《你有一個遊戲邀請》

553 回覆
178 Like 6 Dislike
週更既第三日
一陣有文
Lm
f5就來禁爛
文人多大話
Thx樓主
一陣變聽日
由半空跌落地下嘅時候,我唔小心撞到野,成個人失咗平衡,呯嘅一聲撞咗落去。

好彩落地嘅時候我勉強轉咗少少身,用膀頭落先,食咗第一下道力,但都撞到部Lift搖咗幾野,連係我右手到嘅斧頭都飛咗去角落頭。

我係地下到訓咗唔夠兩秒,但我已經覺得時間過咗好耐。當我係地下到坐直個人,我忍唔住微微喘氣,耳邊依加先響起女人嘅尖叫聲,但聲音就好似好遠傳嚟咁,我根本聽唔清楚,企係一邊嘅大隻仔嘴郁郁咁行埋嚟好似想扶起我,不過我已經即刻爬返起身。

撞落地下嘅左邊膀頭已經無曬感覺,我望咗眼左臂,個件係商場到拎嘅貴價恤衫正慢慢咁滲出紅色,我望住個傷口唔夠一秒,然後就衝向斧頭飛出嘅方向--無論慘叫定流馬尿,係依一刻都幫唔到我。

當我握住斧頭嘅金屬柄,安全感再次返嚟,我隨手抹咗野面上嘅汗,轉身抬頭望向天花板,Lift外面嘅巨型蜘蛛已經係個窿出面,佢密密麻麻嘅紅色大眼透過個窿望向我地,幾隻尖腳正由個窿到伸入嚟。

「全部人退開!」我大聲咁講,然後就衝上去,一斧由上而下劈入其中一隻伸入嚟嘅尖腳。

依隻尖腳比我頭先斬斷個隻再粗好多,把斧頭劈到一半已經劈唔入,我即刻用盡力轉把斧頭,斧頭果然好似消防員開Lift門咁將隻水管咁粗嘅尖腳係中間撬開,墨綠色嘅汁液好似爆水喉咁湧出嚟,噴到我成身都係。

Lift外面隻蜘蛛隨即傳嚟悲鳴聲,想將斷咗一半,仲係到半天吊嘅尖腳抽返出去,我諗都無諗,就大叫住咁又一斧劈落去,我感覺到把斧頭又劈深咗,但依然劈唔斷隻尖腳,都係比佢係個窿到抽返隻腳出去。

我雙手握住斧頭,喘住氣咁望向天花板個窿,墨綠色嘅汁液沿住斧柄係咁流,啲汁又油又滑,但我根本唔敢放鬆去抹。

出面依加已經無曬動靜,周圍再次靜落嚟,靜到如果唔係我膀頭仲係到隱隱作痛,我幾乎以為頭先只係我自己嘅幻想,成部Lift入面只係得返汁液滴落地下嘅清脆滴水聲,其他人瞪大隻眼望住我,連大氣都唔敢喘一啖。

隻野唔會就咁算。我望住天花板個窿,不安嘅感覺係我全身漫延,隻野只係唔想犯同一個錯誤兩次,但佢會點做?

就係依個時候,Lift外面突然傳嚟好輕微嘅金屬扭曲聲,不過我今次即刻反應過嚟,轉身對所有人大叫:「全部人趴底!」

下一刻,原本卡住無跌落槽底嘅Lift,突然再次向下急墜!
係文呀!
有文了
幾時有文
多謝支持,聽日出文
等樓豬啊
換咗keyboard,繼續虐待f5
好睇支持樓主出多啲文
每周一文
LM光復之後先睇
今日仲未返到屋企,要聽日先出到文
加油
之前追開…但忽然發現…
原來有套電影劇情好似
多謝支持,介唔介意講係邊套電影
霧地異煞/ 迷霧

有小說,多年以前都有過一套電影

舊個套同小說無睇過,係新個套…

入面超市同霧既好似
睇過電影同小說又真有啲似,不過我個背景同設定同佢唔同
聽日聽日聽日聽日聽日聽日
文呢
不過依次下墜嘅時間比上一次短好多,我先啱啱趴落地下,外面即刻就傳嚟呯嘅一聲巨響,Lift身劇烈嘅震動令我有種想嘔嘅感覺,等啲震動終於停低,我手腳並用咁爬返起身,乾嘔咗一下,然後即刻就跑去執返起把斧頭。

「你地企唔企到起身?」我後面傳嚟一把男聲,係大隻仔把聲。

然後係一把震曬嘅女聲:「我…我試下……」

我轉頭望咗眼,見到大隻仔伸手扶起其中一個受傷嘅OL,再望真啲,發現佢同埋另一個OL原本就滲緊血嘅傷口,依加已經流到一地都係血,如果唔扶根本走唔到,更唔好講爬出Lift槽!

雙眼望返天花板到個窿,我個腦瞬間閃過幾個方案,但無論我點樣諗,全部都避唔開出面隻野。

越係諗落去,我越覺得透唔到氣,一隻貨Van咁大隻嘅蜘蛛,先唔講得一把斧頭嘅我地殺唔殺得死,我就當殺得死,但可能會冇傷亡咩--個三個OL,學生妹,西裝叔,港女,甚至係我同大隻仔,大概都會死係到。

就係依個時候,西裝叔突然指住牆身大叫:「屌,你地睇下!」

我即刻向佢指住嘅方向望過去,發現部Lift嘅牆身隱約咁出現咗啲凸起嘅地方,學生妹反應最快,第一時間就走到Lift門嘅位置,大隻仔同港女就將兩個受傷嘅OL扶過去,而短髮OL就握住支鐵通,成頭汗咁擋係兩個OL前面。

外面繼續傳嚟尖銳嘅金屬扭曲聲,我個心口狂跳,鮮紅色嘅複眼係天花板個窿到一閃而過,牆身慢慢變形,我握住斧頭,腦入面已經幻想到隻「蜘蛛」係外面包住架Lift,或者十秒,或者二十秒,隻野就會撕開部Lift衝入嚟,但唔知點解,我反而比想像中平靜……

「喂!仲望咩啊!」

大隻仔突然扯我膀頭,我轉身望過去,就見佢指住個Lift門話:「我冇記錯嘅話,依種舊Lift嘅Lift槽應該會有個緊急出口,快啲嚟幫手撬開對門!」

我望咗大隻仔一眼,無去問佢句說話裡面個「應該」到底係點,而係同佢一齊將個斧頭頂入去Lift門嘅隙縫,然後合力撬個Lift門。

「一!二!一!二!」

大隻仔同我一齊大叫,就係我地終於撬到個Lift門發出刺耳金屬聲嘅時候,Lift外面突然呯一聲,成部Lift隨即震咗一野,就係幾個女仔驚到大叫嘅同時,我同大隻仔亦終於撬開對Lift門。

打開Lift門,一陣腐臭味撲面而來,我揮手掃開啲飛起曬嘅灰塵,用手機照向前面,即刻就見到一個半人高嘅紅色鐵門,門嘅最上面用白色油漆寫住危險兩隻字,中間就係幾行好細嘅英文,而最下面就寫住一號升降機救生窗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞