睇
樓主加油呀要完左個故
終於搬好曬

聽日一定出到文

宜家攰到仆街 訓先 各位聽日見

青醫走犯可以唔使等個孫燒比你喇
終於搬好曬

聽日一定出到文

我個名幾時有得出場
終於搬好曬

聽日一定出到文

我個名幾時有得出場

你個名可能要有新角色先會出到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞