《你有一個遊戲邀請》

553 回覆
178 Like 6 Dislike
係啊,之前冇出嘅文會補返
新讀者留名支持
睇到呢到有點失望,竟然係巨型昆蟲😭
Lm
我腦補係half life嘅Head crab
望住依隻阻斷咗我逃生路線嘅怪物,我用力握緊手入面嘅斧頭,冷靜,我再一次同自己講,集中精神,衝過去,一斧劈落佢個頭,然後將捉住刀疤叔嘅細怪物一腳踼開,再逃出生天。

完美。我深深咁吸咗啖氣,雙眼同怪物對視,佢幾對尖腳輕輕咁刮過地下,昆蟲複眼一樣嘅眼睛死死咁望住我,人類對佢嚟講只係識移動嘅養份,我甚至係到諗,可以生長到咁大隻,佢到底要食幾多「移動嘅養份」先做到。

舉起斧頭,我義無反顧咁衝向佢。

斧頭由上而下咁劈向怪物個頭,斧刃劈開空氣,發出一聲又沉又短嘅悶響,之後係一聲水果被重物壓爛咁嘅聲音,怪物成個頭比斧頭一分為二,四肢無力咁係地下攤開伸直,墨綠色嘅汁液係整齊切開嘅傷口到噴出,灑咗一地,散發出肉類腐爛後嘅氣味。

計劃順利到我自己都呆咗呆,啲汁液彈到我隻手上,黏滑而且冰冷,完全唔似係從生物身上流出嚟,幾乎同係雪櫃到啱啱拎出嚟嘅溫度一樣咁凍。

我鬆咗口氣,正想抽返把斧頭出嚟,原本趴咗係地下到唔郁嘅怪物突然彈起,我只係大叫咗一聲,就成個人向後飛跌,一瞬間我甚至以為自己再一次比部七人車撞中,成個人幾乎失去意識,但好快心口傳嚟嘅劇痛將我拉返返嚟。

我一打開眼,就發現手上嘅斧頭旋轉住咁飛向隔離嘅貨架下面,而我自己就已經比隻怪物壓咗係地,怪物腹部下面隱藏嘅大口張開,露出好似大白鯊咁嘅密集尖牙--但唔知係好彩定唔好彩,依隻怪物體型太大,唔能夠好似撲跌刀疤叔個隻咁樣,將啲尖腳緊緊咁包住我個頭。

同一時間,怪物將腹部嘅大口向下壓,一陣腥臭味撲面,我心臟狂跳,一瞬間連心口嘅劇痛都唔記得咗,即刻係向右手邊轆咗一下。

怪物一野咬唔中,幾隻尖腳又噠噠噠咁跟住我向右邊走,我再向右轆一下,怪物繼續噠噠噠咁跟住嚟,好快我右手邊已經得返貨架,冇得再避,望住眼前慢慢迫近嘅血盆大口,我只係覺得頭皮發麻,成身都係冷汗--突然間,我發現自己可能會死係依到。

電影裡面嘅英雄唔會死,但現實冇英雄,有時只係好少嘅失誤,就足夠令人萬劫不復。

不過,唔會係今日。

下一刻,係原始嘅求生欲望之下,我係喉嚨到發出一種野性未馴,刻係DNA到嘅嘶啞咆哮,青筋凸起嘅左手一野頂住怪物嘅上顎,然後另一隻伸向貨架下面係咁摸。

怪物嘅力量比我想像中仲要大,我有種自己正係到同電梯門對抗嘅感覺,不過係眨眼之間,怪物就已經將我隻左手壓到伸唔直,帶住腥臭嘅口水慢慢咁滴落我塊面到,我嘅氣管好似燃燒緊咁,但貨架下面嘅右手除咗冰冷嘅地板,咩都摸唔到。

快!快!快!快!快!我將隻手越仲越入,但依然咩都摸唔到。

就係我幾乎可以數到尖牙上面有幾多條肉絲嘅時候,右手終於摸到一樣帶住黏液嘅野。

我緊緊捉住木柄,一野將佢從貨架下面抽出嚟,由下而上咁插入怪物個血盆大口,依把劈到斧刃都凹凹凸凸嘅斧頭順利咁切開怪物口腔嘅軟肉,墨綠色嘅汁液立即大量噴出,濺到我嘅身上。

隻怪物就好似受傷嘅貓咁發出悲鳴,唔再壓住我,而係時左時右咁亂走。趁怪物發狂咁亂郁,我係佈滿黏液嘅地下到爬返起身,究竟係點樣行向隻怪物,我已經冇印象,只係記得自己雙手握住斧柄,然後一野劈落怪物嘅腹部。

「屌你老母!」我對住怪物大叫,然後又一斧。
睇埋落去
加速
又到跪求樓豬po文既時候
文plz
放棄追故
已棄
我盡力,今日有文
俾樓主放咗幾日假,又係時候上黎追文
當斧刃一野劈開怪物腹部嘅時候,怪物攤係地下到嘅尖腳噠噠噠咁嘗試離開我,但我係上面一腳踩住佢,然後又一斧劈落去。

大量墨綠色嘅液體流到周圍都係,我握住斧柄,手掌好似比火燒緊咁痛,我將斧柄向後拉,想扯返佢出嚟,斧刃卻只係郁咗少少,唔知道係因為斧頭卡住咗,定係斧柄太滑嘅原故。

「屌你老母……」我用手背抹走彈落塊面到嘅汁液,再次舉起斧頭。

「喂仲劈咩啊!死咗喇!」大隻仔嘅聲音係我身後傳嚟,我立即轉頭望過去,發現原本走到門口嘅大隻仔走返入嚟,正嘗試將捉住刀疤叔嘅怪物整開,佢面上全都係汗,抬頭望向我,「我唔夠力啊,幫手喇!」

我立即衝上去,同大隻仔一人捉住一邊嘅尖腳,然後用力一扯,啪嘅一聲之後,隻怪物發出悲鳴,然後跌落地下,我伸腳一野踩住,好似再自然不過咁,斧頭帶住腥風一野劈開佢嘅腹部。熟悉嘅汁液即刻噴出,流到一地都係,我望都冇望,一腳將佢踼開。

再望向坐係地下到嘅刀疤叔,佢成塊面都係黏液,但反而見唔到啲咩表面傷痕,正係到大口喘氣。

「仲跑唔跑到?」大隻仔將刀疤叔係地下扶起身,我正諗住行埋去幫手,遠處嘅短髮OL突然大叫咗一聲:「睇住後面!」

我即刻轉身望向後面,又一隻怪物係天花板到跌落嚟,幾隻尖腳迅速吉向我,我今次冇跌低,但擋住攻擊嘅斧頭成把飛咗出去,好似把石中劍咁插係地板。我忍住心口嘅悶痛向後退,而怪物再次向我迫近--斧頭,我要拎返把斧頭!

「快啲跑!」

我唔知啊媽係女人咩,我望住從四方八面包向我嘅怪物,慢慢咁向後退,係執起插係地下嘅斧頭之後,我作勢要衝向怪物,見個啲怪物即刻噠噠噠咁迅速向後退,我諗都冇諗就轉身狂跑。
今日有文
我都想出文又多又快,但有時真係太多野忙依幾日又病咗,真係盡力琴日個編寫得唔太好,大家見諒
唔迫樓主你po文了
屌講依啲,咁我又真係成日冇文
改唔切文,聽日兩篇
緊張既故仔已經不再緊張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞