《你有一個遊戲邀請》

553 回覆
178 Like 6 Dislike
成日吊讀者於崖邊
好正 仲隱隱約約帶着克蘇魯神話嘅風格
Ok
打去1823 投降
唔出文都可以講下進度
巴打睇嚟都有留意開
打錯字
聽日有文,會連出
聽日了
文呢
我比大隻仔更快跑到放醫療物資嘅貨架附近,天花板到嘅光管時有時無,係陰暗嘅光線下,我隱約見到走廊上有一架手推車,上面放滿曬物資,依個時候,刀疤叔嘅聲音係貨架入面傳嚟:「你帶埋架車行先!」

我唔敢再等,拎住支鐵通衝向兩個貨架之間,係我入到去之前,我聽到有野劃過空氣嘅「嗖嗖」聲,而當我到咗入口向裡面望,我終於見到入面嘅情況。

刀疤叔同短髮OL一前一後,正企係中間嘅位置,而貨架嘅另一邊,係一個大約三十歲嘅中年男人。

佢著住血淋淋嘅西褲,左胸位有個拳頭咁大嘅傷口,我甚至可以清楚見到仲蠕動緊嘅內臟。而佢嘅右手上面拎住嘅,係一把斧頭,斧頭握把位有啲鮮紅嘅顏色,鋒口嘅位置係閃爍嘅光線下反光,不過上面凹凸不平嘅缺口,証明佢並唔係第一次開工。

我個人雖然對醫學方面冇咩研究,但我唔認為男人依個傷勢係可以生存嘅情況,更唔好話拎住把斧頭周圍走。

刀疤叔右手似乎受咗傷,西裝嘅衫袖割開咗個破口,血水慢慢將個到染上新嘅顏色,原本拎住係右手嘅鐵通只能夠勉強拖係地下。

中年男人見到我嘅出現,突然大步行向刀疤叔,斧頭劈向刀疤叔左肩嘅位置,刀疤叔本來仲推緊OL,想叫佢走先,見到斧頭突然劈過嚟,只係下意識抬起左手想擋住。

係旅遊巴到落嚟咁多人,除咗我自己,刀疤叔係最先決定幫手搵物資嘅人,係依種情況下能夠有咁嘅選擇,佢唔可能冇勇氣,但佢遇到危險嘅時候,就只係呆係原地,好似唔知要點做先可以生存落嚟咁--又或者,佢唔能夠係死亡壓力下作出決定。

「睇住!」我大聲提醒。

嚟唔切思考,我將鐵通對住半空中嘅斧頭車落去,「啪」嘅一聲,斧頭劈入鐵通,斧刃拒離斬斷鐵通只係差三厘米都唔夠。

我額頭瞬間出曬汗,握住鐵通嘅右手虎口位劇痛,但個腦前所未有咁清醒。

我冇去睇自己有冇受傷,而係用左手捉住中年男人握住斧頭嘅右手,然後將佢拉向我嘅位置。

中年男人失平均咁向我跌過嚟,握斧嘅右手用力咁掙扎,想抽返出嚟咁,不過我冇比機會佢,右手放開鐵通,反手係衫袋到抽出支墨水筆,諗都冇諗就插向中年男人嘅頸到。

依支啱啱先執到嘅墨水筆順利咁插入男人嘅喉嚨,我清楚咁感受到利器破開軟肉嘅觸感,啲血好似瀑布咁瞬間湧出嚟,噴落我握筆嘅右手到。

溫熱嘅血水又濕又黏,就好似將油抹係手到咁,濃烈嘅腥臭味係空氣到飄盪,後面隨即傳出幾聲乾嘔。

我下意義想鬆手後退,但諗起依個中年男人連左胸受重傷都行得走得,我咬牙將支墨水筆抽出嚟,然後再插一次。

今次墨水筆插入男人下巴同頸之間嘅位,只不過係一下,中年男人就成個人向前仆,我根本搬唔到差唔多兩百幾磅嘅成年男人,只能夠順勢將佢摔落地下。

中年男人面朝地板,姿勢好似棒球員搶壘咁,握住斧頭嘅右手伸直,由頸到噴出嘅血水比佢自己砸到四濺,兩邊嘅貨架瞬間變到鮮血淋漓。

我執起地下嘅斧頭,直接一野劈落中年男人嘅後腦到,半個斧頭都劈咗入去。

「唔該……」刀疤叔望住我將斧頭抽出嚟,呼咗口氣,但我顧唔到應佢,確定中年男人冇曬動作後,我一手扶住貨架,然後係咁喘氣,連一句說話都講唔出。
有無得出多啲
今日會有文,我盡力
男豬係咪開始變唔係正常人
新讀者留名
今日
第日
哎呀呀!冇野睇喇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞