《你有一個遊戲邀請》

553 回覆
178 Like 6 Dislike
新讀者留名
我一路係咁爬,後邊就不斷傳嚟震動同刺耳嘅金屬扭曲聲,隻野就好似發咗癲咁,我腦入面閃過隻怪物撕開部Lift時嘅動作,即刻加快動作,好快就已經見到大隻仔係出口到同我揮手。

我個心終於定返少少,但依然唔敢放鬆,快快手咁爬過去,大隻仔一邊捉住我隻手拖我出嚟,一邊瞪大隻眼問:「有冇受傷?隻野呢?隻野死咗未?」

邊有咁易死啊,你估打機咩?我雖然想咁講,但只係搖咗搖頭,好似扯蝦咁不斷喘氣,根本就講唔到野。

「你唔好問住,拖咗佢出嚟先啦!」港女可能係頭先太驚慌,成塊面青青地,左邊面甚至仲有啲隻野嘅口水,佢走過嚟捉住我另一隻手,同大隻仔一齊拖我出嚟。

一爬出條通道,我個樣當堂就嚇咗佢地一跳,幾乎成個身都係墨綠色汁液,左臂同腰到嘅舊傷又鮮血淋漓,塊面到灰塵同血水混合埋一齊,爬出嚟時隻腳甚至都企唔穩,如果唔係我伸手扶住牆,已經腳軟仆咗落地。

沿住牆身慢慢咁坐低,我大啖大啖咁透氣,港女蹲係我隔離,一邊檢查我左手嘅傷勢,一邊問我:「隻手仲郁唔郁到?痛唔痛?」

「放心,我無事。」透順返條氣,我推開港女,係地下執返起把斧頭,然後即刻行去將救生窗出口對鐵門鎖返埋。

再三確定已經打唔開之後,我先轉身望向自己身處嘅地方,發現Lift槽個救生窗竟然係通向一個儲物室。

成間儲物室大概有半個藍球場咁大,我一眼望去,四排鐵架除咗有一排係空嘅之外,其他都擺滿曬啲雜物,由清潔用具到制服,甚至連BB車都有,而我正對面嘅位置,就係一對灰白色嘅門,門中間有隻半透明嘅窗仔,最上面用中文同英文寫住職員專用四隻字。

就係我想行埋去睇下出面咩環境嘅時候,港女突然伸手攔住我:「你同我坐低。」

「等陣先,你比我……」我一路講一路想繞過佢,都仲未講完,港女已經係後面一野捉住我膀頭,「等你個頭啊!同我坐低!」
有,出左了
密封環境仲pk
好,陣間睇
繼續支持樓主
Push!好睇但出得有啲慢
多謝支持,夜啲有文
我盡力,夜啲有文
唔小心睇到live咗...
樓主快啲多啲更文
On
仆街一個鐘就live左 屌
好好睇
都估到冇文,睇來要下個禮拜先有文
「你同我坐低,唔好郁。」港女隔住件衫幫我檢查身上面嘅傷口,佢圍住我行咗圈,然後係褲袋到拎咗把鉸剪出嚟,好小心咁幫我剪開傷口附近嘅衫,佢一路剪,忍唔住皺曬眉咁講:「你件衫同之前啲紗布都污糟曬,咁樣傷口好容易感染。」

「麻煩曬。」講到咁嚴重,我自然聽專業人士嘅意見。好快佢就剪到背脊嘅位,依個時候,我先發現自己原來成身都係傷,除咗手同腰,連背脊都有兩個傷口,好在傷口唔算深,只係皮外傷,如果唔係我可以連郁都郁唔到。

港女用帶係身到嘅生理鹽水,好小心咁同我洗傷口,一路洗佢突然問:「你唔驚嘅咩?」

「驚咩?」我一時間反應唔過嚟。

「隻蜘蛛囉,仲有受傷,同埋……」港女猶豫咗一陣,冇講出口。

我望咗佢一眼:「同埋死?」

港女點咗點頭。

「邊個唔驚。」我笑咗起嚟,然後低頭望住自己血淋淋嘅手。

我諗,我應該係驚嘅,又唔係鐵人,邊有人會唔驚受傷,受傷咁痛,皮開肉綻喎,仲有個隻咁柒大隻嘅蜘蛛,有得揀嘅話,我估冇人會想同隻野近距離交流,更加唔好講死,求生,係人嘅本能。

但我諗返之前幾次搏命嘅自己,突然間覺得,有時候,我指係某一個瞬間,我可能會冇想像中咁驚。

我望向隔離,兩個OL已經重新包紮好傷口,天花板嘅陰暗燈光打係佢地塊面到,我可以睇得出,佢地兩個雖然仲係面色蒼白,但已經冇最開始時咁驚,大概係同我一樣,已經慢慢習慣咗依到。

等傷口洗好,港女拎啲消毒紗布同我包紮返,「紗布剩返唔係好多,你最好同我慳住用。」

「我都想。」我笑住咁郁咗郁兩隻手同膀頭,正諗緊件衫剪到爛曬要點樣著,係儲物室行咗圈嘅大隻仔遞咗件淺藍色嘅衫比我。

我接過嚟一睇,就見到左邊心口到印住大光保安,兩邊膀頭有塊黑色嘅墊,衫入面個頸位仲有人用筆寫咗啲字,不過一早已經化開曬,我只可以隱約見到個馬字。

「我去個邊換衫。」我拎住件衫同斧頭行去儲物室嘅角落,就係依個時候,我突然感覺自己褲袋震咗野,我即刻望向後面,確定依個位港女佢地已經見唔到我之後,先拎部手機出嚟。

打開螢幕一睇,果然又係個條友發嚟,只不過同之前唔同嘅係,今次上面寫住:「完成任務【蛛口逃生】……」
有文多謝樓主
出咗多謝支持
聽日繼續琴日sorry啊,有事出咗去冇更到
一個月無睇 好多文

好緊湊好到肉 支持
加速加速
多謝支持
今晚出文
畀啲動力樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞