《你有一個遊戲邀請》

553 回覆
178 Like 6 Dislike
lm
名已留
Lm
多謝各位巴打支持,聽日出文
Lm
睇到好緊張
求唔好斷更唔好爛尾
唔好意思巴打們,今日太夜先返到屋企,要聽日先有文
lm
Lm
Lm
LM
文呢?
將紮咗個髻嘅靚女放返落地,我彎低腰係咁喘大氣,靚女落地之後眼濕濕咁同我講咗聲多謝,但我真係連野都講唔到,只能夠對佢點點頭,實在係失禮死人。

不過真係唔怪得我廢,雖然話就話每星期都有做下GYM,但做GYM同練跑完全係兩回事,而且我頭先仲要係喺生命威脅下,抱住個OL跑成幾十米,跑完個刻我真係有種虛脫嘅感覺。

如果一定要形容依種感覺,我覺得同做完愛,或者打完飛機個感覺好似,但個種空虛要再強烈十倍。不過跑緊個時真係刺激過做愛一百倍,我成世仔未試過跑咁快,個一刻真係全身都充滿力量,個腦咩都諗唔到,只係得返跑依一個念頭。

我喘緊氣嘅時候,短髮OL就扶咗佢兩個同事坐低。

我抬頭望咗眼,發現佢地兩個小腿嘅位置都有一條傷痕,雖然唔算好深,但望落都幾恐怖,可以講得上係皮開肉綻,啲血流到成隻高踭鞋都係。

「我係護士,比我睇下佢地……」港女走上去幫兩個受傷嘅OL檢查傷口,佢個樣睇落好凝重,面色亦好差,連嘴唇都白埋。

我原本以為面無血色只係啲作家吹出嚟嘅誇張文字修飾,點知竟然係堅嘅,原來人驚起上嚟真係會面無血色,我今日真係又學多咗野。

「仆你個街!」

突然間,一個拎住工具箱,皮膚黑黑實實嘅男人一腳跌開地下嘅香水盒,發曬癲咁大叫:「咁依加即係點啊!我個仔仲係學校等緊我去接佢架!」

我第一時間想叫佢細聲啲,出面條友其實行開廿秒都冇,一陣間衝入嚟就真係攬炒,但依條友情緒咁唔穩定,我諗咗諗都覺得依加唔太適合開口,當然啦,我並唔係淆底,絕對冇咁嘅事。

除咗佢,其他人嘅面色其實都唔係好得去邊,雖然冇好似個男人咁發癲,但都唔係點出聲,除咗行咗去探路嘅大隻仔,十四個人你眼望我眼,冇人出到、又或者敢出主意。

不過都唔怪得佢地,因為個主意如果係錯嘅,係依種情況下,隨時就係十四條人命,真係唔喺講笑。

好似我依啲由細到大生活係文明社會嘅人,可能成世人一次交都未打過,最大嘅衝突係中五個時喺籃球場到同隔離班爭場,遊行時都係唱下今天我,對人嘅怨恨再強,都只會停留喺好嬲依個層面。

而依加一時間要我為十四個人嘅生命作出決定?

Are you kidding me?

唔好話十四條命,淨喺做一個可能令自己冇命嘅決定,我都唔敢講自己每次都可以好似今次咁毫不猶豫。

老實講,我的確係對一成不變嘅日常生活不滿,一開始發現自己遇到依件咁超自然嘅事時,心入面除咗不安,亦都真係有少少期待。但當經歷完頭先個次狂奔後,我先發現原來日常生活都冇咩唔好--至少我收工可以去飲返杯,而唔係一時驚比個戴咗頂尖帽嘅變態佬斬開十八碌,一時又驚啲霧會湧入嚟。

就係依個時候,左邊條走廊突然傳咗啲推車仔嘅聲出嚟。

我即時彈咗起身,望過去,就見到大隻仔推住架擺滿食物同水嘅手推車,笑住同我講:「睇下我搵到啲咩?」
文已出
樓主幾耐更新一次
之前兩日出一次文
之後會試下一日出一次
支持一日一更
g持慢功出細貨,但快功出到細貨就更好
1日了,樓主今日想唔想1日1文
今日有文
好人一生平安
又話有文既。我f5咗成6粒鐘la
我望向大隻仔推緊個架手推車,裡面都係啲密封嘅零食、樽裝水,同埋一啲罐頭食物,睇嚟佢都有注意到食物安全性嘅問題,講真,如果係個啲就咁擺係到嘅包,我真係未必夠膽擺落口。

不過大隻仔返咗嚟,多個有戰鬥力嘅男人係到,我一路繃緊嘅神經都放鬆返落嚟,一邊行埋去一邊講:「整支水嚟先,頭先真係跑到我仆街!」

大隻仔掃咗多出嚟嘅人一眼,又望向流到一地血嘅兩個OL,大概都估到頭先發生咗咩事。佢冇問啲咩,係手推車到攞咗支水拋比我。

不過唔知做咩撚,佢拋到好似棒球大聯盟啲投手咁,唔講以為係鬼影變幻球,成支水旋住咁飛咗出去,正常人根本反應唔到去接。

我原本都以為自己唔會接到,但當我望向支水嘅時候,竟然發現自己能夠清楚咁望到係空中旋轉緊嘅水樽,我隻手下意識咁向右一伸,就將支水拎住係手。

吓,我啲動態視力幾時變到咁勁?點解我自己唔知嘅?

我望住支水,一時間都有啲懷疑。

老實講,我雖然唔係咩運動細胞好屎嘅人,但自己知自己事,無論中學定大學我都唔係喺運動上面特別標青嘅人,以我以前嘅反應,一定冇可能咁樣接住支水,更加唔好話望到支水係空中旋轉。

大佬,見到支水係空中慢慢咁轉?你估拍緊刺客聯盟啊?聽落去都唔撚合理啦……

「你搵野食嘅地方係七仔定超級市場?」

港女突然嘅發問打斷咗我嘅思考,我轉頭望過去,見到佢眼定定咁望住大隻仔,雙手鮮血淋漓,再望向兩個已經面無血色嘅OL,答案已經呼之欲出。

兩個OL嘅傷口完全止唔到血。

「係超級市場嚟。」係到派緊野食同水比其他人嘅大隻仔抬起頭,猶豫咗半秒,又補充咗一句:「不過我只係喺外圍執啲跌係地嘅野食,入面咩環境我都唔太清楚……」

我飲咗啖水,聽出大隻仔嘅言外之意,「你覺得個到有危險?」

「我唔肯定,」大隻仔搖咗搖頭,「不過個到個環境…你去到就知,比人個感覺好差,如果唔係想執多啲野食,我連一秒都唔想留係個到。」

聽到大隻仔講嘅野,我大概估到個到係咩情況,默默咁拎咗包蛋糕仔食,冇再追問落去。雖然我之前幫過個三個OL,但老實講我同佢地又唔係有親,冇理由次次都要為咗佢地搵條命去搏……

港女兩眼紅紅,有啲發悔氣咁講:「咁點啊?由得佢地流血流到死囉!」

在場嘅人你眼望我眼,男嘅都低住頭食野,女嘅就更加冇人出聲。其實就連大隻仔咁勇嘅人都面有難色咁,就知道其他人根本冇可能幫手。

咬咗啖蛋糕,我冇出聲,不過口裡面嘅蛋糕就好似突然冇曬味咁,依啲或者就係叫食不知味?聽住港女嘅悔氣說話,我並冇嬲,腦入面反而諗咗好多野。

其實去超級市場搵啲醫療用品,只不過係好簡單嘅行動,但就可以救返兩個二十幾歲嘅女仔,如果個行動係冇咩風險嘅話,我估在場嘅所有人都唔會拒絕--只係如果有機會遇到危險呢?

如果唔只危險,甚至有機會死呢?

咁或者就唔係人人都可以接受到。

家人,事業,夢想,人生太多重要,太多難以捨割嘅野,唔通要人為咗兩個連名都唔知嘅陌生女仔,就將自己嘅生命都置於危險之中?聽落實在好笑,又唔係聖人,又有邊個願意去做依啲蠢事?

我望咗眼已經靜咗落嚟,唔再出聲嘅港女,又望向兩個眼神中透出絕望嘅OL。

佢地雖然面色蒼白,但唔難睇出兩個都係花樣年華嘅女仔,係發生依件事之前,佢地或者係某個男同學嘅暗戀對象,又或者係某個男同事嘅夢中女神。

佢地都有父母,或者仲會有兄弟同姊妹,二十幾歲嘅佢地,人生理應啱啱先開始,依加卻只能夠係一個陰暗商場嘅角落等死。

我轉頭望向大隻仔,平靜咁問:

「間超級市場喺邊?」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞