《你有一個遊戲邀請》

553 回覆
178 Like 6 Dislike
寫唔切,聽日返工寫埋佢
今晚出唔出
一個月後再見
好睇!
btw出快少少可摸耳
「完成任務【蛛口逃生】,獎勵:ar視界隱形眼鏡一對。」

ar?

我唔係做科技依行嘅,但隱約記得16年出嘅Pokemon GO好似就係用依種技術,冇記錯嘅話個技術中文叫擴增實境,只係以我嘅理解,Pokemon GO嘅ar同運用落隱形眼鏡到嘅ar,完全就係兩回事。

如果要形容嘅話,就好似單車同跑車咁,雖然大家都係車,但根本就唔係個皮。

與此同時,另一條訊息彈咗出嚟,「獎勵已經送出,請繼續努力。」

我仲未反應過嚟,忽然覺得隻眼有啲唔舒服,就好似有野入咗眼咁,不過種感覺好快就唔見咗,取而代之嘅,係眼前出現一朵慢慢打開嘅黑色花,下一刻,隨住同windows開機差唔多嘅音樂響起,一個好有科幻感嘅界面出現喺我眼前。

我望向界面嘅最上邊,個到有三個圖案,當我望向圖案嘅時候,一個細啲嘅框就會係下邊浮出嚟,分別寫住:【夜視模式】、【雷達】、【人工智能系統】。我再望向左邊,個三個圖案就係【連接網絡】、【地圖】,同埋【外置探測系統】。

不過我注意到,六個選項除咗【地圖】之外,其他幾個都係灰色嘅。

當我嘗試用手㩒落【夜視模式】到嘅時候,耳邊即刻就聽到噔一聲,然後一個半透明嘅對話框彈咗出嚟:「功能未獲授權。」

我又試埋其他幾個功能,果然都出現一樣嘅情況,六個功能唯獨係【地圖】可以打開。

我伸手一㩒,一幅閃住綠光嘅立體影像就出現係我眼前,我一眼就睇得出個立體影像就係依個商場嘅地圖,不過只係記錄咗我曾經去過嘅地方,其中商場地下、超級市場,同埋Lift槽個位都有紅點係到,而我依加身處嘅儲物室就有幾個白點。

我貪得意轉咗幾野幅立體地圖,然後又試下擺隻手指落超級市場個紅點到,不過同我諗嘅一樣,彈出嚟嘅對話框只係寫住【???】,多數又係啲咩未授權嘅功能。

依個情況令我諗起steam到一啲所謂大作,佢老尾賣個根本未完成嘅遊戲,然後再慢慢續個dlc收你錢,同依對ar隱形眼鏡個情況完全一樣,只係steam嘅大作淨係要錢,而依對隱形眼睛多數係要我搏命。

不過依加明顯唔係諗依啲嘅時候,我收返埋幅立體地圖,然後快快手換咗個件淺藍色嘅保安衫上身。

就係我行返去大隻仔佢地個到嘅時候,突然發現佢地個個面色都好難睇,原本瞪大隻眼望住門口嘅港女一見我返嚟,即刻神情慌張咁行向我,壓低把聲咁講:「我…我聽到門外有人叫救命啊……」
好緊張繼續支持樓主寫多啲
出咗,大篇啲
出咗了
出咗我盡力
之前啲任務獎勵好似冇講獎咩

逃出迷霧 超市拎嘢 2個任務都冇獎勵
個故幾正

不過3個月既文一個鐘睇哂
我都係下年再返黎
Agger 隻驚食咗主角啲獎勵
得一篇
agger 慢慢up好冇緊張感
一個係逃出迷霧,另一個係生存到午夜十二點,兩個都未做完
我盡力,多謝支持
冇啊,兩個都未做完
我盡力巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞