《你有一個遊戲邀請》

553 回覆
178 Like 6 Dislike
大大力插落去
文呢? 等左好耐
我都估到冇文
記事本第一頁到畫咗個著住中世紀服裝,倒吊係樹到嘅男人,圖下面用紅色嘅墨水寫咗一句說話:「保持敬畏,披上白袍,獻上羔羊,如此也許迎來恩典。」

我眉頭挑起,對於依種略帶宗教口吻嘅說話冇太大好感,事實上我一直對世界會唔會有一個古老、神秘、而且強大嘅神持不信任態度,不過為咗更多線索,我冇多諗,繼續掀去第二頁。

第二頁上面寫咗密麻麻嘅字,每一個中文字我都睇得明,但組合埋一齊就好似電腦亂碼咁,成段都冇任何意思,但卻清楚咁分清段落同標點,唔似係求奇亂寫。

我睇咗一陣,好快意識到依啲字應該係要用特別嘅破解法先睇得明,好似啲老式諜戰片咁,當然亦都有可能只係一個痴線佬嘅隨筆,邊個又可以肯定呢?

我繼續翻閱其他頁數,大概去到三分之二嘅時候,一張即影即有相跌咗出嚟,皺住眉,我拎起張相,相入面係一個後生嘅女仔訓係手術枱到,佢個肚比人劏開咗,肚皮用暗紅色嘅顏料畫咗啲圖案,右下角白色嘅邊位用墨水筆寫住兩個數字--「97」。

97,我心入面默念依個數字,97,一個被劏肚嘅女仔同97會有咩關係?

我腦海開始浮現一啲幻想--幾個著住白袍嘅邪教狂熱分子高舉手上嘅刀,劏開少女好似羊脂白玉嘅皮膚,任由鮮血流咗一地,係少女嘅悲鳴聲中,佢地跪係地下,高呼奉神之名,阿門,然後用即影即有影低少女嘅死狀,並且係角落寫低97。

我繼續向後翻,更多嘅即影即有相出現,佢地被貼係書頁嘅左邊,而右邊係一大段亂碼,好似記錄緊每一次要犧牲嘅羔羊咁,不過大部分嘅字逐漸唔再係中文,轉而係用一種我完全睇唔明嘅符號。

我舔咗舔嘴唇,望咗啲符號一陣,我個頭慢慢變得有啲重,心臟跳動嘅聲音係我耳邊響起,呼吸變快,熟悉嘅直覺再一次提醒我,不如睇到依到就算啦,依本野有啲唔對路,非常唔對路,趁未收唔到科,合埋佢,然後是但塞去邊到都好,遠離佢。

不過我好少順從直覺。

我掀開最後一頁,先從左邊睇,上面用白色字寫滿麻密密嘅符號,只係望咗一眼,我已經有少少作嘔,乾嘔咗幾聲之後,我再望向右邊,有人用手指蘸咗啲粉紅色嘅黏稠液體,畫咗一個古怪嘅星形圖案。

唔知點解,我下意識將手摸上去,當手指同書頁接觸,我發現個圖案唔單只仲濕潤,而且有種暖暖地嘅感覺,就好似啱啱新鮮畫上去咁。

我身上嘅雞皮瞬間起曬,一種無法言喻嘅恐懼好似觸電咁流過我全身,同一時間,我嘅眼皮突然變得好重,我用力搖咗搖頭,但意識就好似氣球咁慢慢向上飄咁,我張開口,本應發出嘅尖叫聲卻無係我嘴唇間出現,眼前嘅一切開始泛白,一把低沉嘅聲音不斷係我耳邊竊竊私語,到底講咩呢,我已經聽唔清楚……
有文,但放工返歸先寫,加埋執文,要好夜先出到
有,不過好夜
好故一推
盡力,前排出左少少事,依加快返好多了
有故未
岩岩先放工返到屋企,今日冇啦,聽日有
P牌輕力一推
聽日幾點有,快d更
聽日補多篇啦
樓主今次有交帶
新讀者lm
係暈低之前我淨係記得我聽到:「Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!
今日仲有個幾鐘今日仲有個幾鐘
文le
文文文文文
仲有三個半字
頭先先見到 推唔到
好睇
我大叫住咁係睡夢中驚醒過嚟,當我坐直個身,先發現坐係隔離嘅大隻仔仍然休息緊,佢手上面仲握住支鐵通,或者係驚遇到啲咩突發野嘅時候冇野防身,連休息都唔敢鬆手。

我轉身再望向三個OL同港女,OL們依然休息緊,而港女就低住頭,唔知係到睇緊咩,我意識到自己頭先應該冇叫到出嚟,只係發夢,可能有發開口夢,但聲音應該冇我想像中咁大,不過依刻我連個夢有啲咩都已經唔記得。

走廊嘅位越嚟越暗,我估係因為依加嘅時間已經接近傍晚,個對佈滿污跡嘅玻璃門唔再透出光線,濃霧包圍下,連天花板嘅光管都好似變得更加暗,而且時有時無。

我係地下又坐咗陣,咩都冇諗,單純發呆,可能係頭先係超市到跑出嚟時,出得汗多,我兩片嘴唇乾到好似裂開咗咁,於是我起身行向裝住野食同水嘅手推車。

我拎起一支水飲咗啖,一入口,我就嘔一聲嘔曬落地下。

「屌!」我猛咁伸隻手指入口嘗試扣喉,但除咗乾嘔幾聲,咩都嘔唔到出嚟。

我隨即拎起支水一睇,瞬間頭皮發麻,原來成支水唔知幾時,已經變咗做啲墨綠色嘅野,當我望住嘅時候,有部分甚至仲係到蠕動緊,好似想係個樽口位到爬出嚟咁。

我一諗起自己飲咗啲咩落肚,成身雞皮即刻起曬,嬲到一野就將支水車向走廊深處,而就係依個時候,我身後突然傳嚟好輕嘅呼吸聲。我下意識轉過身,就見到原本低頭唔知睇緊咩嘅港女,依加已經企咗係我後面。

「喂,快啲叫醒佢地,我頭先……」我邊講邊行埋去,視線無意間對上港女,心入面嘅驚恐瞬間湧咗出嚟,只見港女嘅口竟然開到兩個拳頭咁大,表情亦都變到極為痛苦,佢兩個眼眶空蕩蕩,血水沿住塊面係咁流,好似兩行眼淚咁,我諗都冇諗,立即衝向斧頭擺放嘅位置,但當我望向個到,就發現已經變到空無一物,邊到仲有斧頭。

我再轉過頭,港女雙手已經捉住我膀頭,塊面同我幾乎面貼面,如果係正常時候,我或者會冇所謂,因為港女真係好靚,甚至有幾分明星相,但依加佢個口大到可以放得入我兩個拳頭,而且兩個眼眶血淋淋,幾靚都假。

佢將個口慢慢咁貼埋我耳邊,用一種我從未聽過,但又莫名能明白意思嘅語言講:

羔羊們,恩典將至……」

屌!

我成身毛骨悚然,本能咁想遮住自己隻耳,但身體根本發唔到力,港女嘅聲音不斷係我耳邊迴盪,我感覺自己個腦好似比野搞伴緊咁,而另一方面,更加真實嘅聲音係遠處傳嚟,將我嘅意識拉離依到。

當我再次睜大雙眼嘅時候,發現自己居然趴咗係本記事本上面到訓著咗。

一陣陰涼嘅風係走廊深處吹嚟,我忍唔住打咗個冷震,先發現自己身上面件黑色恤衫已經比冷汗浸濕咗。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞