《你有一個遊戲邀請》

553 回覆
178 Like 6 Dislike
樓主成日都潛,個故無十年八載都唔會完,果斷棄故
我從未發過比依個更恐怖嘅夢,事實上我一直以嚟好少發夢,有時就算發咗都唔記得個夢係點。我以前記得最清楚嘅夢,係中三個年夢見同班一個女仔,叫咩名我已經唔記得,淨係記得佢拖住我隻手一齊放學(冇錯,就係放學同拖女仔手,中三至開心係依兩樣架喇)。

但今次唔同。

今次我甚至可以將港女係個夢到講咗啲咩,做咗啲咩都複述返出嚟。

我嘗試企起身,但大腦依然好似比野攪緊咁赤赤痛,睇野一時清楚,一時又好似透過萬花筒嚟睇咁,所有野都冇一個固定形狀,我望住眼前嘅記事本,發現佢有時只係一本細細地嘅簿仔,但有時又變成一本封面用針線縫合,厚到好似磚頭咁嘅泛黃舊書。

我用力搖咗搖頭,感覺好咗啲,當我嘗試坐返直個人嘅時候,突然覺得個鼻下面濕濕地,我伸手摸咗摸,然後攤開係眼前,發現自己竟然流緊鼻血,而且應該流咗一段時間,依加已經有啲乾乾地。

就係依個時候,隔離傳嚟一把男聲:「你終於醒喇?」

聲音嘅主人用手拍咗拍我背脊,我抬頭望向佢,係大隻仔,佢拎住支鐵通,面到貼咗塊膠布,正彎低身望住我。佢身邊架手推車咩都冇曬,裡面原本應該擺住大隻仔搵返嚟食物同水,我再望向另一班人原本坐緊嘅位置,個到依加同樣吉曬,七條友唔知去咗邊。

「佢地頭先話要去搵車走,同我地一齊去超級市場個啊叔又話知停車場點去,我想勸佢地一齊去,至少有個照應,但佢地唔想帶埋兩個傷者,我又叫唔醒你。」

大隻仔有啲內疚咁講,我收起本記事簿,撐住身後嘅牆起身,正想問多啲,就見到佢隻眼周圍有少少瘀黑,心入面大概知道頭先發生咗咩事。

「唔緊要。」我拎起擺係牆邊嘅斧頭,心入面清楚,剩返係到嘅人計埋我自己在內,大隻仔,港女,學生妹,三個OL,同埋西裝叔,總共八個人,可以當戰鬥力嘅得我同大隻仔,短髮OL勉強算半個,再加埋兩個傷者,名副其實嘅老弱殘兵。

我有啲意外刀疤叔會同佢地走咗去,我仲以為我地幾個應該算生死之交,不過可能只係我自己一相情愿。

「我覺得我地應該都要去停車場。」港女遞咗支水比我,然後面色凝重咁望住我:「一直留係依個商場到都唔係辦法。」

「如果要開車嘅話,我有車牌。」大隻仔補充咗句,似乎佢都同意港女嘅提議。

「咁你地呢,有咩睇法。」我望向OL同學生妹佢地,然後又好仔細咁望清楚支水,確定真係水嚟之後,啱啱擺落口……

嘭!!!

滿佈污垢嘅玻璃門突然比野從外面車爆,件野車爆玻璃門之後直接將長枱撞到碎曬,玻璃同木嘅碎片瞬間向周圍飛射。

滾滾煙塵升起,在場所有人都瞪大隻眼望住。

我感覺塊面有啲痛,我估應該係比頭先射出嚟嘅木刺割傷咗。我飲埋口入面啖水,伸手抹走面到嘅血同灰塵。

一陣鎖鏈拖拉聲係門外慢慢響起,我隱約見到一個半人高嘅鐵錘,比鐵鏈喺塵土中拖咗出去,發出刺耳嘅磨擦聲。

「跑!去停車場!」我拎住把斧頭,一邊望住玻璃門嘅位置,一邊慢慢後退,大隻仔反應最快,抱起其中一個受傷嘅OL就狂跑,港女同短髮OL就扶住另一個,西裝叔同學生妹亦都唔慢,跟住大隻仔一支箭咁跑咗出去。
終於有文
屌,欲罷不能
lm
終於有文
太早入黎
留名一個月後睇
留定名到時比個孫睇
有文未呀
聽日出
已棄
留名+1 希望孫仔記得燒比我睇
係咪周更
原來咁耐先一更
係文
灰黃色嘅煙塵係閃爍而陰暗嘅燈光下慢慢翻滾升騰。

一個好似小山咁高大嘅人影企咗係啲煙入面,佢右手纏住一條接近我隻手咁粗嘅鐵鏈,身上著住件白色嘅連帽長袍,三角形嘅尖帽比我一種講唔出嘅詭異感覺。

我吞咗啖口水,心臟嘅跳動聲好響,我甚至唔知道究竟啲聲係唔係我自己發出。

我唔敢再留係到,轉身向先行一步嘅幾個人追去,我沿住條走廊狂跑,出乎預料嘅係,我竟然好快就重新追上大隊,如果唔講仲以為我係啲咩短跑健將,百米唔夠嘅距離居然兩野就追返上去,而且連塊面都冇紅。

不過我自己知自己事,由細到大我都冇練過跑,健身都只係為咗個身形好睇啲,根本冇可能有依加咁嘅體力。頭先係超級市場逃走個時壓力太大冇為意,依加一跑,個種突兀嘅感覺就即刻出曬嚟。

我跑過兩邊都係服裝鋪嘅走廊,好似鬥快衝過終點線嘅跑手咁跑入商場中間嘅廣場,我一直跑,前面嘅服務台只有一米半左右嘅高度,我諗都冇諗就衝埋去,空住嘅左手撐住張枱,好似動作電影咁直接跳入去。

服務台到有四個位,枱上面嘅筆筒訓曬係到,地下嘅垃圾筒比人踩爛咗,啲垃圾吹到一地都係。而張枱上面就擺咗唔少文件,不過大部分都唔係我需要嘅野,都係啲登記表,宣傳單張,廢紙團,同埋擺到變黃嘅報紙。

我好快就係其中一個位到,搵到一張貼住係枱頭嘅商場地圖,我掃咗一眼,根本睇唔撚明,生死關頭,我冇死撐,即刻舉起張野向啱啱先跑到嘅幾條友問:「有冇人識睇依張野?」

兩個隻腳受傷嘅OL原本就止血冇耐,依加咁樣一跑,雖然一路有人扶同抱住,但都已經痛到塊面都白埋,成個額頭都係汗,根本答唔到我。而幫手扶住佢地嘅短髮OL抬頭望咗張地圖一眼,立即伸手指向左手邊架Lift:「個邊,快!」

所有人即刻跑向個到,而我諗咗諗,將地圖同埋幾條掛係枱頭嘅鎖匙一齊袋埋落褲袋,之後先跟住佢地跑向Lift個邊。

等緊嘅時候,我一時望向Lift上面嘅數字,一時又轉身望向走廊嘅位,握住斧頭嘅手已經出緊汗,見到啲數字係到慢慢升,明明一切已經向好嘅方向發展,但我心入面依然有種煩躁嘅感覺。

叮嘅一聲,Lift門慢慢咁打開,我心臟再次狂跳,呼吸越嚟越重,下意識握緊斧頭,當Lift門完全打開,戴住白色尖帽嘅怪人係入面行出嚟,血跡斑斑嘅鐵錘係地下到拖行,上面大概都係羔羊嘅血,而依加輪到我地……

不過Lift入面根本冇人。

冇血跡亦都冇大隻佬,就只係一架再普通不過嘅Lift。

「地下三樓。」短髮OL扶住傷者入Lift,等西裝叔禁完Lift,我最後一個行入去。

Lift門慢慢咁合埋,我望住門之間嘅隙縫,個頭突然又開始痛,係Lift門合埋之前嘅一刻,我隱約見到戴住白色尖帽嘅怪人出現係Lift外面,但佢只係企係原地,默默咁望住Lift門合埋。
睇緊
好睇 不過慢咗少少
幻覺
樓主加油
唔會出lift見到第二隻掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞