《你有一個遊戲邀請》

553 回覆
178 Like 6 Dislike
文呢
喘咗幾啖氣後,我望向地下嘅屍體,心入面不禁係到諗,人依種生物,終究係一步一步殺上食物鏈頂點嘅生物,係被危險逼到絕境嘅時候,往往能夠做出回歸原始嘅暴力反抗。

冇錯,人嘅身體擁有野蠻嘅因子,就好似人天生就知要點進食,點做愛一樣,點樣殺死同類以及生物,對於人嘅身體而言就同要點樣屙尿一樣簡單--當急到某個程度嘅時候,自然就會知。

我喘緊氣嘅時候,原本企係後面嘅大隻仔同短髮OL向我行近,當睇清楚中年男人比我劈開個腦嘅屍體,短髮OL忍唔住又乾嘔咗聲,而大隻仔就比較廢,直接就嘔咗出嚟。

啲嘔吐物同血水混埋一齊,味道極之奇怪,而且望住依具屍體,始終係比我親手劈死,我心入面亦冇想像中咁輕鬆,我執起斧頭,抬頭同佢地講:「拎齊野就走,依到我留多一秒都唔想。」

「你肯定你冇事?」刀疤叔一隻手壓住自己嘅傷口,有啲唔放心咁問:「你有冇比佢劈到?你衝上去嘅時候我睇唔清楚,佢有冇劈到你?洗唔洗處理咗傷口先?」

「冇野,好小事。」我望咗眼自己隻右手,雖然仲有啲麻,而且個虎口位滲緊血,但只係小傷:「返到去再搞都唔遲……」

句野啱啱講完,我突然感覺到褲袋嘅手機震咗野,但刀疤叔同大隻仔佢地似乎冇收到,睇落完全冇反應。我諗咗諗,冇當住佢地面前拎手機出嚟睇,而係襯佢地轉身行嘅時候,拎出嚟好快咁望咗眼。

不出我所料,又係個條友,今次上面寫住:

「生存至午夜十二點,獎勵:???」

又係咁樣冇頭冇尾,就好似上次佢個逃出迷霧咁,我依加又算唔算逃出咗?算嘅話獎勵又係咩?如果咁樣唔算嘅話,咁又再點先算?

每次收到佢嘅訊息都冇好野發生,我有啲不安,拎住斧頭快步行出走廊。

突然間,超級市場深處嘅光管開始熄滅,跟住由遠至近,燈光逐漸消失,黑暗向我地所在嘅位置迅速漫延。

「跑!」我諗都冇諗就大聲叫起嚟,與此同時,啪嘅一聲,我頭上嘅光管都熄埋。

大隻仔同推住手推車嘅短髮OL跑最快,佢地一支箭咁衝向出口,至於受咗傷嘅刀疤叔就慢少少,而拎住斧頭嘅我亦都冇跑得太快。

就係依個時候,我見到有野係天花板到閃過,黑暗中雖然睇得唔清楚,但我聽到佢發出密集嘅聲音,聽起嚟就好似放大咗幾十倍嘅爬行聲,令我毛骨悚然。
正❤️❤️❤️❤️
越敏銳嘅人,越容易睇到唔應該睇到嘅野
返到屋企先寫,加埋執文有時會好夜
gchi
留名
Lm
唔明
Btw今日有文
支持?
臨時要出去,今日寫唔切,大家唔洗等了
已過一日
留名
又冇文
加速加速 劇情咁緊湊唔好比佢停
好睇
樓主係潛水高手
miss u樓豬
根據多年講故台經驗,此故爛尾味濃
樓豬已多日冇出故,可能已遺棄讀者
樓主你在哪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞