《你有一個遊戲邀請》

553 回覆
178 Like 6 Dislike
一陣有文
新讀者留名
個故事好睇好刺激!
一次過睇曬咁多篇嘅感覺好正
不過睇到其他讀者話啲故更得好慢
宜家睇曬,之後要等耐啲先有一篇文了
支持樓主 樓主要努力寫故
慢到
lived
加油加油
好好睇
睇到我好緊張
一陣
好睇
不過太多動作描述但又唔易代入
如果蟹啲劇情少啲動作畫面會較好
架Lift好快發出低沉嘅轟隆聲,聽落就好似一個九十歲嘅阿伯仲比人迫去跑全馬咁,你一聽就知佢九成跪低,只係唔知幾時。

我望住門對上嘅數字,心入面隱隱有啲不安,覺得自己唔應該入嚟,又或者行樓梯會係個更好嘅選擇,消防都有教啦,火警時唔好搭Lift,而我諗依加個情況應該至少可以同火警打個和。

我轉頭望咗眼其他人,發現大隻仔同OL佢地都抬頭望實Lift門對上顯示出嚟嘅樓層,而西裝叔、港女同學生妹就有少少喘氣,成架Lift都冇人講野,個幾隻深紅色嘅數字就好似死亡倒數咁,對門一日唔打開,大家一日唔知門外面有咩等緊自己,依種未知反而係最令人恐懼。

「你地……」我突然開口,原本想用手機收到嘅短訊嚟打開話題,緩和下個氣氛,但諗咗諗覺得都係唔好,於是臨時又轉過另一個話題:「你地頭先休息個時有冇發夢。」

Lift內幾人都望向我,搖咗搖頭,大隻仔開口正想講野……

就係依個時候,Lift頂忽然傳嚟重物跌落嚟嘅巨響,仲未等我反應過嚟,架Lift就開始不斷搖晃,然後係一陣突如其來嘅失重感覺,我立即意識到架Lift正係到向下急墜。

我抬頭望向Lift門對上,跳得快到好似老虎機咁嘅數字,握住斧頭嘅手已經出曬汗,港女同其中一個OL大聲咁尖叫,我放低斧頭伸手攬住佢地,大聲咁不斷安慰:「我地跌之前已經好近最底個層,我地唔會有事架!」

Lift頂嘅光管不斷閃爍,周圍都係尖叫,同埋刺耳嘅磨擦聲。

混亂之中,我唔知港女同個OL有冇聽到我嘅安慰,佢地將個頭埋係我心口到,兩隻手緊緊咁抱住自己個頭,我耳邊傳嚟佢地嘅喊聲,而隔離嘅西裝叔就攤係地下到係咁講:「冇喇,冇喇!屌咁次死梗喇……」

佢仲未講完,Lift外又傳嚟呯嘅一聲巨響,我企唔穩個頭向後一撞,大腦瞬間一片空白,再醒返嘅時候,個人已經訓咗係地下。

我抬頭一望,發現Lift頂右上角嘅一塊天花跌咗落嚟,耳邊響起一種好似警鐘咁嘅聲音,聲音同Lift頂嘅光燈一樣,一時有一時冇,聽起好似花咗嘅CD,反而有啲講唔出嘅詭異。

我摸咗摸個後腦,發現有少少血,但依加都唔理得咁多。我即刻執返起把斧頭,續一叫醒其他人。兩個OL個傷口應該又扯開咗,流到成腳都係血,一醒返就係到細細聲喊,而港女見到血,反而冇頭先咁驚青,立即叫埋西裝叔同學生妹幫手處理兩個OL嘅傷口。

「我爬出去睇下先,你一陣再遞把斧頭比我。」我將把斧頭交比大隻仔,然後一腳踩上扶手,雙手捉住Lift頂一撐,成個身就探咗出Lift。
好緊張 推一推
多謝支持
因為我冇存稿,所以寫到咁上下會開始慢,我盡力出快啲
我會留意返,多謝支持
收到
請繼續
lm
好睇 G持
好緊張
等緊文
支持
g持
幾好睇
唔難尾就得
如果加速到就好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞