《你有一個遊戲邀請》

553 回覆
178 Like 6 Dislike
Live
lm 好好睇
今日有冇文呀
多謝咁多位巴打支持,不過今日冇文啊,但係聽日會有
128完左要文ar
我地沿住走廊一路向前行,隔離兩邊都係賣衫嘅舖頭,雖然走廊嘅光線偏暗,而且啲燈又時有時冇,但我依然可以見到店舖嘅櫥窗玻璃碎曬,一條條血跡由舖頭門口延伸出去,最後消失係走廊盡頭。

到底佢地身上發生咗啲咩?

當我腦入面浮現出依個問題嘅時候,我下意識咁望向玻璃碎嘅位置--向住舖頭入面。

會出現咁嘅情況,其實可能有好多唔同原因,但我個腦第一時間聯想起嘅,係有人衝入店舖裡面,然後將捉到嘅「獵物」向外拖走,冇錯,咁嘅話就可以解釋埋點解地下嘅血跡會好似手印咁,如果係名嗶探嗶南,依加應該要響起BGM。

我心入面哼起依首無厘頭嘅歌,試圖用依種方法,嚟沖淡不斷漫延嘅不安。

但隨住越嚟越深入,幽暗帶嚟嘅窒息感就越嚴重,有啲舖頭嘅自動門依然運作緊,入面嘅燈亦都著住,原本播歌嘅喇叭發出沙沙聲,如果唔係地下嘅血跡,就好似咩事都冇發生咁。

一種講唔出嘅詭異令我毛骨悚然,喺我隔離嘅大隻仔突然開口:「我頭先嚟個時唔係咁。」

短髮OL望咗佢一眼,壓低把聲:「即係點?」

「我唔知點講,但個氣氛唔同。」大隻仔不斷咁望向左右兩邊嘅店舖,我望向佢握住鐵通嘅手,手背上面可以見到一條條青筋,似乎隨時準備扑落任何敢出現係佢前面嘅野到。

短髮OL冇再講野,而我對氣氛到底有咩唔同冇太大興趣。

老實講,地下已經凝固嘅血液,染有血跡嘅鞋同衫,以及天花板到閃下閃下嘅光管,每一樣都足夠令我警惕。

我輕輕咁吸咗啖氣,依加明明應該係夏天,但空氣係冰冷嘅,唔係冷氣個種冰冷,而係有種濕氣,當中夾雜住類似頭先兩個受傷OL嘅氣味--嗯,新鮮血液嘅味道。

好快,我地一行四人穿過走廊,嚟到一個有兩條扶手電梯嘅大廳。

大廳中間有十幾部按摩椅,牌子係我未見過嘅,左右兩邊依然係服裝店,正前方係賣手袋,右上角就係間賣手鏈嘅舖頭,兩條扶手電梯都已經罷工,而附近睇落唔似有超級市場。

我企係走廊到,望住空蕩蕩嘅商場,聞住越嚟越濃嘅血腥味,個個頭戴尖帽嘅痴線佬做唔到嘅野,依個寂靜無聲嘅商場做到咗。依一刻,我前所未有咁想離開,大腦瘋狂發出警示,同我講我最好依加就走,趁仲有機會,趁仲未見到唔應該見到嘅野前走。

「向左轉,一轉就見到。」大隻仔面色同樣唔好,但我估佢冇我咁嚴重,我甚至懷疑佢地根本咩都感覺唔到,因為佢帶頭行向個邊,而跟住係後面嘅刀疤叔同短髮OL,都冇任何表示。

屌,連女仔都冷靜過你啊。

我聽住心臟狂跳嘅聲音,慢慢咁跟埋上去,握住鐵通嘅手捉得太實,已經唔係好感覺到。冷靜啲,只係拎少少野,拎完就走,離大隊甚至連五分鐘路程都冇。

係我前面嘅短髮OL行得唔算快,佢右手拎住一把遮,當轉入左邊,我抬起頭,一間籠罩係陰影入面嘅超級市場係我面前出現,地下散落咗啲貨物,幾架手推車棄置咗喺門口嘅位置。

就只係咁樣,好普通,冇血,冇屍體,甚至連越嚟越濃嘅血腥味都突然消失咗,但我反而感覺更唔對路,非常唔對路,敏銳嘅直覺令我聞到一種嘔心嘅氣味,雖然佢隱藏係普通嘅偽裝裡面,但我依然聞到。

一定講嘅話,有少少似肉類腐爛後嘅氣味,雖然唔係完全相同,但已經係最接近嘅氣味。

大隻仔轉身望向我地:「一陣入到去,我地拎完就走,絕對唔冒任何危險。」佢續一同我地三個對望:「我嘅意思係,一有事,我地即刻就走人,明唔明白?」

咁嘅話我諗應該依加就走。

我原本想咁講,但當我諗起兩個受傷OL嘅眼神,我對大隻仔點咗點頭,然後跟住佢,慢慢行入依間超級市場。
睇完…又要再等過
樓主今晩有冇文?
Live
今日有文
留名,好睇!
文呢文呢文呢
留名 文啊
我一行到入去,就發現成個超級市場一片狼藉。

周圍都係爆開咗嘅罐頭,原本唔知裝咩嘅玻璃樽碎咗係地,已經變曬色隱隱發臭嘅食物汁水流到一地都係,唔知擺咗幾耐嘅蔬菜水果堆曬係右手邊到,左手邊放麵包嘅架跌咗係地,成地都係個包裝谷到脹曬嘅麵包。

而係正前方閃爍緊嘅光管下面,我見到放凍飲嘅雪櫃,不過透明嘅玻璃門碎到得返個框,入面排好曬嘅野飲就比人用利器從中間割開,原本應該流到成地都係嘅汽水依加已經乾曬。

「個邊。」我指向右手邊,根據我嘅經驗,超級市場嘅貨架唔係隨手擺嘅,佢地會分好曬種類,有啲甚至會請人分析點樣擺先係最好,我一直以嚟都覺得咁只係啲人派錢嘅新手法,估唔到真係有一日會派上用場,嗯,多謝你地啊排架師(應該係咁叫)!

大隻仔帶頭向右行,大家下意識行得好快,經過咗大概四個貨架,就見到放到整整齊齊嘅護理用品。

我係走廊到隨手拉咗架空嘅手推車返嚟,大隻仔同短髮OL就將紗布啊,綿花,生理鹽水、消毒酒精之類嘅野都一堆堆咁拋落架車到,我正想叫刀疤叔幫手,就見到佢係貨架嘅另一邊行返嚟。

佢手上面拎住鉗、口罩、手套、繃帶、膠布之類嘅野,放落車仔之後同我講:「都係乾淨啲好,唔係一陣感染發炎仲大件事。」

我點點頭,如果兩個OL傷口發炎,我地依到真係無人搞得掂,依加唯有希望個變態佬把刀有定時保養,唔好係生曬鏽嘅生化武器。

我轉頭望向大隻仔,見佢地搬到半架手推車都滿咗,都仲想繼續搬,即刻叫停佢地:「仲搬!閃啦!」

都冇理佢地有冇聽到我講野,我拉住架車轉身就走,望住幾十米外嘅門口,我心入面突然有一絲緊張--唔通真係就咁比我地過到骨?直覺話我知冇可能,但事實係我離帶住醫療物資離開只係差廿秒路程都冇。

或者只係我諗多咗,間超級市場真係冇咁恐怖,的確,有時人係會自己嚇自己。

但真係咩?越接近門口,我嘅直覺就好似個細路女咁係到瘋狂尖叫,今次嘅聲音比起頭先更尖銳,而且又急又快--真係咩!真係咁易咩!

我緊張到想嘔,轉頭想望下大隻仔佢地有冇跟住我,我望向右邊,個到有幾個頭先我地行過嘅貨架,而大隻仔佢地三個企咗係到,面色蒼白,三對眼瞪大咁望住我,好似我塊面有啲咩野咁。

「行啦,你地仲等咩啊!」我即刻停低。

佢地三個冇出聲,但我好快發現佢地其實唔係望我,而係望緊我身後,又或者我身後架手推車,不過手推車有咩好望?

手推車有咩好望!?我嘅直覺再次尖叫。

我慢慢轉頭望過去,係望到手推車嘅瞬間突然停低,就好似比蛇妖石化咗咁,連呼吸都變得困難。

手推車入面係一個男人。

我可以見到個男人嘅樣,係唔夠半個鐘前,我地坐個架旅遊巴嘅司機就係佢,而佢依加就坐係架手推車入面,嗯,或者唔應該叫坐,佢成個人被塞落手推車到,啲肥肉係手推車嘅格仔到擠出嚟,肚臍位有一個拳頭咁大,血淋淋嘅傷口,我估佢條腸應該比人抽咗出嚟,因為有條腸正纏住佢條頸。

佢嘅左眼仲係原位,而右眼塞咗係口入面,一條鐵釘從左邊面吉入去,穿過眼球,再由右邊面穿出,半凝固嘅血液沿住手推車嘅格仔流咗一地,我個腦一片空白,個嘴脫離咗大腦控制,冷汗令我件衫貼落背脊。

就係依個時候,我左手邊嘅貨架突然傳出液體流落地下嘅聲……
好緊張
Lm
好好睇啊點解咁快比我入左黎
Lm
好睇
文呀文呀文呀
慢功出細貨
又入黎check吓 有文未
X2
今日太夜返出唔切啦,不過聽日有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞